Eveniment-Social

Secvente incredibile petrecute la Iasi. Doi soti au trait una dintre cele mai frumoase povesti de dragoste din lume

Publicat: 01 feb. 2016
1

@ La Iasi s-a derulat una dintre cele mai frumoase povesti de dragoste din lume! @ In prim-plan s-a aflat un roman care a fost la un pas sa primeasca premiul Nobel si o femeie care l-a iubit si dincolo de moartea acestuia @ Tocmai pentru a se readuce in prim-plan acest moment tulburator, Muzeul Stiintei si Tehnicii din cadrul Complexului Muzeal Moldova Iasi a tinut sa evoce totul intr-un mod special

Ieri, Muzeul Stiintei si Tehnicii Stefan Procopiu a tinut sa evoce una dintre cele mai frumoase povesti de dragoste care s-a petrecut, nu doar in Romania, dar mai ales in intreaga lume. Cuplul a fost format dintr-un roman care a fost la un pas sa primeasca premiul Nobel si o femeie care l-a iubit si dincolo de moartea acestuia.

„La 1 februarie 2016, sa ne aducem aminte de doamna Rodica Procopiu, sotia savantului iesean Stefan Procopiu, patronul spiritual al muzeului nostru. Acum 105 ani, la 1 februarie 1911, se nastea la Stefanesti, Botosani, Marioara-Rodica, al doilea copil din cei cinci copii ai familiei Mihai si Elena Vasiliu. A fost absolventa a Liceului Carmen Sylva din Botosani si a Facultatii de Litere si Filosofie din Bucuresti. Îl cunoaste pe profesorul Procopiu la Chisinau, în 1943, cu prilejul unui examen de Bacalaureat, si se casatoresc la Iasi, în 1946. Dupa decesul sotului, a pastrat vie memoria renumitului savant si a facut numeroase donatii catre diferite institutii si scoli. Prin donatiile facute de doamna Procopiu Muzeului Stiintei si Tehnicii din Iasi între anii 1996-2011, muzeul nostru detine în patrimoniu obiecte personale, fotografii, carti, extrase cu lucrari stiintifice, diplome. Expozitiile temporare organizate de muzeu de-a lungul anilor la Iasi sau itinerate la alte muzee, valorifica constant acest patrimoniu si pastreaza memoria sotilor Procopiu. Recunostinta si amintire vesnica!”, au transmis cei de la muzeul din cadrul CMNM.

Citeste si: Dosar exploziv despre supravegherea unui celebru profesor de la Universitatea Cuza de catre Securitate – FOTO

In anul 2012, Rodica Procopiu a murit la venerabila varsta de 101 ani. Stefan Procopiu s-a nascut in 1890, in orasul Barlad, si a fost unul dintre cei mai mari fizicieni si inventatori din Romania. Acesta a descoperit „efectul Procopiu”, de depolarizare a luminii. A urmat studii de specialitate la Paris, cu profesorii Gabriel Lippmann, Marie Curie, Paul Langevin, Aime Cotton, Charles Fabry, lucrand în Laboratoire de Récherches Physique. Devine doctor în Stiinte Fizice la Sorbona, iar pe 15 ianuarie 1925 este numit profesor titular la catedra de Gravitatie, Caldura si Electricitate a Universitatii din Iasi, la care a predat pana la pensionarea sa, pe 1 octombrie 1962. Din 1967 a ocupat functia de membru al Comisiei Mondiale, pe anul 1970, de propuneri pentru Premiul Nobel la Fizica. Descoperitor al Magnetonului Bohr-Procopiu in 1919, nu a putut deveni laureat al Premiului Nobel dintr-o banala eroare a comisiei ce acorda cea mai importanta distinctie stiintifica din intreaga lume. Procopiu moare in anul 1972, la data de 22 august.

Adauga un comentariu