National

Sectia pentru investigarea infractiunilor din Justitie isi alege procurorul sef. Bogdan Pirlog nu s-a prezentat in fata comisiei de concurs din CSM – UPDATE

Publicat: 18 iun. 2019
1

UPDATE: Sorin Iasinovschi, candidat pentru functia de sef al Sectiei de anchetare a magistratilor, a spus la interviul de la CSM, ca structura de parchet are drept misiune „vindecarea” unor traume suferite de magistrati deoarece, in trecut, „au existat derapaje” de la aplicarea legii.

Aceasta sectie nu a fost infiintata cu scopul de a pune pe cineva la zid, ci dimpotriva, de a crea o protectie a magistratilor impotriva valului de plangeri si sesizari care vin impotriva magistratilor. Eu am avut in vedere misiunea pe care o are aceasta sectie. Daca va uitati la conditiile sau realitatile in ceea ce priveste cercetarea magistratilor din ultimii 4 ani, vom constata ca asa cum spune Inspectia Judiciara, au existat derapaje de la aplicarea normelor de drept in ceea ce priveste cercetarea magistratilor. Aceasta sectie va avea rolul de a repara ceea ce se mai poate repara in acest sens si de a garanta ca acele derapaje nu vor mai exista in viitor”, a spus Sorin Iasinovschi, in interviul pentru sefia Sectiei de anchetare a magistratilor.

Procurorul a mai precizat ca au fost derapaje de la aplicarea normelor de drept ce au creat „o trauma asupra magistratilor”: „Misiunea acestei sectii este de a vindeca aceasta trauma. Cand spun trauma, nu spun intamplator”.

UPDATE:  Adina Florea a declarat, la interviul pentru sefia Sectiei Speciale de la CSM, ca este un procuror independent si, contrar informatiilor vehiculate in spatiul public, ea nu este „aservita politic” si nimeni nu a incercat sa ii impuna o anumita actiune sau idee.

Niciodata, in toata activitatea mea profesionala, nu am fost aservita politic. Activitatea s-a desfasurat cu respectarea legii, astfel cum am jurat cand am intrat in profesie. Niciodata, in activitatea mea profesionala nu am desfasurat altfel de activitati decat cele care corespund atributiilor care guverneaza activitatea procurorului. (…) Am fost un procuror independent si sunt independent, indiferent de ce se vehiculeaza. Nimeni nici nu a incercat sa imi imputa vreo idee la ceea ce as fi putut sa desfasor in activitatea derulata din punct de vedere profesional”, a declarat Adina Florea, in fata comisiei de concurs pentru sefia Sectiei Speciale.

De asemenea. aceasta a precizat ca a observat ca au fost autorizate interceptari ale magistratilor fara ca rezultatele masurilor de supraveghere tehnica sa devina, ulterior, probe in dosarele penale, iar perioada lunga de interceptare putea sa exercite presiune.

''Au fost situatii nu putine, din pacate, si din punctul meu de vedere este trist, cand s-au solicitat si autorizat masuri de supraveghere tehnica fata de magistrati fara ca, ulterior, rezultatele masurilor de supraveghere tehnica sa devina mijloc de proba in dosarul penal, desi perioadele de supraveghere tehnica sunt suficient de mari cat sa exercite o anumita presiune asupra magistratului chemat sa infaptuiasca justitia in mod independent si in numele legii”, a declarat Adina Florea.

UPDATE: Procurorul Bogdan Pirlog nu s-a prezentat, astazi, la sediul CSM pentru a sustine, in fata comisiei de concurs din CSM, interviul pentru functia de sef al Sectiei, deoarece asteapta un raspuns privind recuzarea unor membri. Procurorul a precizat, pentru  ca a cerut recuzarea Liei Savonea (presedinte CSM), Simona Marcu si Nicoleta Tint.

Stire initiala: Astazi, 18 iunie 2019, au loc interviurile la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) sustinute de procurorii Adina Florea, Sorin Eugen Iasinovschi si Bogdan Ciprian Pirlog, pentru functia de procuror-sef al Sectiei pentru investigarea infractiunilor din Justitie.

Procurorul sef al Sectiei pentru anchetarea magistratilor, Gheorghe Stan, a fost eliberat din functie, prin decret semnat de Klaus Iohannis, si urmeaza sa isi preia mandatul de judecator al Curtii Constitutionale, pentru un mandat de noua ani. Gheorghe Stan a fost numit la Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) de catre Camera Deputatilor, la propunerea PSD.

Scandalos! Controversatul procuror Bogdan Pirlog poate candida la sefia SIIJ desi nu are vechime

Amintim ca Consiliul Superior al Magistraturii a anuntat, ca procurorii Adina Florea si Sorin-Eugen Iasinovschi au fost admisi pentru participarea la selectia pentru sefia Sectiei Speciale deoarece acestia intrunesc conditiile legale necesare. Bogdan Pirlog a fost respins deoarece nu detine vechimea efectiva de 18 ani in functia de procuror, potrivit anuntului. Primul obiectiv din proiectul depus de Pirlog pentru sefia Sectiei de investigare a infractiunilor din justitie (SIIJ) a fost sistarea imediata a activitatii Sectiei. Pirlog s-a mai inscris recent la concursul (anulat intre timp) pentru functia de procuror general si la cel pentru functia de procuror-sef adjunct la Parchetul Militar de pe langa Curtea Militara de Apel, stiind ca nu indeplineste conditiile de vechime, dar cu intentia de a contesta aceste conditii si de a bloca si acolo procedura. Plenul CSM a decis, admiterea contestatiei procurorului Bogdan Pirlog impotriva deciziei de respingere a candidaturii sale pentru functia de sef al Sectiei de anchetare a magistratilor.

Adauga un comentariu