Actualitate

Sectiile de votare din Iasi pazite de mii de forte de ordine

Publicat: 25 mai 2014
1
Potrivit unui anunt oficial, 1.360 de angajati ai Ministerului Afacerilor Interne sunt angrenati, la data de 25 mai, in judetul Iasi, pentru asigurarea unui climat de ordine si siguranta publica, precum si pentru protectia celor 711 sectii de votare,  pe timpul alegerilor pentru Parlamentul European. Pentru asigurarea unui proces electoral corect si echidistant, la nivelul judetului Iasi, pe timpul desfasurarii alegerilor membrilor din Romania pentru Parlamentul European, vor fi angrenati    840 de politisti,   229 de politisti de frontiera, 207 de   jandarmi si 84 de pompieri. 965  de angajati M.A.I. vor asigura protectia celor 711   sectii de votare, amplasate in 480 locuri.
Alti 210  politisti si 30 de jandarmi, in perioada desfasurarii procesului electoral, se vor afla in strada, pentru a asigura masuri de ordine si liniste publica, in vederea prevenirii oricaror fapte antisociale. De asemenea, pentru solutionarea solicitarilor si semnalarilor cu privire la evenimentele produse in ziua alegerilor, la nivelul judetului, vor actiona, conform competentelor, 64 de politisti, constituiti in 29 de   echipe operative. Totodata, a fost stabilit si un efectiv de rezerva format din 91 de angajati M.A.I., care va fi in permanenta pregatit sa actioneze, daca situatia operativa va impune acest lucru. Astfel, in total, peste 1300 de angajati M.A.I. vor fi angrenati in misiuni, duminica, 25 mai 2014, pentru buna desfasurare a scrutinului electoral.
Totodata, in Centrul de Retinere si Arestare Preventiva al Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Iasi se afla incarcerate 22 de persoane, dintre care 17 cu drept de vot. Toate cele 17 persoane si-au exprimat dorinta de a-si exercita dreptul de a vota. De asemenea, la nivelul judetului sunt 10 arestati la domiciliu. Dintre acestia, o persoana a solicitat sa voteze prin intermediul urnei speciale. Pentru promovarea mesajului Campaniei de Informare a Ministerului Afacerilor Interne, „Voteaza legal”, la IPJ Iasi   au fost primite 700 de afise, ce au fost postate in spatiile cu vizibilitate mare. Acestea vor putea fi consultate si in ziua alegerilor, la toate sectiile de votare din judetul Iasi.
 
Scopul campaniei este informarea, prevenirea si constientizarea cetatenilor romani, cu drept de vot, asupra sanctiunilor aplicate in cazul nerespectarii legislatiei in vigoare. Potrivit articolului 387 din Codul Penal (Frauda la vot ) votarea de doua sau mai multe ori, sau introducerea in urna a mai multor buletine de vot, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda si interzicerea exercitarii unor drepturi. De asemenea, art. 386 din Codul Penal (Coruperea alegatorilor) prevede ca (1) Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase in scopul determinarii alegatorului sa voteze sau sa nu voteze o anumita lista de candidati ori un anumit candidat se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi . (2) Nu intra in categoria bunurilor prevazute in alin. (1) bunurile cu valoare simbolica, inscriptionate cu insemnele unei formatiuni.
Adauga un comentariu