Titlurile zilei

Secretul lui Cristian Stanciu, consilier județean PSD! A încasat bani de la Aerostar SA, compania de mentenanță avioane, care a semnat un contract la Aeroportul Internațional Iași. Politicianul: „Nu cunosc, sunt foarte vechi, de peste 20 de ani”

Publicat: 16 nov. 2021
Hangarul de la Aeroportul Internațional Iași și consilierul județean PSD Cristian Stanciu
Cristian Stanciu încasează bani de la Aerostar, compania care a semnat un contract cu Consiliul Județean Iași

Consilierul județean Cristian Stanciu poate fi cercetat pentru conflict de interese și incompatibilitate. În 2017 a votat proiectul pentru concesionarea unui teren la Aeroportul Internațional Iași, beneficiară fiind compania Aerostar SA. În timp ce vota, încasa de la firmă dividende. Este un caz clasic pentru Agenția Națională de Integritate. Veniturile nu le-a trecut în declarația de avere

Declarația de avere a consilierului județean PSD Cristian Stanciu este incompletă. Reporterii „BZI” au descoperit că politicianul ieșean a evitat să completeze declarația de avere cu sumele încasate din acțiunile deținute la compania Aerostar SA, din Bacău, care a încheiat un contract cu Consiliul Județean (CJ) Iași, pentru concesionarea unei suprafețe de 16.000 de metri pătrați în arealul Aeroportului Internațional Iași. În 2016, compania din Bacău a solicitat CJ Iași să avizeze concesionarea terenului menționat pe o perioadă de 49 de ani. Aici urma să fie amenajat un hangar pentru mentenanța avioanelor. Pentru asta era nevoie și de votul CJ.

Așa că proiectul de hotărâre a fost votat pe data de 20 ianuarie 2017, când în plen a fost prezent și consilierul județean PSD, Cristian Stanciu. Proiectul a fost votat în unanimitate. În acel moment, Cristian Stanciu încasa dividende de la compania Aerostar, dar informația nu a fost făcută publică în declarațiile de avere și de interese. În luna septembrie 2017 a fost semnat contractul cu Aerostar. Hangarul este construit pentru mentenanța avioanelor de tip Airbus 320 și Boeing 737 deținute de companiile care operează mai multe zboruri la Iași.

Cristian Stanciu s-a bâlbâit, nu știe dacă încasează bani

Contactat telefonic, Cristian Stanciu a precizat, în primă fază, că nu are vreo relație cu compania Aerostar. Nu a răspuns la întrebarea legată de un eventual conflict de interese, în contextul în care a votat pentru proiectul în care a fost implicată compania Aerostar. Valoarea dividendelor nu a putut fi cuantificată.

„Nu cunosc. Să fie certificate de investitor… Sunt foarte vechi, de acum 20 de ani. Nu am încasat niciun ban”, a declarat Cristian Stanciu, consilier județean PSD.

În aceste condiții, consilierul județean poate fi anchetat de Agenția Națională de Integritate (ANI) pentru conflict de interese și incompatibilitate.

„Inspectorii de integritate desfășoară următoarele activități: primesc, colectează, centralizează și procesează date și informații cu privire la situația averii existente pe durata exercitării demnitarilor și funcțiilor publice, a incompatibilităților și a conflictelor de interese privind persoanele care ocupă funcții sau demnități publice”, se arată în Legea ANI.

„În cazul pe care l-ați prezentat este obligatoriu să treci în declarația de avere orice sumă încasată. Nu este un prag pentru declararea veniturilor”, a precizat, pentru „BZI”, un expert juridic.

Grigore Filip, directorul Aerostar, spune că oricine poate cumpăra

Contactat telefonic de reporterii „BZI”, Grigore Filip, directorul Aerostar, a declarat că nu îl cunoaște pe Cristian Stanciu, dar că oricine poate cumpăra acțiuni de pe Bursa de Valori București (BVB).

„Este o societate publică, există câteva mii de acționari. Vă garantez că nu este un acționar semnificativ. Oricine poate cumpăra acțiuni de la bursă și să vândă, indiferent cum îl cheamă. Poate fi și Președintele României! Este altceva când deține cineva controlul. Nu acordăm acțiuni gratuite. Nu-l cunosc pe domnul acesta, este un acționar de portofoliu, acesta este mecanismul bursei. Oricine poate să aibă acțiuni. Anul acesta, acțiunile de la Aerostar s-au dublat. Peste 85 la sută sunt în posesia marilor acționari, care nu cumpără, nu vând. Aerostar are 152 de milioane de acțiuni emise”, a declarat directorul Grigore Filip.

În 2020, Aerostar SA a declarat o cifră de afaceri de 294,8 milioane de lei, cu un profit de 38,4 milioane de lei, datorii de 28,4 milioane de lei, cu un număr de 1.731 de angajați.

Cristian Stanciu face averi din spațiile Primăriei Iași

Prin Fundația Ecologică Green (FEG) Education, Cristian Stanciu a „căpușat” mai multe spații comerciale aflate în proprietatea Primăriei Iași, situate și în zone ultracentrale. Sub „umbrela” fundației, consilierul județean beneficiază de chirii preferențiale. De exemplu, în baza unui contract de închiriere semnat în urma aprobării Hotărârii de Consiliu Local 235/28.08.2000, Cristian Stanciu achită lunar doar 579 de lei pentru spațiul ocupat pe strada Cuza Vodă, nr. 1. Imobilul are o suprafață de 159,45 de metri pătrați. Astfel, pentru un singur metru pătrat, achită doar 3,6 lei. Pe strada Păcurari, nr. 25 funcționează grădinița FEG, spațiul fiind închiriat tot de la Primăria Iași. Contractul a fost semnat pe data de 10.09.1992. De aproape 30 de ani, familia Stanciu stăpânește imobilul cu o suprafață de 255,25 metri pătrați, plus teren în suprafață de 400 de metri pătrați. Pentru proprietatea menționată, Cristian Stanciu plătește o chirie lunară de doar 666 de lei.

Nu în ultimul rând, Cristian Stanciu ocupă și imobilul de pe strada Păcurari, nr. 47, unde funcționează Centrul de Formare și Evaluare Profesională înființat de FEG. Aici sunt susținute cursuri de calificare pentru coafor, frizer, bucătar, ospătar, tehnician maseur, infirmier, tehnician, instalator, macaragiu, fochist, alpinist utilitar etc. De data aceasta, conform HCL 411/20.07.2003, FEG nu plătește chirie de mai bine de 18 ani. Imobilul are o suprafață de 558,08 metri pătrați, la care se adaugă o suprafață de teren de 307 metri pătrați. Contractul este valabil până pe data de 31.12.2021. În proprietatea lui Cristian Stanciu se află Hotel „Astoria”, Căminul Studis, clădirea în care a funcționat Poșta Română în Podu Roș, teren situat vizavi de Complexul „Palas”, Casa „Costache Negruzzi”, din zona Păcurari, și multe altele.

DECLARAȚIE DE INTERESE AICI

DECLARAȚIE DE AVERE AICI

Comentarii
Adauga un comentariu