National

Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, despre șantierele de autostradă din Transilvania: „Au pornit la turație maximă!”

Publicat: 01 feb. 2021
Autostradă Transilvania
Pe şantierul de aproape 10 km dintre Ungheni şi Târgu Mureş al Autostrăzii Transilvania, constructorul a ajuns la aproximativ 35% stadiu fizic, la 6 luni de la debutul lucrărilor.

Pentru a vedea dacă lucrările avansează conform programului, Horaţiu Cosma, secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, a vizitat trei şantiere din Transilvania. Ulterior, acesta a declarat că lucrările „au pornit la turație maximă”.

”Şantierele de autostradă din Transilvania au pornit la turaţie maximă în 2021! Vineri am făcut o vizită de lucru pe Autostrada A3 Transilvania – pe sectoarele de lângă Cluj-Napoca şi Târgu Mureş – şi pe Autostrada A10 Sebeş-Turda”, a scris, luni, pe Facebook, Horaţiu Cosma care a prezentat şi stadiul lucrărilor.

Horațiu Cosma: „Se lucrează cu 100 de utilaje”

Potrivit acestuia, lângă Cluj-Napoca, ”constructorul român UMB a început în forţă mobilizarea pe cei 30 de km de autostradă dintre Nădăşelu şi Zimbor, un proiect extrem de complex, contractat pentru 1,4 miliarde de lei”.

”Se lucrează cu 100 de utilaje la: organizarea de şantier, drumurile de acces, marcarea şantierului sau cercetarea arheologică. În perioada următoare vom finaliza exproprierile şi vom obţine toate autorizaţiile necesare pentru deblocarea completă a proiectului”, a mai scris Cosma.

Mai mult, acesta a menționat că, la 6 luni de la debutul lucrărilor, pe şantierul de aproape 10 km dintre Ungheni şi Târgu Mureş al Autostrăzii Transilvania, constructorul a ajuns la aproximativ 35% stadiu fizic.

”Zilele trecute, grinzile de beton au început să fie ridicate pe primele structuri şi vor continua şi în următoarele săptămâni. Cea mai mare parte a reţelelor de utilităţi au fost relocate. Suntem extrem de optimişti că, până la finalul anului, vom circula pe acest sector de autostradă”, a mai afirmat secretarul de stat.

Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, despre șantierele de autostradă: „Nu suntem mulţumiţi de modul în care s-a derulat proiectul”

De asemena, Horațiu Cosma a oferit explicații privind tronsonul 2 al Autostrăzii Sebeş-Turda. Acesta a spus că a ajuns la 85% stadiu fizic, constructorul executând lucrări la viaductul peste calea ferată de la Teiuş, nodul rutier Teiuş, precum şi la terasamente, şanţuri betonate sau taluzări pe întreg proiectul.

”Acesta şi-a asumat că va finaliza lucrarea în această vară. Nu suntem mulţumiţi de modul în care s-a derulat proiectul ce a fost contractat tocmai în anul 2014. Vom monitoriza în continuare extrem de serios mobilizarea antreprenorului”, a mai transmis Horaţiu Cosma.

Totodată, ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a completat că aceste vizite se fac pentru a verifica în ce stadiu sunt lucrările.

”Ne asigurăm că proiectele de infrastructură sunt pe drumul cel bun”, a declarat Drulă.

Promisiuni CNAIR: Contractul pentru Autostrada A8 Târgu Neamt- Iași- Ungheni va fi semnat în prima jumătate din februarie 2021

Anul 2021 este anul autostrăzilor din Moldova, potrivit promisiunilor CNAIR. A8 este o investiție de o importanță strategică pentru România. Dezvoltarea zonei Moldovei, integrată cu restul regiunilor țării, este o prioritate pentru Ministerul Transporturilor și Infrastructurii și pentru CNAIR.

”În ceea ce privește proiectarea sectorului Târgu Mureș – Târgu Neamț, există o incapacitate constatată, de-a lungul timpului, la firma de proiectare. Din acest motiv am luat decizia să monitorizăm permanent acest prestator de servicii. Astfel, în fiecare zi de luni, la sediul ministerului analizăm stadiul evoluției serviciilor de proiectare pe acest proiect.”, a declarat Mariana Ioniță, director general CNAIR SA.

Citiți mai multe despre acest subiect aici!

Adauga un comentariu