News Flash:

Secretele unui cozonac pufos. Trebuie sa respecti cu sfintenie acesti pasi

7 Decembrie 2018
426 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.6495 RON (+0.0015)
USD: 4.0769 RON (-0.0127)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
cozonac pufos

Nuci crocante, scaldate in rom si prinse in miez pufos de galbenus. Cozonacul umplut este o sarbatoare el insusi!

Ingrediente:

Pentru aluat:

  • 1 kg faina alba, de calitate
  • 500 ml lapte
  • esenta de rom si vanilie
  • 200 g unt, plus 30 g pentru uns tavile
  • 3 linguri coaja de lamaie si portocala
  • 8 galbenusuri, la temperatura camerei
  • 2 linguri ulei
  • 1 lingurita sare
  • 300 g zahar
  • 50 g drojdie
  • 1 ou mic, amestecat cu 4-5 linguri lapte, pentru uns

Pentru umplutura:

  • 8 albusuri batute spuma
  • 300 g zahar
  • 250 g miez de nuca copt, macinat
  • 3 linguri cacao
  • esenta de rom

Mod de preparare:

Intr-o cana cu lapte cald se desfac 3 linguri din faina. Cand s-a mai racit (nu trebuie sa fie fiebinte!), se adauga drojdia si o lingura rasa de zahar. Se amesteca, apoi se lasa sa creasca intr-un loc cald pana isi dubleaza volumul.

Galbenusurile se bat spuma cu zaharul intr-un castron adanc. Se adauga sarea, uleiul, esentele, coaja de lamaie si de portocala si 100 g de unt topit.

Maiaua se toarna peste galbenusuri. Se adauga laptele caldut si se amesteca. Faina se incorporeaza treptat si se framanta bine pana ce aluatul incepe sa se desprinda de pe maini. La final se adauga restul de 100 g de unt, topit. Aluatul se impatureste, sa prinda aer, pana se incorporeaza tot untul.

Vasul se acopera cu un servet sau cu folie alimentara si se lasa la crescut 50-60 de minute, pana isi dubleaza volumul.

Intre timp se pregateste umplutura. (Tot acum se preincalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius.) Albusurile se bat spuma. Se adauga zaharul si se amesteca pana se intaresc. La final se adauga cacao, esenta de rom si nuca. Se omogenizeaza si se lasa sa se odihneasca.

Cand a crescut suficient, aluatul se imparte in patru parti egale. Pe un blat uns cu putin ulei se intinde cate o foaie grosuta de aluat, cu mainile, potrivita ca lungime cat sa incapa in tava de cozonac. Intr-un capat, pe lung, se intinde umplutura, apoi se ruleaza. Se pune in tava unsa cu unt si tapetata cu hartie de copt. Se unge cu putin lapte si ou, se presara zahar si se mai lasa 20-30 de minute la crescut. Intre timp se pregatesc ceilalti cozonaci.

Cand si-au dublat iar volumul, cozonacii se dau la cuptor, 45-50 de minute, pana trec testul cu scobitoarea.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

reteta cozonac cozonac pufos sarbatoare craciun
Distribuie:  

Realitatea.net

RomaniaTV.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2018 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.8524 (s) | 21 queries | Mysql time :0.723402 (s)