Secretele istoriei

Secretele tehnicii de” spalare pe creier” folosite de CIA

Publicat: 14 nov. 2013
3
In lucrarea sa intitulata Brainwashing , Edwar Hunter ne furnizeaza o definitie completa a ceea ce inseamna tehnica de spalare a creierelor. Conform definitiei sale scopul tehnicii de spalare a creierelor este sa schimbe radical mintea unei persoane , astfel incat aceasta sa devina o marioneta vie sau un robot uman. Cei care practica aceasta tehnica ,au ca obiectiv  crearea unui individ cu noi credinte si crezuri compatibile cu interesele lor.  Fara sa constientizeze, omul devine captiv in propriul corp ,datorita faptului ca i se instaleaza un nou proces de gandire. Tehnica spalarii creierelor era utila in crearea noului individ care sa nu se revolte niciodata si sa asculte ordinile primite de la autoritati superioare care interactioneaza cu el(guverne , organizatii , institutii , oficiali  s.a.)
Termenul de spalare a creierelor a fost pentru prima data folosit in timpul Razboiului din Coreea(1950-1953), pentru a descrie comportamentul prizonierilor americani reintorsi din lagarele nord-coreene. In tehnica lor de manipulare, nord-coreenii au preluat  conceptul ksi-no( curatarea mintii) aplicat in comunismul chinezesc(maoism), cu radacini in confucianism( de la marele confucianist Mencius). Comandantii americani au sesizat faptul ca o parte din soldatii americani reintorsi din inchisorile nord-coreene erau complet convertiti la comunism, gata sa-si denunte propria tara . Comportamentul lor ciudat a continuat dupa eliberare, chiar si fara sa fie supusi influentei comuniste. Acest efect negativ asupra moralei soldatilor ,a  fost botezat de Edward Hunter cu termenul de spalare pe creier(brainwashing).
Hunter descria faptul ca acesti soldati reintorsi din inchisorile  nord-coreene nu mai erau capabili sa gandeasca liber si nu se mai puteau adapta situatiilor neprevazute. Indivizii supusi acestei tehnici de spalare a creierului, actionau manipulati de propriile instincte .Era o disciplina de partid al nord-coreenilor care se extindea la controlul mintii.
Spalarea pe creier este mult mai mult decat o psihoza sau nevroza. Tehnica este catalogata cu termenul de “viol mental” deoarece victima este fortata de un atacator al carui intentii sunt sa distruga credinta victimei in vechile ei valori morale, pentru a crea un spatiu gol in care sa se implanteze noile crezuri, potrivit historia.ro.
CIA si experimentele sale de control a mintii umane
Intre tehnica de spalarea a creierului si politica exista o interdependenta care nu poate fi negata. Dincolo de a fi o tehnica, spalarea pe creier, este o viziune despre cum se poate detine puterea suprema asupra indivizilor, iar deocamdata nu exista putere mai mare decat puterea de a controla mintea unui individ. De aici se si explica interesul CIA sl a altor organisme guvernamentale in aceasta tehnica. Cunostintele comunistilor chinezi si nord-coreeni legate de tehnicile de spalare pe creier au fost un stimulent in plus pentru CIA sa demareze imediat cercetari in domeniul stiintei comportamentale.
Proiectul MKUltra a fost operatiunea ilegala demarata de CIA la inceputul anilor’ 50 ,cu sprijinul guvernului SUA,  cu scopul de a studia  tehnici de control a mintii umane. Conform raportului senatorului Sam Ervin din 1974, CIA avea segmente tinta din  populatie cum ar fi  afroamericani , femeile, prizonierii, batrani, tinerii si bolnavii cu boli psihice.In ceea ce priveste nationalitatea, subiectii experimentelor erau cetatenii americani si canadieni .
Specialisti in stiinta comprtamentala de la CIA au utilizat  diferite metode pentru a manipula starea mentala a indivizilor si a altera  functiile lor cerebrale cum ar fi: administrarea pe furis de medicamente cu potential halucinogen(LSD) si a altor substante chimice asemanatoare , hipnoza, privare senzoriala, privare de somn,  izolare, violenta verbala si abuzuri sexuale si diferite forme de tortura cum ar fi cusutul pielii fara administrare de anestezic facuta de doctorul tortionar Lawrence Schacht.  Bataile erau  proceduri obisnuite in acest tablou.
Experimentele  CIA s-au desfasurat in cadrul a 80 de institutii dintre care universitati, spitale, inchisori si companii farmaceutice.  Conducatorii institutiilor la care CIA a experimentat diferite tehnici de tortura cunosteau foarte bine fenomenul.
Cu privire la ororile savarsite de CIA in incercarea de a controla mintea umana  este avansata si o teorie a conspiratie referitoare la implicarea CIA in cazul sinuciderii in masa de la Jonestown, unde s-au inregistrat 900 de morti (al doilea incident ca numar de victime intr-un atac deliberat , dupa atacul terorist de la 11 septembrie 2001). Se sustine in teorie faptul ca CIA a gazduit in cadrul Jonestown experimente medicale. Fostul director al CIA , Richard Helms , a ordonat in 1973 (anul oficial al incheierii experimentelor CIA din proiectul de manipulare a mintii umane) ca toate documentele referitoare la Proiectul MKUltra sa fie  distruse.  Datorita  acestei actiiuni a lui Helms , o mica  parte din documentele legate de proiect au reusit sa supravietuiasca. La desecretizarea din iulie 2001 , o  parte din cele 20000 de documente ramase au fost desecretizate. Aproape 6% din fondurile pe care le-a primit CIA s-au dus pe finantarea  Proiectului MKUltra
In timpul desfasurarii experimentelor din Canada , CIA a devenit interesata si de activitatea psihiatrul Ewen Cameron si de conceptul lui de pornire psihica . Conform teoriilor lui Ewen Cameron ,bolnavii cu boli psihice pot fi tratati printr-un tratament care sa le stearga memoria existenta si sa le reconstruiasca psihicul de la capat. Bolnavi psihici sedati de medicamente halucinogene erau siliti de Cameron sa asculte fara oprire mesajul lui inregistrat pe o caseta. Pacientilor li se provoca periodic si o coma indusa de medicamente.
Metodele lui Cameron au fost pana la urma folosite de CIA ca tehnici de interogare in cazul suspectilor care refuza sa  raspunda la intrebarile puse de agentii CIA in cadrul unei investigatii. Cercetarile lui Cameron au fost incluse apoi in manualul  de interogare CIA denumit KUBARK si  folosit in contraspionaj.
Principalul motiv pentru care CIA a ajuns sa efectueze tot felul de experimente in care a utilizat tortura se datoreaza autonomiei prea  mari pe care o are fata de Administratia americana. Comisiei Administratiei  SUA menita sa supravegheze activitatea CIA , ii este ingreunat accesul la documentele secrete.
Rezultatele CIA obtinute in urma experimentelor comportamentale
Cu toate ca a mobilizat multe resurse , CIA nu a reusit sa obtina un control deplin in experimentele sale de spalare pe creier. Asa cum declara John D. Marks , autorul cartii, Manchurian Candidate, este inca prea devreme sa credem ca CIA a renuntat la planul sau de a detine controlul asupra mintii umane . Dupa spusele sale “cea mai buna aparare a unei societati libere impotriva experimentelor imorale de modificare a comportamentului este demascarea publica si constientizarea.”
In ciuda faptului ca  CIA nu a reusit sa-si atinga scopul final de control complet asupra gandurilor si actiunilor individului, agentia americana a  aplicat multe tehnicii dealungul timpului(inclusiv electrosocuri) care pot reusi intr-un final ,prin viitoare  cerecetari , sa stearga complet memoria umana pentru a instala un nou fel de gandire.
Adauga un comentariu