Titlurile zilei

Secretarul Denisa Ionașcu și-a înfipt pantoful în gâtul unui arhitect ieșean! Abuz și scandal într-un proiect imobiliar din Copou – FOTO

Publicat: 14 feb. 2020

Un arhitect ieșean a izbucnit după ce secretarul Denisa Ionașcu i-a blocat un proiect prin care vrea să construiască locuințe individuale pe șoseaua Sărărie, nr. 24. Comisia de Urbanism nu a avut nicio obiecție. Chiar și așa, Ionașcu pur și simplu nu vrea să pună proiectul de hotărâre pe ordinea de zi a Consiliului Local. Este de notorietate faptul că în primărie documentele stau blocate nejustificat cu lunile. „Nu este normal ce se întâmplă. Dacă nu se rezolvă, voi ajunge să fac totul public. Mai întâi vreau să mă consult cu avocații”, a declarat Petrișor Cantoriu. A pus paie pe foc și vecinul arhitectului, un afacerist din zona comerțului. „Cu siguranță, în perioada următoare, beneficiarul va primi un răspuns”, susțin reprezentanții primăriei

Un scandal imens stă să izbucnească în Primăria Iași. Totul, din cauza secretarului Consiliului Local Denisa Ionașcu. În 2019, arhitectul ieșean Petrișor Cantoriu a obținut un certificat de urbanism pentru construire a două locuințe, împreună cu alt asociat, pe un teren amplasat pe șoseaua Sărărie, nr. 24, 24 A. Suprafața totală a terenului este de 897,84 metri pătrați, momentan ocupată de două imobile aflate într-o stare avansată de degradare. Conform proiectului de hotărâre, cele două locuințe urmau să aibă un regim de înălțime de S+P+1. Ulterior, proiectul a fost discutat în Comisia de Urbanism și a primit aviz favorabil. Pasul următor era ca proiectul să fie introdus pe ordinea de zi a Consiliului Local. Însă, acest lucru nu s-a întâmplat. Asta, pentru că Denisa Ionașcu a oprit proiectul la secretariatul Consiliului Local. Nu a fost invocat niciun motiv serios pentru ca proiectul să fie blocat.

Ar fi pornit de la vecin

După ce a fost întocmit Planul Urbanistic de Detaliu (PUD), Petrișor Cantoriu s-a trezit cu reclamații din partea vecinului, Paul Tiberiu Szabo. Informația a ajuns și la primărie. Vecinii spun despre Szabo că este afacerist.

„Are un magazin în cartierul Alexandru”, spun vecinii din zona Sărărie.

Afaceristul era nemulțumit că viitoarea investiție îi va afecta vila de la nr. 26. Reporterii BZI au stat de vorbă cu Szabo, pentru a desluși ițele scandalului.

„A fost o problemă, dar s-a rezolvat. S-a retras de limita proprietății. Acum, totul ține de primărie”, a precizat Tiberiu Szabo.

Conform datelor disponibile, prin Mariana Szabo, soția acestuia, a deschis societatea M.T.SAB SRL, cu obiect de activitate „comerț cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi și tutun”. În 2018, cifra de afaceri a societății a fost de 291.076 lei, pierderi de 23.771 lei, datorii de 204.884 lei, cu un număr de 6 angajați.

Miză importantă pentru proiect

Nemulțumit de faptul că proiectul este ținut în sertar de Denisa Ionașcu, arhitectul Cantoriu a făcut reclamații la toate instituțiile abilitate, în speranța că i se va face dreptate. Culmea ironiei este că arhitectul lucrează constant cu Urbanismul din primărie, prin prisma meseriei. Dacă pentru alți clienți a obținut tot felul de avize, când a venit timpul să rezolve o problemă personală, a fost blocat chiar de „parteneri”. Contactat telefonic, arhitectul nu a vrut să ofere prea multe detalii, în speranța că nu se va „strica” cu funcționarii din primărie.

„Nu este normal ce se întâmplă. Dacă nu se rezolvă, voi ajunge să fac totul public. Mai întâi vreau să mă consult cu avocații”, a declarat Petrișor Cantoriu.

Acest scandal poate afecta și activitatea societății de arhitectură Arh Line Studio SRL, unde Cantoriu are calitatea de asociat alături de Adrian Tudorache. În 2018, firma de arhitectură a obținut o cifră de afaceri de 751.188 lei, profit de 264.507 lei, datorii de 99.367 lei, cu un număr de 4 angajați.

Răspuns clasic al Primăriei

Întrebați despre această speță, reprezentanții primăriei au oferit un răspuns standard, din care ar reieși că sunt foarte atenți la proiectele care pot atrage probleme juridice. ”

Orice document este analizat cu foarte mare atenție de compartimentul de resort, precum și de Secretarul Municipiului Iași, în vederea emiterii avizului de legalitate. Cu siguranță, în perioada următoare beneficiarul va primi un răspuns în acest sens, funcție de analiza documentațiilor depuse în vederea promovării unui proiect de hotărâre de Consiliu Local. Important pentru Municipiul Iași este ca orice document supus dezbaterii plenului Consiliului Local să fie inatacabil din punct de vedere juridic, iar acest lucru presupune o atenție sporită în analiza documentelor”, precizează Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al primăriei.

Denis Ionașcu aduce completări

După mai multe încercări de a obține un punct de vedere din partea Denisei Ionașcu, spre închiderea ediției a trimis un mesaj prin care explică că arhitectul Cantoriu nu s-a înțeles cu vecinii.

„În legătură cu subiectul dumneavoastră, documentația depusă are refuzul exprimat în forma autentică al vecinului privind încălcarea distanței de 3 metri reglementată de Planul Urbanistic General”, a declarat Denisa Ionașcu, secretarul Consiliului Local.loading...

Comentarii
 • Dupa cum se vede Szabo a construit casa deja mai aproape de 3 m de proprietatea vecinului arhitect si bineinteles cu geamurile catre arhitect numai bine cat sa nu mai aiba intimitate si sa i scuture toalele in curte. Ar tb cineva de la finante sa i rascoleascaputin contabilitatea lui Sab sa i arate cat e de corect

 • Luati exemplu lui Dinte Costel patron la firma de transport Micedu. A construit omul un bloc in incinta comat 4+M desi autorizatia era pentru 2 nivele. Ziarele scriu, Dinte doarme linistit…

 • Dinte are prea multi bani, are toate autoritatile la picioare…incepind de la ARR, RAR, CJ si terminind cu cumatrul cumnatului Mitica, Remus Marguta de la ISCTR!!!

 • Cum poti tu sa tii in firma un om, un angajat care a fost un om integru, responsabil, corect…a platit angajatii, s-a ocupat de platile societatii, de contracte, a tinut o buna legatura cu institutiile statului si tu, Dinte Constantin sa nu îl platesti….sa nu-i faci contract… sa arunci cu rahat si mizerie in el ( in domnul Dan )??? Rusine Costel Dinte, teparul numero 1 in transportul de persoane, cel cu dubla contabilitate exact ca Al Capone…

 • Acesta Denisa Ionascu si-a inceput activitatea in primaria Iasi cu un amantlac dintre subsemnata si fostul primar Nechita ( ea fiind casatorita la vremea respectiva) fiind rea de musca aceasta nu s-a oprit cu una cu doua pana nu a prins-o fostul sot in pat cu alt mascul feroce pe semne ca sotul ei nu reusea sa o stapaneasca fiind din fire mai nărăvașă !

 • Mai Mihaela, cand ai venit cu SC Vitalef si mai mai ca plingeai, si ti am explicat, te am calmat si apoi ti am tras o pe la spate… ti am ridicat fusta scurta si ti am impins o in cwr si chisda… ei, cum a fost? Marfa… nu prea stii sa o sugi, dar esti strimta in cwr, pisda e cam larga

 • Se pare ca TRIO express, Chirică, Harabsgiu, Ionașcu au probleme de comunicare.
  Vor sa o rada, pe cea din urma pentru a nu mai deranja…..

  Vom vedea, va fi platonica iubirea necondiționată…

  #ADI

Adauga un comentariu