Educatie intima

Secrete bune si secrete rele

Publicat: 10 dec. 2010
7

Secretul este un lucru pe care nu il spui nimanui. Odata spus unei singure persoane, nu mai este secret. A avea secrete, la orice varsta, este un lucru normal. Uneori apelam la jurnale pentru a putea impartasi si totodata, a tine secretul in siguranta. Probabil aveti secrete despre prima dragoste, primul sarut, prima intalnire, despre ceva ce v-a spus o prietena draga, sau multe altele. Acestea sunt secrete bune.

Asa sunt de pilda, cadourile tinute secret sau petrecerile surpriza. Alteori insa, secretele ne pot face rau. Un caz special este cel al abuzului sexual. Abuz este atunci cand ni se intampla anumite lucruri fara voia noastra, fara consimtamantul nostru. Cand persoane cunoscute sau apropiate ne cer lucruri care ne fac sa ne simtim incofortabil, cand stim ca ceva nu este in regula. Asa sunt de pilda solicitarile de a ne atinge, privi, mangaia, fotografia partile noastre private din partea unui adult. De regula, aceste atingeri sunt insotite de secrete.

Rele.
Ni se cere sa nu spunem nimanui pentru ca ni se va intampla ceva rau.
E posibil ca atingerile respective sa ne faca placere dar in acelasi timp sa ne produca si confuzie.
E bine, e rau ce ni se intampla?

Vom sti ca nu e bine daca: aceste lucruri se intampla fara voia noastra – si vom spune intotdeauna NU atingerilor secrete din partea unui adult! (cu exceptia cazurilor in care parintii ne spala sau suntem bolnavi si doctorul trebuie sa ne consulte); se intampla atunci cand suntem singuri, fara aparare; ni se spune sa pastram secretul; ni se ofera cadouri, dulciuri sau alte recompense ca sa tacem; ne fac sa ne simtim vinovati, sa credem ca noi am provocat aceasta situatie. E important sa spunem imediat unei persoane de sprijin ce ni s-a intamplat, pentru a se putea lua masuri.

Abuzul sexual se pedepseste prin lege. Secretul nu face decat sa amane si sa complice lucrurile. Cu cat spunem mai tarziu, cu atat mai greu vom putea opri adultul din ceea ce face. Si cu atat mai greu vom fi crezuti. Daca ne este mai usor, putem apela la linii telefonice gratuite pentru copii prin care putem denunta un abuz sexual. Sau la serviciile de protectie a copilului. Nu lasati abuzul sa continue! Acum ca stiti diferenta dintre secrete bune si secrete rele, alegeti sa stopati lucrurile care va deranjeaza.

Adauga un comentariu