Actualitate

Secretarul de stat Cosmin Marcovici îl pune la punct pe șeful CJ, Maricel Popa: “Artiștii trebuie protejați, nu lăsați pe drumuri”

Publicat: 27 apr. 2020

Secretarul de stat Cosmin Marcovici a transmis șefului Conisliului Județean Iași, Maricel Popa, un mesaj dur în contextul scandalului imens din cultura ieșeană : „Artiștii trebuie protejați, nu lăsați pe drumuri”.

„Ce se întâmplă la Iaşi, cu modul în care Consiliul Judeţean administrează instituţiile de cultură din subordine este sub orice critică. Ştiu că trăim vremuri dificile şi că cel mai probabil instituţiile vor fi afectate de pandemia de coronavirus şi după 15 mai, însă starea de urgenţă nu trebuie să lase loc de concedieri în masă.
M-a bucurat faptul că proiectul de hotărâre de Consiliu Judeţean care modifică regulamentele de organizare şi funcţionare a unor instituţii de cultură de renume din Iaşi a fost scos de pe ordinea de zi. Însă, trebuie să fim atenţi să nu fie doar un subterfugiu.

Sectorul cultural nu a fost niciodată în atenţia preşedintelui Consiliului Judeţean Iaşi. Întotdeauna Maricel Popa a tratat la capitolul diverse cultura ieşeană iar faptul că astăzi se dădea startul unor posibile concedieri masive demonstrează incapacitatea preşedintelui de a înţelege fenomenul cultural. E mai uşor să concediezi decât să găseşti soluţii şi să oferi explicaţii. Dar artiştii trebuie protejaţi, nu lăsaţi pe drumuri.

Ce îmi mai ridică mie nişte semne de întrebare este şi tardivitatea cu care CJ aduce în discuţie situaţia angajaţilor. Acum, pe ultima sută de metri, cu două – trei săptămâni înainte de a ieşi din starea de urgenţă şi de sub protecţia şomajului tehnic, Maricel Popa îşi aduce aminte de cele câteva sute de oameni care încearcă de ani de zile să păstreze renumele Iaşului cultural. Cel mai probabil asta înseamnă că nu se mai pune problema protejării angajaţilor, ci se va trece direct la concedieri.

Nu agreez şi nu împărtăşesc nici disponibilizările din cultură şi nici tratarea acestui domeniu ca o Cenuşăreasă, întotdeauna fără bani, întotdeauna fără resursele necesare pentru a putea face performanţă.
Sper ca următorul proiect pe ordinea de zi a CJ să fie în beneficiul instituţiilor şi a angajaţilor şi să nu ne trezim cu surprize neplăcute din partea unui preşedinte de CJ certat cu tot ce înseamnă cultură.”, a declarat Cosmin Marcovici.

Adauga un comentariu