Culinar

Secrete pentru gogoși pufoase – De ce nu se pune zahăr în aluat

Publicat: 13 apr. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Secrete pentru gogoși pufoase - De ce nu se pune zahăr în aluat
Toate ingredientele care se pun în aluat trebuie să fie la temperatura camerei, pentru ca preparatul final să aibă textură aerată

Pentru micul dejun de weekend, nişte gogoşi cu zahăr pudră ori cu magiun sunt nemaipomenite. Pufoase, delicioase şi săţioase. Le poţi face clasic, după reţeta bunii, sau poţi încerca o metodă modernă, din cofetării şi patiserii. Înainte de a te apuca de gătit, află câteva secrete ca să îţi iasă gogoşi pufoase.

Trucurile sunt adunate de la gospodine pricepute. Pot părea nesemnificative ori chiar banale, dar, de fapt, ele îţi garantează textura aerată şi fină. Spre exemplu, ştii că nu prea trebuie să pui zahăr în aluat? Dacă pui, trebuie foarte puţin. Află răspunsul din acest material.

Secrete pentru gogoşi pufoase. Trucurile gospodinelor

Iată câteva secrete despre modul de preparare al gogoşilor:

  • ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei în momentul în care te apuci de gătit. Aşadar, asigură-te că le scoţi din frigider cu câteva ore înainte de a le amesteca;
  • dacă foloseşti drojdie uscată, trebuie mai întâi dizolvată cu puţin lapte călduţ;
  • folosește făină de cea mai bună calitate. Testează făina 550;
  • făină trebuie cernută înainte, pentru a sparge eventualii bulgăraşi, din cauza cărora gogoşile nu vor avea textură pufoasă;
  • dacă făina este uscată şi de calitate, foarte posibil să fie nevoie să pui un pic mai mult lapte decât scrie în reţetă. De ce? Pentru că va avea o capacitate de absorbţie a umidităţii mai mare;
  • dacă vrei să frămânţi manual aluatul, mai întâi omogenizează ingredientele cu lingura, apoi frământă cu mâinile;
  • untul se încorporează treptat şi topit. Nu trebuie să fie fierbinte;
  • aluatul de gogoşi trebuie frământat în jur de 15 minute cu mâinile. În cazul în care foloseşti robot, atunci redu timpul la numai 10 minute.

Cum se prăjesc gogoşile

Pentru a face gogoşi bune şi pufoase, ai nevoie de ulei şi de o tigaie. Pune uleiul în tigaie şi ai grijă să se încingă bine. Abia când ajunge la o temperatură înaltă, pune gogoşile la prăjit. Dacă le pui mai devreme decât trebuie, ele vor absorbi mult ulei. De asemenea, imediat ce s-au prăjit pe ambele părţi, scoate-le din tigaie şi pune-le pe nişte prosopele absorbante de bucătărie. Astfel, vei îndepărta orice exces de ulei.
Cum îţi dai seama că ai făcut gogoşi pufoase? Ei bine, găurile din miezul gogoşilor sunt dovada că aluatul a avut consistența perfectă, dar şi că a stat suficient timp la dospit, iar apoi la prăjit.
În al doilea rând, din aluatul frământat poţi rupe bucăţi, pe care să le modelezi sub formă de bilă. Pe acestea lasă-le la crescut, apoi modelează-le şi pune-le la prăjit.

Zahărul – Ingrediente de evitat

Zahărul nu este un ingredient interzis când e vorba de gogoşi, dar este important să ştii când anume să-l foloseşti. În aluat, spre exemplu, se pune foarte puţin. De ce? Pentru că zahărul se arde în momentul în care gogoşile se prăjesc în uleiul încins.
Dacă pui zahăr mult, aluatul nu va creşte suficient. În plus, gogoşile se servesc cu zahăr pudră. Aşadar, e un motiv în plus, să nu pui mult zahăr în compoziţie.

Ca să te îndulceşti în această perioadă, încearcă nişte gogoşi de post sau nişte clătite fără lapte.

Adauga un comentariu