Eveniment-Social

Sectiile din aceste spitale iesene au nevoie urgenta de sange

Publicat: 21 aug. 2014
1

Criza de sange se resimte tot mai mult in spitalele iesene. Sectiile din care vin cele mai multe solicitari sunt cele de chirurgie si hematologie. Pacientii sunt intr-o stare de confuzie generala si nu inteleg de ce sunt reprogramati de la o zi la alta. Lipsa sangelui nu permite medicilor chirurgi sa se hazardeze pentru o interventie chirurgicala complicata, unde se stie din start ca fara cateva unitati de sange nu pot garanta succesul operatiei. Rezervele spitalelor sunt aproape de zero, iar pungile de sange existente la acest moment sunt pastrate pentru urgente. La Spitalul Sf. Spiridon Iasi ajung urgente din intreaga regiune a Moldovei, ceea ce inseamna un consum sporit de sange sau derivate. Medicii fac solicitari catre Centrul Regional de Transfuzii, dar primesc vesti tot mai proaste. In urma cu doua zile, in rezerva Centrului de Transfuzii mai erau doar doua pungi cu sange, iar donatorii nu se ingramadeau la cabinetele medicale.

Institutul Regional de Oncologie Iasi a demarat o campanie de informare proprie prin care indeamna iesenii sa doneze sange. Aceasta decizie a venit dupa ce mai bine de jumatate din pacientii din sectia de Anestezie si Terapie Intensiva (ATI) au fost amanati pentru interventii chirurgicale. Si sectia de Hematologie este o mare consumatoare de sange. Pacientii au nevoie de sange, plasma sau concentrat trombocitar. Chiar daca rudele acestora se mobilizeaza, nu se mai poate dona sange nominal. In urma scandalurilor de la nivel national s-a hotarat sa nu se mai accepte listele cu donatori veniti pentru un pacient anume. Nici personalul de la Centrul de Transfuzii nu este foarte numeros pentru a se demara campanii mobile in aceasta perioada. Posturile sunt blocate si nimeni nu s-a gandit sa ia atitudine in aceasta privinta. Nemultumirile celor care vin sa doneze sange sunt legate de timpul pierdut pe holurile centrului si lipsa de personal.

Comentarii
  • nu este normal ceea ce se intampla la centrul de la noi din Iasi.nu donatorii sunt problema, ci lipsa de personal.azi am stat de la 7 dimineata si nici la 11 nu intrasem…cata rabdare poti sa ai?

Adauga un comentariu