Actualitate

Sedinta de Guvern! Iata proiectele de pe masa premierului Viorica Dancila

Publicat: 14 mai 2019
1

Executivul ar putea adopta, in sedinta de marti, o ordonanta de urgenta care reglementeaza contributiile de asigurari sociale de sanatate si reducerea cotei de TVA de la 9 la 5% pentru produsele alimentare montane, bio si traditionale, au declarat surse guvernamentale pentru MEDIAFAX. Referitor la subiect, premierul Viorica Dancila a anuntat, sambata la Satu Mare, ca in scurt timp spera ca Guvernul sa adopte reducerea TVA de la 9 la 5% pentru produsele bio si cele traditionale. Ministerul Finantelor Publice a pus, miercurea trecuta, in dezbatere pe site-ul institutiei, ordonanta de urgenta care prevede scaderea TVA la alimente si care reglementeaza plata contributiilor de sanatate.

S-a rupt lantul de iubire! Dacian Ciolos il ataca pe Klaus Iohannis

Potrivit proiectului initiat de MFP, o prima masura priveste eliminarea inechitatilor rezultate din aplicarea prevederilor legale in urma carora persoanele fizice sunt obligate la plata unei contributii de asigurari sociale de sanatate calculata la nivelul salariului de baza minim brut pe tara, cu toate ca veniturile realizate se situeaza sub acest nivel. O a doua masura priveste modificarea termenului de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate si a termenului de plata anticipata a acestei contributii, avand in vedere volumul semnificativ de decizii de impunere pentru stabilirea contributiei aferente perioadei 2014 – 2017, care nu au fost comunicate contribuabililor pana la data de 15 martie 2019, cu consecinta punerii contribuabililor in imposibilitatea de a beneficia de acordarea bonificatiei, independent de vointa acestora, in conditiile in care OUG nr. 89/2018 conditioneaza acordarea bonificatiei de plata contributiei pana la 31 martie 2019.

Pentru plata cu anticipatie a acestor sume, proiectul prevede acordarea unei bonificatii de 10%, daca sunt platite integral in termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta.
De asemenea, actul normativ propune ca pentru sumele de plata stabilite prin deciziile de impunere anuale, emise si comunicate de organul fiscal competent dupa data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, pentru definitivarea contributiei individuale de asigurari sociale de sanatate datorata de persoanele fizice, pentru perioada 2014 – 2017, termenul de plata sa fie de 120 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere. In ceea ce priveste TVA, OUG propune reducerea cotei de TVA de la 9% la 5% pentru livrarea alimentelor de inalta valoare calitativa, respectiv produse montane, bio, traditionale, autorizate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. 

Executivul va discuta despre o informare privind stadiul pregatirilor pentru europarlamentarele din 26 mai
Guvernul va dezbate, in sedinta de marti, potrivit ordinii de zi, si despre o informare privind stadiul pregatirii si organizarii alegerilor pentru membrii din Romania in Parlamentul European din anul 2019, precum si pentru referendumul national din data de 26 mai 2019- 13 mai 2019.

Ion Cristoiu: "Klaus Iohannis isi completeaza Clubul globalist prin reactivarea Siminei Tanasescu"

De asemenea, pe ordinea de zi figureaza mai multe proiect de hotarare si memorandumuri.
Astfel, Executivul va analiza un proiect de hotarare care prevede completarea articolului 7 din HG privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale pentru Zootehnie „Prof. dr. G.K. Constantinescu” cu urmatorul cuprins: „Pana in data de 31 decembrie 2019, prin exceptie de la prevederile alin.(1) lit. b), testele de genotipizare a scrapiei se efectueaza de catre Agentie gratuit, in limita alocarilor bugetare, prin laboratorul propriu, pentru tineretul mascul din speciile ovine/caprine care intra la reproductie in anul 2019 in cadrul programelor de ameliorare aprobate. Resursele financiare necesare efectuarii testelor prevazute la alin.(11 ) se asigura de la bugetul de stat, in limita sumelor aprobate Agentiei cu aceasta destinatie pentru anul 2019.”

Executivul va adopta si trei memorandumuri:
– Memorandum cu tema: Masuri necesare indeplinirii conditiei prealabile "Implementarea si aplicarea Conventiei Organizatiei Natiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu dizabilitati (CDPD) in conformitate cu Decizia 2010/48/CE a Consiliului privind incheierea de catre Comunitatea Europeana a Conventiei Natiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu handicap".

– Memorandum cu tema: Evaluarea nationala a indeplinirii conditiei favorizante ''Planificarea globala a transporturilor la nivelul corespunzator'', prevazuta prin propunerea de Regulament CE de stabilire a unor prevederi comune pentru o serie de fonduri UE post 2020 (CPR) si masuri necesare indeplinirii acesteia.

– Memorandum cu tema: Masuri necesare indeplinirii conditiei favorizante "Plan national sau regional privind banda larga", prevazuta prin propunerea de Regulament CE de stabilire a unor prevederi comune pentru o serie de fonduri UE post 2020 (CPR).

Adauga un comentariu