Titlurile zilei

Secretul succesului tinerilor cu media 10 la examenul de Bacalaureat din Iași! Destăinuiri pasionante și pline de emoție! Iată povestea celor 12 liceeni care sunt gloria Iașului!

Publicat: 02 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Secretul succesului tinerilor cu media 10 la examenul de Bacalaureat din Iași Destăinuiri pasionante și pline de emoție Iată povestea celor 12 liceeni care sunt gloria Iașului
La examenul de Bacalaureat 2020 Iași s-au înregistrat 12 medii de 10 obținute de candidați

Care este secretul succesului tinerilor cu media 10 la examenul de Bacalaureat din Iași? Cei mai mulți dintre cei 12 absolvenți de clasa a XII-a care au obținut media 10 pe linie povestesc cum au reușit să obțină o asemenea performanță. De asemenea, liceenii de 10 au planuri interesante și frumoase de viitor. Își doresc să urmeze o facultate care să le permită să aibă o carieră de excepție

Care a fost secretul succesului tinerilor cu media 10 la examenul de Bacalaureat din Iași? La această întrebare au răspuns cei 12 liceeni care sunt marii performeri ai „testului maturității” pentru orice adolescent. Reporterii cotidianului BZI au reușit să obțină reacții din partea „decariștilor” din Iași la examenul de Bacalaureat 2020. Liceenii de 10 au planuri interesante și frumoase de viitor și își doresc să urmeze o facultate care să le permită să aibă o carieră de excepție.

Drumul succesului tinerilor cu media 10 la examenul de Bacalaureat din Iași

După 4 ani și un drum presărat cu multe greutăți și provocări, 12 absolvenți de clasa a XII-a din Iași au finalizat examenul de Bacalaureat 2020 cu media 10.

„Pregătirea mea pentru Bacalaureat s-a bazat în principal pe interesul pe care l-am manifestat la ore în timpul liceului și s-a intensificat în ultimele două luni, în care m-am concentrat pe interpretarea și valorizarea textelor de la Limba română și exersarea continuă a rezolvării de teste la Matematică. Pentru Informatică am fost pregătită deoarece este una dintre pasiunile mele și am participat în fiecare an la Olimpiadă, obținând diferite premii la etapa județeană. Contextul în care ne-am aflat în această perioadă mi-a permis să mă pregătesc în ritmul meu.

Deși consider că notele nu ne definesc, îi sfătuiesc pe elevi să fie silitori la ore, ușurându-și astfel activitatea de pregătire pentru Bacalaureat. Pe profesori îi sfătuiesc să se concentreze mai mult pe formarea viitorilor cetățeni ai societății, nu doar pe performanța școlară. Eu am avut noroc de profesori foarte deschiși la minte, care s-au implicat corespunzător în dezvoltarea mea. În continuare voi aplica la Facultatea de Informatică din Iași, deoarece îmi doresc să rămân în țară și să îmi urmez pasiunea pentru programare”, a declarat Delia Ioana Oloeriu, de la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil”, din Iași.

Reușita singurei tinere cu media 10 la Bacalaureat 2020 din afara orașului Iași

Mihaela Coroabă, care a obținut media 10 la examenul de Bacalaureat 2020, este singurul absolvent de liceu cu o asemenea performanță din afara orașului Iași. A absolvit cursurile Liceului Tehnologic „Haralamb Vasiliu”, din orașul Podu Iloaiei.

„Am ales acest liceu datorită diferitelor avantaje, precum profilul, profesorii și, mai ales, datorită familiei care m-a sprijinit pe tot parcursul meu educațional. Profilul – Servicii – a constat în 4 ani de pregătire tehnică pentru a deveni tehnician în activități economice. Profesorii pe care i-am întâlnit atât pe discipline STEM, cât și pe discipline tehnice au avut o mare influență în dezvolaterea persoanei care sunt astăzi. Chiar dacă unele discipline nu le-am studiat în fiecare an – Chimia, Fizica și Biologia – m-au făcut să îndrăgesc orele de pregătire pentru concursuri, orele de clasă și emoția pe care am trăit-o înainte de aflarea rezultatelor.

O emoție, pot spune, asemănătoare cu cea de dinainte de aflarea rezultatelor la examenul de Bacalaureat! Față de promotorii experiențelor care mi-au trasat traiectoria în viață sau care au inițiat ori definitivat personalitatea, uneori convulsivă, am astăzi doar gânduri de cinste și onoare. Astfel, profesorii care m-au încurajat să particip la concursuri și olimpiade școlare, care m-au ajutat enorm în pregătirea pentru examenul de Bacalaureat, sunt persoanele de care îmi voi aminti cu drag”, arată Mihaela Coroabă de la Liceul Tehnologic „Haralamb Vasiliu”, din orașul Podu Iloaiei.

Mihaela Coroabă vrea să urmeze cursurile Universității de Medicină „Grigore T. Popa”, din Iași

În completare, Mihaela Coroabă spune că acești 4 ani de liceu s-au terminat cu un rezultat extraordinar atât pentru ea, cât și pentru familia ei. Nu a crezut niciodată că va avea media 10 la acest examen!

„Era ca un vis îndepărtat, ce s-a materializat peste noapte. Laudele pentru profesorii care m-au pregătit, în ciuda acestor situații speciale, sunt infinite! Am fost o generație specială. O generație a mundanului însetat de absolutul cunoașterii. O generație ce și-a sacrificat ultimele momente împreună din cauza unui incident nefericit. Și, tocmai de aceea, această generație este deosebită, iar eu mă bucur enorm că am făcut parte din ea, că am făcut parte din acest liceu și că am ajutat la construirea renumelui său.

Aș dori să le mulțumesc profesorilor ce m-au purtat pe drumul cunoașterii încă din clasa a IX-a, ce m-au înțeles și și-au dedicat timpul pregătirii mele și a colegilor mei: domna profesor de Limba și literatura română Ines Diana Râșcanu, doamna profesor de Matematică Viorica Brândușa Ciobanu, doamna profesor de Geografie Elena Ciobanu”, a spus Mihaela Coroabă, proaspăt absolvent al Liceului Tehnologic „Haralamb Vasiliu”, din orașul Podu Iloaiei.

Ea și-a propus să urmeze cursurile Universității de Medicină „Grigore T. Popa”, din Iași.

Profesorul Vasile Cătărău: „Despre Mihaela Coroabă se pot spune foarte multe lucruri frumoase!”

Conducerea Liceului Tehnologic „Haralamb Vasiliu”, reprezentată prin directorul – profesor inginer Vasile Cătărău și directorul adjunct – profesor Gabriela Truși, felicită familia Coroabă pentru performanța Mihaelei și le mulțumește profesorilor care s-au implicat în formarea acestui copil minunat.

„Despre Mihaela Coroabă se pot spune foarte multe lucruri frumoase! Da, a obținut media 10 la examenul de Bacalaureat, dar… Putem începe prin a spune că Mihaela e cea mai mică dintre cele 4 fete, toate absolvente ale liceului nostru. Mai putem menționa că vorbim despre o familie normală, cu părinți muncitori și foarte conștienți de rolul educației în formarea copiilor.

Vorbim despre 4 fete istețe, frumoase la trup și suflet, foarte legate una de cealaltă și foarte concentrate pe performanță. Patru fete dedicate studiului, dar și activităților extrașcolare. Mihaela, căci totuși ei îi dedicăm aceste rânduri, este unul dintre copiii frumoși din această promoție. S-a implicat, alături de colegii ei, în proiectele școlii. A făcut parte în acești 4 ani din echipa ce a coordonat una dintre firmele de exercițiu, s-a implicat în organizarea serbărilor și a Balului Bobocilor. A obținut numeroase premii județene și naționale la concursurile și olimpiadele școlare”, arată profesorul Vasile Cătărău.

Ce înseamnă statutul de elev cu nota 10 la examenul de Bacalaureat

Pe de altă parte, profesorul Vasile Cătărău vorbește despre statutul de elev de nota 10, care l-a întors cu gândul la tot ce înseamnă acest copil frumos.

„Următoarele cuvinte sunt pentru Mihaela: ești mândria profesorilor! Draga Mihaela, tu ești mândria fiecărui profesor, inclusiv a mea! Ai dat dovadă zilnic de seriozitate, de bun simț și de pregătire intensă. Pe tine ne-am bazat la lecțiile deschise sau la inspecții. Știam cu toții că ești dispusă să înveți tot ce ți se spune, fiindcă îți va fi de folos. Fiecare profesor își dorește cât mai mulți elevi ca tine într-o sală de clasă! Pentru că asta înseamnă împlinire profesională pentru acel profesor. Cu cât sunt mai mulți ca tine, cu atât crește satisfacția unui profesor că munca sa dă rezultate și îi este apreciată. Ești bucuria părinților! Părinții tăi sunt mândri să aibă un copil ca tine: harnic, silitor, cuminte, ascultător, cu mult bun simț”, mărturisește Vasile Cătărău.

Cea mai mare bucurie a părinților și profesorilor

De asemenea, prof. ing. Vasile Cătărău spune că o mare mulțumire este pentru o persoană să vină la ședința cu părinții și diriginta să îi laude copilul. Niciun părinte nu-și dorește să audă cuvinte critice despre copilul său.

„Dar, cu un copil ca tine, fiecare cuvânt de laudă auzit îl unge la suflet. Simte că a reușit în educarea ta. Că are un copil-model! Mândrie personală! Tu însăți ești mulțumită că toată lumea din jur e mândră de tine și de rezultatele tale. Îți dă un sentiment de utilitate și simți că ai pentru ce trăi. Un alt motiv să fii foarte încrezătoare în forțele tale! Ai o stimă de tine înaltă pentru că știi că poți să te descurci pe orice subiect și la orice ți-ai propus. Alteori poți fi copleșită. Dacă ai greșit ceva, chiar și cel mai mic lucru, te consumi de parcă ar fi sfârșitul lumii!

Îți dorești să faci totul în mod perfect. Uneori ești în competiție cu alt coleg și, evident, îți dorești să fii cea mai bună. Dacă un profesor îți propune să te pregătești pentru vreo competiție, nu spui niciodată «nu», deși simți că nu ai suficient timp, că nu reușești să te odihnești. Comparativ cu alți copii care se bucură de copilărie și ies la joacă, pentru tine, zilele de joacă sau cu timp liber sunt zile de lux. Chiar și în vacanță ai teme în lucru, ca nu cumva să îți ieși din mână”, spune profesorul inginer Vasile Cătărău.

Directorul de la Podu Iloaiei: „Părinții și școala te pregătesc pentru aplauze”

Mai departe, directorul liceului „Haralamb Vasiliu”, Vasile Cătărău, continuă să descrie reușita elevei Mihaela Coroabă.

„Părinții obișnuiesc să îți spună cuvinte de încurajare, să «înveți bine, să faci o școală bună, ca să ai șansa unei profesii dorite», eventual și bine plătită. Profesorii te laudă și te răsplătesc cu note mari pentru efortul tău și te dau drept exemplu în clasă. Pe această scenă, a vieții de elev, te simți aplaudat. Și meriți din plin! Dar nici părinții și nici școala nu te pregătesc pentru ce va urma după ce termini școala. Succesele ce vor urma ți le-ai pregătit singură, prin tot efortul de până acum. Ești o persoană deșteaptă, creativă, cu mult potențial. Ți-a plăcut mereu să înveți, așa că poți să-ți dezvolți și alte laturi ale personalității.

Atenția pentru detalii, răbdarea, tenacitatea și o minte sclipitoare – sunt 4 dintre atuurile care te-au propulsat în topul celor mai buni absolvenți de liceu din acest an. Și nu doar din județul Iași, ci și din țară, pentru că nu mulți sunt absolvenții care se pot lăuda cu 10 pe linie. Mihaela Coroabă este un copil frumos din Podu Iloaiei, un copil cu dorințe înalte, un copil conștiincios, care cu siguranță va reuși în viață. Mihaela dovedește că, și în liceele tehnologice, se pot atinge performanțe înalte și se pot împlini vise”, conchide profesorul inginer Vasile Cătărău, directorul Liceului Tehnologic „Haralamb Vasiliu”, din Podu Iloaiei.

Mulțumiri pentru profesori și părinți aduse de liceenii cu media 10

Pe de altă parte, liceenii de media 10 le aduc mulțumiri deosebite părinților și profesorilor care au contribuit decisiv la rezultatele avute la examen.

„Le mulțumesc atât profesorilor extraordinari pentru că m-au pregătit, dar mai ales pentru că au crezut în mine, cât și colegilor, dar și doamnei diriginte, pentru că au făcut din liceu o experiență unică, ce s-a terminat cu reușita noastră, a tuturor!”, spune Irina Rotaru, de la Colegiul „Național” Iași.

În completare, adolescenții vorbesc și despre ceea ce au trăit de-a lungul celor 4 ani de liceu, cei mai frumoși din viață.

„Reușita examenului de Bacalaureat marchează sfârșitul a 4 ani de liceu, dar, mai mult, se constituie drept o răsplată binemeritată pentru toată munca depusă și pentru toate așteptările pe care le-am avut. Îmi îndrept pașii, parcă mai sigură, în sus, știind că mai am mult de urcat, dar nu îi voi uita niciodată pe toți cei care mi-au susținut echilibrul în ascensiunea mea și mi-au arătat calea: părinții, profesorii și prietenii.

Această notă se constituie drept o mulțumire pentru toată încrederea pe care v-ați pus-o în mine în această perioadă și pentru tot efortul pe care l-ați realizat în vederea formării mele. Viitorul de-abia acum începe, dar bazele ne-au fost puse și pașii călăuziți în direcția cea bună. Mult succes mai departe tuturor, multă putere și încredere în propriile forțe, căci ajutorul de până acum a fost neprețuit și va rămâne cu noi mereu!”, mărturisește și Cosmina Sava, de asemenea elevă a Colegiului „Național” Iași.

Colegiul „Național”, locul în care tradiția și performanța reprezintă cheia reușitei în educație

Colegiul „Național” Iași poate fi considerat, pe bună dreptate, locul în care tradiția și performanța reprezintă cheia reușitei în educație.

„Cei 8 ani petrecuți la Colegiul «Național» Iași, atât gimnaziul, cât și liceul, mi-au dat „aripi” pe care nu aș fi crezut că le pot avea, m-au învățat căderea de la înălțime și ascensiunea de cât mai de jos. Nu aș putea scrie aceste rânduri fără a le mulțumi domnilor profesori care mi-au îndrumat pașii către o devenire în sensul competiției cu sine, către bucuria ineditului, către o perfecțiune mai tangibilă. Fie că mă gândesc la scânteia lirică aprinsă de colaborarea cu doamna profesor Lavinia Ungureanu, la rigorile matematice descoperite alături de domnii profesori Cristina Vâlcu și Gabriel Popa sau la infinitele mistere ale corpului uman, deslușite cu ajutorul doamnei profesor Adriana Preotu, totul mă leagă indubitabil de Colegiul «Național»!

Sunt sigură că o parte din mine va rămâne mereu în spiritul încărcat de istorie al școlii. Îi sunt recunoscătoare doamnei diriginte Mihaela Fiscutean pentru tot sprijinul și grija oferite, pentru modul în care ne-a învățat să ne clădim viitorul cu pasiune și determinare. Am încredere că tot ceea ce am învățat și experiența dobândită în acești ani se vor reflecta în tot ceea ce voi face în continuare, începând cu viața de student”, declară Diana Elena Postolache, de la Colegiul „Național” Iași.

Georgiana Coroamă, de la Colegiul Național „Costache Negruzzi”: „Media 10 la examenul de Bacalaureat vine ca o recompensă neașteptată, dar extrem de plăcută!”

Pentru liceeni, pregătirea pentru examenul de Bacalaureat a fost un proces ce a implicat muncă susținută pe toată durata liceului, miza finală depășind cu mult ideea de a obține nota 10 în Bacalaureat.

„În ceea ce mă privește, pregătirea pentru examenul de Bacalaureat a fost un proces ce a implicat muncă susținută pe toată durata liceului, miza finală depășind cu mult ideea de a obține nota 10 în Bacalaureat. Ceea ce mi-am dorit întotdeana a fost să fiu prima în competiția cu mine însămi și să mă autodepășesc, iar media 10 la examenul de Bacalaureat vine drept o recompensă neașteptată, dar extrem de plăcută.

Un rol decisiv în acest sens l-au avut domnii profesori de la clasă, a căror implicare constantă m-a ajutat să rămân permanent motivată și cărora doresc să le mulțumesc pentru că și-au asumat cu adevărat rolul de mentori. Nu în ultimul rând, aș vrea să felicit toți absolvenții de clasa a XII-a pentru că au trecut cu bine un prim prag al maturității și să le amintesc celor ce vor susține anul următor Bacalaureatul că succesul înseamnă să evoluezi prin raportare la tine cel «de ieri», și nu la ceilalți”, precizează Georgiana Coroamă de la Colegiul Național „Costache Negruzzi”.

Eleva Maria Gabriela Fodor: „Mă așteptam să iau o notă mare, dar am rămas uimită de rezultat!”

Pentru unii „decariști”, notele obținute au fost neașteptate și le-au produs o bucurie imensă.

„În primul rând, doresc să le urez sincere felicitări tuturor colegilor mei care au reușit să ia nu neaparăt 10, ci 9,70 – 9,80, întrucât sunt convinsă că diferența de la 9,70 la 10 este insignifiantă, raportată la cunoștințele noastre. Pe de o parte, tocmai din acest motiv, nu mă așteptam să obțin rezultatul acesta. Mă așteptam să iau o notă mare, dar am rămas uimită de rezultat. Consider că, obiectiv vorbind, examenul a fost de o dificultate medie, cu toate că, la Matematică, nu erau necesare prea multe noțiuni teoretice.

Un rol important în reușita celor de la «Național» l-au avut, cu siguranță, profesorii! Voi rămâne întodeauna cu un respect deosebit pentru profesorul meu de Matematică și profesoara mea de Fizică, cei care m-au ajutat să-mi descopăr talentul pentru științele reale și m-au ghidat spre alegerea Facultății de Automatică și Calculatoare”, transmite și Maria Gabriela Fodor, de la Colegiul „Național” Iași.

Prof. Elena Calistru, manager al Colegiului „Național” Iași, vorbește despre lecțiile oferite acestor elevi de media 10

Prof. Elena Calistru, manager al Colegiului „Național” Iași, vorbește despre lecțiile oferite acestor elevi de media 10.

„Suntem foarte bucuroși de rezultatele remarcabile obținute de elevii noștri în acest an la examenele naționale, la Bacalaureat, în acest caz. Cele 7 medii generale de 10, promovabilitatea de 100 la sută, faptul că toate mediile generale obținute sunt peste 8 reprezintă o încununare a anilor de liceu aflați sub semnul studiului, confirmând valorile însușite de elevi prin munca depusă. Această reușită nu ar fi fost posibilă fără implicarea și sprijinul constant al profesorilor Colegiului «Național», care au «predat» unele dintre cele mai importante lecții – ale lucrului făcut din dragoste pentru alții, cu dăruire și uitare de sine și fără suportul necondiționat al părinților”, arată prof. Elena Calistru, manager al Colegiului „Național” Iași.

În completare, Mihnea Ghițu, de la Colegiul „Național” Iași, a rămas plăcut surprins de succesul obținut la examenul de Bacalaureat 2020.

„Trebuie să recunosc faptul că rezultatul este unul cel puțin neașteptat. Însă, în retrospecție, realizez că acesta este datorat atât muncii consecvente la un nivel academic ridicat pe plan personal, cât și ajutorului oferit de profesorii dedicați, care mi-au deschis perspectiva asupra vieții. Nota de la Bacalaureat îmi oferă satisfacție nu numai prin răsplătirea eforturilor, ci și pentru că îmi oferă un loc la universitatea ale cărei cursuri îmi doresc să le urmez și pentru care am trecut printr-un proces îndelungat de selecție. Rămân astfel profund recunoscator colectivului didactic pentru îndrumarea oferită pe parcursul acestor ani”, spune și Mihnea Ghițu, de la Colegiul „Național” Iași.

Bianca Iris Samoilă: „Examenul de Bacalaureat ne-a prins în plină pandemie, o adevărată provocare pentru tot sistemul de învățământ!”

În opinia unor candidați cu media 10, examenul de Bacalaureat 2020 a fost unul atipic, având în vedere pandemia de COVID-19 și starea excepțională.

„Anul acesta, examenul de Bacalaureat ne-a prins în plină pandemie, o adevărată provocare pentru tot sistemul de învățământ: de la elevi, până la profesori. Am fost luați prin surprindere de cerințe noi, de ore online și de un nou tip de stres: un stres psihologic generat de nesiguranță. De aceea, în contextul actual, nu există termen de comparație între notele din 2020, nu există note «bune», «foarte bune» sau «mai puțin bune». Ele reflectă faptul că noi, elevii, am reușit să rămânem consecvenți în propria muncă, încrezători și că ne-am adaptat minunat la noile condiții.

Toți elevii noștri sunt de 10. Avem o generație deșteaptă, învingătoare, deschisă către noutate și cu potențial să schimbe în bine lumea! Felicit toți elevii, dar și toți profesorii care au contribuit la pregătirea noastră și care au reușit, chiar și în mediul online, să fie aproape de noi! Mai departe, voi merge la Facultatea de Studii Europene, din Cluj. Scopul meu final este să scriu propriile proiecte europene și, de ce nu, să ajung în Parlamentul European!”, reliefează Bianca Iris Samoilă, de la Colegiul „Național” Iași.

Gândurile „decariștilor” de la Colegiul Național „Emil Racoviță”, din Iași

Și pentru „decariștii” la Bacalaureat 2020 de la Colegiul Național „Emil Racoviță” această experiență educațională a fost una deosebită și extrem de dificilă.

„Cel mai important eveniment din viața mea, de până acum, a fost examenul de Bacalaureat. Pentru mine, acesta a însemnat entuziasm, curiozitate, stres și multă muncă. Știam că, în urma rezultatelor, voi afla dacă îmi voi îndeplini visul, cel de a studia la Manchester University. Am învățat, dar, mai important decât atât, m-am schimbat și mi-am impus să fiu puternică, încrezătoare, am vizualizat rezultatele pe care îmi doream să le primesc. Un lucru pot spune sigur: a meritat tot efortul depus, toate nopțile albe și paginile cu formule matematice!”, povestește Theodora Mocănașu, de la Colegiul Național „Emil Racoviță”, din Iași.

Mădălina Andreea Maxim vine cu o completare la ceea ce a declarat colega sa.

„Nu mă așteptam la această medie la examenul de Bacalaureat, dar sunt fericită că eforturile mele au fost răsplătite! Pentru mine, clasa a XII-a a fost un an aglomerat, întrucât m-am pregătit atât pentru acest examen, cât și pentru admiterea la UMF Iași. Sunt extrem de bucuroasă și sper să reușesc să obțin rezultate bune la toate examenele pe care va trebui să le susțin pe viitor”, arată Mădălina Andreea Maxim, de la Colegiul „Racoviță”.

Prof. Mihaela Gotcu, director al Colegiului Național „Emil Racoviță”, din Iași: „Un rezultat bun la un examen înseamnă o pregătire constantă, o preocupare permanentă pentru a învăța!”

Prof. Mihaela Gotcu, director al Colegiului Național „Emil Racoviță”, din Iași, arată că media 10 la examenul de Bacalaureat are la bază o pregătire constantă, o preocupare permanentă pentru a învăța.

„Un rezultat bun la un examen înseamnă o pregătire constantă, o preocupare permanentă pentru a învăța, pentru a deveni mereu mai buni. Rezultatele de la Bacalaureat de anul acesta de la Colegiul Național „Emil Racoviță” reflectă muncă, rigurozitate, dorința de autodepășire, concentrare și o bună stăpânire a emoțiilor. Le felicit pe Theodora și Mădălina pentru rezultatul maxim obținut și pe toți ceilalți absolvenți ai colegiului nostru care au obținut note și medii foarte mari. De asemenea, felicit profesorii care au fost alături de acești tineri, care, dincolo de orele de la clasă, s-au implicat activ în pregătirea lor pentru a obține rezultate extrem de bune. Le mulțumim părinților pentru implicare și pentru încrederea pe care au avut-o în școală! Dragi absolvenți „racovițiști”, felicitări! Mult succes mai departe!”, a subliniat prof. Mihaela Gotcu, director al Colegiului Național „Emil Racoviță”, din Iași.

Adauga un comentariu