International

Secretul cladirilor din China: de ce au o gaura in mijlocul lor?

Publicat: 14 apr. 2019
1

In Hong Kong, arhitectii trebuie sa tina cont de principiile Feng shui atunci cand fac planul unei cladiri. Forma si amplasarea ei sunt extrem de importante pentru ca de ele depind prosperitatea si armonia in societate.

Banuiesc ca nu esti strain de semnificatiile acestui Feng shui. Cele doua cuvinte pronuntate de noi, europenii, inseamna vant si apa si, in termeni generali, se refera la un set de reguli antice cu privire la forma si amplasarea obiectelor si a cladirilor.

In functie de cum sunt imaginate si asezate, oamenii pot avea noroc sau ghinion, pot prospera sau pot ajunge la sapa de lemn. Este vorba de niste superstitii, ca sa rezum cat mai superficial conceptul extrem de complex si de fascinant al Feng shui.

In timp ce pe la noi, romanii, superstitiile sunt bune ca subiecte de filme ieftine si plictisitoare, la chinezi, superstitiile dau nastere unor lucruri cu adevarat grandioase, dar si dubioase.

In Hong Kong, inca se tine cont de legile Feng shui cand vine vorba de arhitectura orasului, iar aceste reguli au modelat, de-a lungul timpului, tot ceea ce poti vedea azi in imagini si in realitate.

Feng shui sau despre cum modeleaza niste superstitii arhitectura unui oras

Un prim exemplu ar fi cladirea HSBC, construita de o companie britanica dupa o indelungata consultare cu cei mai mari maestri Feng shui.

HSBC este constructia moderna care respecta poate cel mai bine principiile antice ale norocului si ghinionului. Scarie rulante din atrium sunt plasate intr-un anumit unghi la intrare, ca sa impiedice spiritele rele patrunda in cladire. In plus, doi lei mari din bronz pazesc intrarea, ca simbol al bogatiei si al prosperitatii.

Lucrurile s-au complicat in momentul in care langa HSBC a fost construit sediul Bancii Chinei din Hong Kong, un turn „taios” vederii care ar fi stricat Feng shui-ul HSBC-ului. In consecinta, pe cladirea britanica au fost adaugate doua structuri in forma de tun, ca sa „reflecte” energia negativa emanata de banca.

Ce pot spune…bancile sunt de rau augur pretutindeni, mai ales in societatile arhaice. Noroc ca superstitiile sunt maleabile si se gasesc mereu solutii de combatere a „raului”.

Sediul Bancii Chinei din Hong Kong este un simbol al expresionismului, dar localnicii traditionalistii il vad ca pe o nuca-n perete. Designul postmodern si forma aceea de prisma cu triunghiuri nu e bine vazuta de maestrii Feng shui.
In timpul constructiei acestui turn, o serie de evenimente publice neplacute au fost puse pe seama acestei cladiri de rau augur, cum ar fi moartea subita a fostului guvernator al Hong Kong-ului, chiar in propria casa, situata in apropiere de banca.

Ca sa fie restabilite stabilitatea si armonia, au fost plantati mai multi copaci in jur, pentru a purifica imprejurimile si pentru a „cultiva” energia pozitiva.

Lucru cert: Mao nu era deloc Feng shui

Or fi cei din Hong Kong prea stresati de astfel de idei? Posibil, dar chiar rezulta lucruri pozitive din practica Feng shui. e suficient sa te uiti de departe la acest oras magnific si ai sa intelegi.

Evident, nici la chinezi n-a existat un traditionalism continuu. Sa nu uitam de Revolutia Culturala (1966 – 1976) a lui Mao Zedong, care a fost mai degraba o exterminarea acestor practici. Nici nu-i de mirare, avand in vedere latura pur atee a comunismului chinez. Revolutia lui Mao n-a fost altceva decat o rescriere a manifestarilor culturale care existau in regiunile atat de vaste ale Chinei de mii de ani.

In mod curios, cat timp Hong Kong s-a aflat sub administrarea Marii Britanii, practica feng shui a fost revitalizata si pastrata intr-o oarecare masura, dar nu ca in vremurile de odinioara. Sa nu atribuim Occidentului mai multe merite decat a avut vreodata vizavi de culturile Extremului Orient.

Adauga un comentariu