National

Secretarul de stat de la Ministerul Sănătăţii, Andrei Baciu: Ar putea fi operaţionalizate încă 73 de paturi de terapie intensivă, dar totul ține de resursa umană

Publicat: 19 apr. 2021
Premierul Florin Cîţu şi-a delegat atribuţiile de ministru interimar al Sănătăţii către secretarul de stat în MS Andrei Baciu

Luni, 19 aprilie, Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a anunțat că în perioada care urmează ar putea fi operaționalizate  încă 73 de paturi de terapie intensivă. Cu toate acestea, el a subliniat că totul depinde de resursa umană.

„Vorbim de 14 locuri de terapie intensivă şi terapie acută care au fost operaţionalizate de joi până vineri. Astăzi au mai fost operaţionalizate încă 13 locuri – 5 la terapie intensivă şi alte 8 locuri de terapie acută. Vorbim practic de 10 locuri în Oradea şi 3 locuri la Giurgiu. (…) Aceste locuri au devenit disponibile astăzi. La Alba-Iulia vor fi operaţionale în zilele următoare alte 12 locuri. Avem o inventariere deja a tuturor locurilor şi spitalelor şi secţiilor unde se poate extinde cel mai uşor şi cel mai rapid numărul de paturi la terapie intensivă – cumulează un număr de 73, ştim exact ce tip de resurse umană ne trebuie. (…) În perioada imediat următoare, însă depinde exclusiv de resursa umană”, a afirmat Baciu la Digi 24, relatează Agerpres.

Andrei Baciu: „Sub 10% din populaţie are o ezitare semnificativă pentru vaccinare”

În ceea ce privește vaccinarea, secretarul de stat a precizat că a crescut interesul, însă din datele recente reiese că mai puţin de 10% din populaţie are „o ezitare semnificativă pentru vaccinare”.

„Pe datele pe care le avem, sub 10% din populaţie – ceea ce se şi ştia – are o ezitare semnificativă pentru vaccinare. Însă ce este important, este şi accesibilitatea imediată. Mare parte din oameni practic s-ar vaccina dacă ar putea să acceseze imediat, eventual fără o chestiune suplimentară, un efort suplimentar, fie şi de timp. (…) A crescut interesul de la începutul campaniei de vaccinare. Pe datele pe care le avem a crescut dorinţa (de vaccinare – n.r.)”, a mai spus secretarul de stat.

Medicul Andrei Baciu a adăugat că rata de vaccinare este de peste 20% în Bucureşti, Cluj, Sălaj, Sibiu, Maramureş.

„Pot să vă dau de exemplu top cinci judeţe care au peste 20% rată de vaccinare: Bucureşti, Cluj, Sălaj, Sibiu, Maramureş. (…) Diametral opus, sigur că avem şi regiuni unde lucrurile ar putea să fie mai bine. (…) Noi oferim acces mai crescut la vaccinuri pentru localităţile care au o incidenţă mai ridicată, tocmai pentru a veni şi cu acest instrument al vaccinării în sprijinul autorităţilor locale”, a arătat secretarul de stat.

Andrei Baciu: „De la 1 iunie putem să ne gândim la o ridicare a măsurilor”

Secretarul de stat a confirmat, la Antena 3, faptul că relaxarea restricţiilor va fi posibilă în aproximativ două luni, mai exact pe 1 iunie, chiar de Ziua Copilului.

„Este esenţial să le putem oferi tuturor pacienţilor din România, serviciile medicale de care au nevoie, pentru că vedem că acest virus are un impact extraordinar de mare şi practic, nu cruţă pe nimeni. Veşti bune ca urmare a acestor demersuri sunt că, totuşi, au fost identificate foarte repede câteva paturi suplimentare. În 2-3 zile au fost identificate şi operaţionalizate deja 12 paturi. Alte 73 de paturi au fost identificate şi se caută soluţii asfel încât să fie operaţionalizate cât mai repede şi toate aceste lucruri, la pachet cu ritmul accelerat cu care se desfăşoară vaccinarea.

Practic, dau un trend care s-a stabilizat. Aproape că intră pe o fază descendentă, ceea ce este îmbucurător, pentru că uşor-uşor, putem să ne apropiem de orizontul pe care domnul premier l-a dat, 1 iunie, când putem să ne gândim la o ridicare a măsurilor şi la încă un pas mai aproape de o viaţă normală pe care o aşteptăm cu toţii, de foarte mult timp”, a anunţat Andrei Baciu, duminică, în exclusivitate la Antena 3.

Adauga un comentariu