Actualitate

SECVENTA SOCANTA. Un faimos politician iesean a facut un gest teribil – GALERIE FOTO

Publicat: 07 ian. 2015

@ Acest politician s-a consacrat la Iasi @ Detaliile legate de viata sa sunt surprinzatoare @ Totul a avut loc chiar in aceste zile @ Gestul sau marcheaza intreaga comunitate @ Adversarii i-au intins o capcana care l-au obligat sa apeleze la o solutie extrema @ Parerile sunt impartite in legatura cu ceea ce a indraznit sa faca

Cu siguranta, in galeria marilor personalitati care au marcat istoria Iasului intra si acest om! Viata sa politica este una demna de vremuri mult mai bune. Este vorba de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, mort pe 15 mai 1873 la Heidelberg, Germania. Acesta a fost primul domnitor al Principatelor Romane Unite si fondator al statului national ce avea sa devina Romania de astazi. Domnitorul Cuza a participat activ la miscarea revolutionara de la 1848 din Moldova si la lupta pentru Unirea Principatelor.

Citeste si: Scene de groaza surprinse pe strazile Iasului! Totul s-a petrecut intr-un mod teribil – GALERIE FOTO

„La 5 ianuarie 1859, Cuza a fost ales domn al Moldovei, iar la 24 ianuarie 1859 si al Tarii Românesti, înfaptuindu-se astfel unirea celor doua tari române. Devenit domnitor, Cuza a dus o sustinuta activitate politica si diplomatica pentru recunoasterea unirii Moldovei si Tarii Românesti de catre Puterea suverana si Puterile Garante si apoi pentru desavârsirea unirii Principatelor Române prin înfaptuirea unitatii constitutionale si administrative, care s-a realizat în ianuarie 1862, când Moldova si Tara Romaneasca au format un stat unitar, adoptând oficial, în 1862, numele de România si formând statul român modern, cu capitala la Bucuresti, cu o singura adunare si un singur guvern”, se arata in documentele istorice oficiale despe acesta.

Citeste si: Marire si decadere! Iata cum arata acum locul unde-si dadeau intalnire bogatasii Iasului – FOTO

Un roman adevarat

Mereu elegant, misterios, domnitorul Cuza a avut o poveste de viata aparte. Cel mai probabil, acesta este unul dintre cei mai importanti oameni politici care au marcat tara noastra in ultimii 150 ani. „Pe strada Lapusneanu, ulita de promenada a iesenilor de odinioara, ajungem la Muzeul Unirii, un adevarat loc de memorie al nasterii Statului Roman modern. Avem sansa ca orasul sa mai pastreze micul palat care a servit ca resedinta a lui Alexandru Ioan Cuza, domnul sub sceptrul caruia s-a infaptuit Unirea de la 1859. Amintirea acestuia este pastrata de numeroase obiecte personale cu putere evocatoare deosebita. Cuza este un fondator, nu doar de tara, ci si de numeroase institutii moderne intemeiate in perioada domniei sale”, arata istoricul iesean Sorin Iftimi.

Dincolo de toate acestea, de-a lungul timpului, cercetatorii au studiat parcursului vietii de militar al domnitorului. Concret, cu ajutorul unor litografii sau imagini de colectie ne este prezentata cariera celui care si-a dedicat mare parte din viata pentru intemeierea Romaniei moderne. „Este vorba de uniforme si piese de echipament militar, arme albe si arme de foc. De o atentie speciala se bucura uniforma de colonel de lancieri a lui Cuza, pe care acesta o purta in ziua in care a fost ales ca Domn, la 5 ianuarie 1859. Cu totul deosebita, prin opulenta si semnificatie, este si sabia primita de Cuza Voda de la Mihail Obrenovici, principele Serbiei. Pe lama acesteia se afla celebra inscriptie: «Amicus certus in re incerta». Un interes deosebit a fost acordat si unor obiecte precum pumnalul – sabie, pusca de vanatoare si trusele pentru duel despre care se spune ca au fost oferite in dar Domnului Unirii de catre Napoleon al III-lea”, mai arata Iftimi.

Citeste si: EXCLUSIV! A fost descoperit un loc din centrul Iasului, unde s-a petrecut o crima oribila – GALERIE FOTO, VIDEO

O viata de poveste la Ruginoasa

Mai departe, cu adevarat considerata Prima Doamna a Principatelor Romane Unite, Elena, sotia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, are si ea o poveste fascinanta alaturi de a marelui politician. Cu un destin tulburator, ramasa singura in celebrul Palat de la Ruginoasa, aceasta a devenit un model pentru generatii intregi de femei. Ca intr-un blestem, nevoita sa aiba grija de cei doi copii, nelegitimi, ai lui Cuza, prada intrigilor politice, aceasta i-a ramas fidela domnitorului pana la moartea sa, la 16 mai 1873. In tot acest timp „i-a pastrat memoria cu o extraordinara devotiune, neîngaduind sa se rosteasca un singur cuvânt despre slabiciuni pe care le cunostea, le îngaduise si – o spunea cu mândrie – le iertase, ca singura care pe lume putea sa aiba acest drept”, scrie marele istoric Nicolae Iorga. In actualitate, dupa restaurarea completa a Palatului de la Ruginoasa si amintirea Elenei Cuza capata noi valente.

„In anul 1862, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a cumparat acest palat de la Costache Sturdza care, avand datorii la banca, a fost nevoit sa-l vanda. Astfel, acesta a devenit resedinta de vara a domnitorului. Dar, cel mai mult timp si l-a petrecut aici doamna Elena Cuza cea care si-a pus amprenta asupra acestui minunat palat. Nu putem sa vorbim de Ruginoasa fara sa vorbim de doamna Elena Cuza, tinand cont ca domnia sa a iubit acest loc si l-a innobilat. Ea a fost cea care l-a si dotat cu mobila speciala comandata de la Paris, cu portelanuri de la Casa Regala de Sevres, tot din Franta. Tot ea a amenajat si cele 14 hectare, din jurul resedintei, cu florile atat de dragi sufletului ei. Tot aici a crescut, educat si, pot spune, inmormantat pe cei doi copii pe care i-a iubit, printii Dimitrie si Alexandru ai domnitorului Cuza, conceputi cu Maria Obrenovici. Peste toate acestea, Ruginoasa a fost locul unde multi oameni au fost fericiti sau nefericiti, atata timp cat aici printul Dimitrie se sinucide pe fondul unor probleme cu Elena Cuza, deoarece ea vroia sa-l tina la scoli aici, iar el vroia la Paris, sa se distreze… Se pare ca tanarul mostenea firea tatalui, volubil, sociabil si oarecum petrecaret”, dezvaluie Simona Ionescu, profesor si muzeograf la Palatul „Alexandru Ioan Cuza” de la Ruginoasa.

Comentarii
  • Care-i legatura cu titlul ? Care-i gestul teribil ? Care-i secventa socanta ? Punem titluri doar ca sa ne aflam in treaba. N-are nicio legatura cu profesionalismul gazetaresc. Amatori …

Adauga un comentariu