Actualitate

Secretele Bibliotecii UMF: O poveste de amor si multe carti – VIDEO – FOTO

Publicat: 06 nov. 2010

@ O poveste extraordinara de dragoste, pe alocuri imposibila si scandaloasa, s-a nascut la Iasi @ Cu detalii picante, cu secvente intime si intrigi @ Mai mult, adesea, a fost considerata ceva de neinteles, pigmentata de atacuri virulente la adresa celor doi, dar si de legende picante care au ajuns pana la consum de droguri si sinucidere, la sifilis si amante @ „In fata acestei cladiri, poetul Eminescu venea si se aseza pe banca de langa stejarul din fata. Venea si astepta ca marea sa iubire, Veronica Micle, sa apara la geam… Pe vremea aceea, Veronica era casatorita cu fostul mare rector al Universitatii din Iasi, Stefan Micle. Poetul venea, se aseza pe banca si, adesea, la fereasta aparea Veronica Micle si exista o clipa de bucurie si de dragoste intre cei doi”, marturiseste Mariana Sultz, angajat al Bibliotecii Centrale Universitare a Universitatii de Medicina si Farmacie

In centrul orasului, in spatele Colegiului National de Arta Octav Bancila, langa un stejar batran, pe o banca pustie, acum mai bine de o suta de ani, marele poet Mihai Eminescu traia zbuciumat ultimele clipe de dragoste pentru muza sa, Veronica Micle. Astazi, desi timpul a trecut si oamenii s-au schimbat, urmele ascunse pentru majoritatea, dar cu grija si amintire speciala pastrate de oameni speciali, au ramas. „In fata acestei cladiri, poetul Eminescu venea si se aseza pe banca de langa stejarul din fata. Venea si astepta ca marea sa iubire, Veronica Micle, sa apara la geam… Pe vremea aceea, Veronica era casatorita cu fostul mare rector al Universitatii din Iasi, Stefan Micle. Poetul venea, se aseza pe banca si, adesea, la fereasta aparea Veronica Micle si exista o clipa de bucurie si de dragoste intre cei doi”, marturiseste Mariana Sultz, angajat al Bibliotecii Centrale a Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) Gr. T. Popa.

Sotia rectorului UMF, in amor cu Eminescu

Toata povestea a fost scandaloasa la acea vreme. Sotul Veronicai Micle era chiar unul dintre faimostii rectori ai Universitatii din Iasi, renumitul profesor Stefan Micle. „Aceasta casa era a marelui rector Stefan Micle, una dintre figurile de marca ale invatamantului universitar iesean. Aici, asa cum am mai spus, venea Mihai Eminescu si se aseza pe banca, atunci cand sotul nu era acasa, iar Veronica iesea la geamul ferestrei pentru a-i mai trimite un salut. E o poveste sfasietoare, dar fabuloasa, in acelasi timp”, povesteste bibliotecara Sultz.

Un loc unde dainuie spiritul eminescian

Totul este impregnat de amintirea celei mai frumoase iubiri pe care a trait-o si care a devenit celebra de-a lungul a mai bine de o suta de ani. Plasata în strada Vasile Alecsandri, biblioteca UMF se afla intr-o cladire veche de aproximativ doua secole. Prin grija unor fosti mari profesori ieseni in domeniul stiintei medicale, de-a lungul timpului, aceasta a fost imbogatita cu o serie de carti vechi si unice. „Este un loc in care incercam sa pastram o atmosfera speciala si plina de romantism, marcata de iubirea marelui poet”, completeaza bibliotecara.

Exemplare unicat de mii de euro

De la lucrari de specialitate, care reprezinta primele tipuri de inovatii in sanatate, in interventii chirurgicale, la primul volumul original, intitulat „Legea lui Ohm”. „Sunt o serie de lucrari unicat si care au o valoare impregnata de sutele de ani de istorie prin care au trecut. Sunt si teze de doctorat publicate acum mai bine de o suta de ani, ale primilor absolventi ai Universitatii de Medicina. Este si un exemplar din faimoasele Legi ale lui Ohm, care valorizeaza mai bine de 37 mii euro astazi”, a spus si bibliotecara Adina Paraschiv.

Imagini cu omul care s-a operat singur

Printre lucrarile-document care se regasesc in biblioteca UMF, exista una ce ne poate soca prin imagini halucinante. Intr-o teza de doctorat sunt prezentate fotografii inedite de la o operatie facuta chiar de pacient. „Avem si o teza in care sunt prezentate poze si descrieri ale unei operatii pe care a realizat-o chiar pacientul. Este inedita si speciala deoarece, la acea vreme (inceputul secolului al XX-lea – n.r.), un asemenea lucru parea de domeniul stiintifico-fantastic. Noi avem acest exemplar si pozele originale in biblioteca noastra”, mai completeaza Adina Paraschiv.

Prima scoala de arte si meserii din tara noastra

O semnificatie in plus pentru aceasta locatie se datoreaza si faptului ca, la mijlocul secolului al XIX-lea, celebrele felinare ale Universitatii Alexandru Ioan Cuza (UAIC), care troneaza in fata Corpului A, au fost mesterite tocmai in actuala cladire a bibliotecii mediciniste. „Tin neaparat sa spun si acest lucru. Aici a fost si locatia pentru prima Scoala de Arte si Meserii din Romania, locul unde au fost realizate faimoasele felinare pe care le putem vedea in Copou, in fata cladirii principale a Universitatii Cuza. Vreau sa spun acest lucru deoarece este foarte important ca oamenii sa stie ce valori avem si ce au facut iesenii altadata”, dezvaluie Mariana Sultz.

O biblioteca aparte

Biblioteca Centrala a UMF este una specializata si poate deservi si alte categorii de beneficiari cum ar fi medici din reteaua sanitara, studenti, cadre didactice si cercetatori din alte institutii de invatamânt superior. „Avem un fond de carte exceptional si, in special pentru exemplarele unice pe care le avem, ne dorim sa cream un muzeu special, pentru ca toti iesenii sa poata vizita ce avem noi aici. Vreau sa va spun ca avem si un loc special dedicat intregii istorii a Medicinei la Iasi si care reprezinta ceva valoros pentru intreaga tara. Punem foarte mult suflet in ceea ce facem si incercam sa marcam totul astfel incat sa se simta din plin locul special unde si-a trait clipe de iubire poetul Mihai Eminescu”, concluzioneaza prof. Viorica Scutariu, directorul bibliotecii UMF.loading...

Comentarii
  • Vai, ce handicapați mai sînteți! Nu numai că vă scrieți fițuica pe Internet pe limba păsărească (fără diacritice, ca patroanca de la aprozar), dar nici pe film nu șțiți să faceți grafică în românește! Mai alfabetizați-vă.

  • Mai desteptule daca te-ai legat de grafica afla ca totul a fost facut intentionat si asta invatand de la mata care este coafeza la belita.Ai fi si tu un montajist de pe la o tv de cacact din Iasi si nu iti place ce vezi.Sa te pis in cur.

Adauga un comentariu