Culinar

Secrete culinare pentru a prepara unt ghee

Publicat: 18 mai 2020

Ghee este un produs foarte util și prețios. Este cu adevărat foarte gustos și îl puteți utiliza la pregătit bucate – îl adăugați în mâncare sau chiar prăjiți în el alimentele, ceea ce este mult mai folositor decât uleiurile vegetale. Se mai folosește și în scopuri cosmetice: pentru masaj sau în loc de cremă hidratantă.

Trebuie să menționăm, că pentru această rețetă este foarte important să alegeți unt de calitate, cu cel puțin 80% grăsime. Citiți atent compoziția, untul trebuie să conțină doar smântână dulce și, posibil, maia bacteriană. Ar fi perfect să folosiți untul pregătit de dumneavoastră, în acest caz veți fi siguri că este natural.

INGREDIENTE:

  • 1 kg de unt;
  • cratiță sau tigaie cu fund gros;
  • tifon.

MOD DE PREPARARE:

Tăiați untul cuburi și îl lăsați la temperatura camerei să se înmoaie puțin. Puneți cratița la foc mic spre mediu și lăsați untul să se topească.

Sfat. Folosiți un vas cu fund gros, care menține temperatura. Într-o cratiță subțire untul se va supraîncălzi și va începe să se ardă, ceea ce este inadmisibil.

Micșorați flacăra, după ce untul se topește complet. Veți observa apariția unei spume albe, acestea sunt apa, proteina lactică, impuritățile. La această etapă puteți adăuga condimente pentru gust și aromă (opțional). Luați o bucată de tifon, așezată în 4 straturi, adăugați orice condimente, obligatoriu întregi, cum ar fi: piper negru, ienibahar, coriandru, cuișoare etc., legați tifonul cu ață și îl adăugați în unt.

Topiți untul timp de 1-3 ore, fără să amestecați. Untul trebuie să devină transparent, iar la bază veți observa un sediment lipit de cratiță. Îndepărtați spuma formată la suprafață. Luați o sită, așezați o bucată de tifon în câteva straturi și strecurați untul foarte atent, încercând să nu atingeți sedimentul.

Transferați untul topit într-un borcan curat, obțineți aproximativ 700 gr de unt ghee foarte aromat. Acoperiți borcanul cu capac doar după ce untul se va răci, ca să evitați acumularea condensatului.

Pentru această rețetă trebuie să folosiți cel puțin 500 gr de unt, în caz contrar untul se va supraîncălzi și se va arde. Cu cât mai mult unt folosiți, cu atât mai mult timp este nevoie ca să se topească.

Untul ghee pregătit corect poate fi păstrat la temperatura camerei o perioadă foarte lungă. Este recomandat să-l folosiți la prăjit, în special în friteuză, pentru că îl puteți încălzi de câteva ori, în comparație cu uleiul vegetal.
Adauga un comentariu