International

Secretul care sta ascuns sub Europa de 12.000 de ani

Publicat: 04 aug. 2011
1
Oamenii din perioada Neoliticului au creat o retea subterana de tuneluri care traverseaza intreaga Europa, din Scotia pana in Turcia, arata o carte publicata recent, scrie Daily Mail.
Arheologul german Heinrich Kusch a declarat ca au fost descoperite dovezi ale acestui tunel in sute de asezari neolitice de pe tot continentul.
In cartea sa, „Secretele portii subterane catre o lume antica” (Secrets of the underground door to an ancient world), arheologul spune ca reteaua initiala de tuneluri trebuia sa fie enorma, din moment ce anumite portiuni s-au pastrat intacte dupa 12.000 de ani.
„Doar in Bavaria (Germania) am gasit 700 de metri de galerii. In Styria (Austria) am gasit 350 de metri. Iar in Europa am gasit mii de metri, din Scotia pana la Marea Mediterana”, a explicat Kusch.
Arheologul a precizat ca tunelurile au o grosime de doar 70 de centimetri, „suficient cat sa se zvarcoleasca o persoana, dar nimic mai mult”, spune arheologul.
Pe anumite portiuni, tunelul este mai lat si prezinta camere de depozitare sau locuri de stat jos. „Galeriile nu comunica intre ele, dar, luate impreuna, ar putea forma o uriasa retea subterana”, spune Kusch.
Unii experti considera ca aceste tuneluri i-ar fi protejat pe oamenii preistorici de pradatori, in timp ce altii sunt de parere ca galeriile erau folosite precum autostrazile moderne. Experti au observat si ca la majoritatea intrarilor si iesirilor sunt construite biserici, probabil de frica mostenirii pagane.
Adauga un comentariu