Eveniment-Social

Sedinta de indata la Pascani pentru deblocarea crizei apei

Publicat: 11 mart. 2015
1

Astazi, incepand cu ora 12:00, este convocat Consiliu Local Municipal in sedinta de indata. Pe ordinea de zi exista un singur proiect de hotarare fiind vorba despre „aprobarea Metodologiei de repartizare si facturare individuala a consumului de apa inregistrat la bransamentul condomeniului/ansamblurilor de locuinte si a Conventiei cadru de facturare individuala a consumurilor de apa si de canalizare in municipiul Pascani. Initiatorul acestui proiect este consilierul local Ioan Danu, iar pentru a putea convoca sedinta, alaturi de edil au mai semnat sapte consilieri locali. Este vorba despre liberala Acsinte Diana, pedelistul Vasile Anton, pesedistul Vasile Balau, social democrata Simona Palade, penelistul Marius Pintilie si Stefan Voinea.

Potrivit proiectului de hotarare intocmit de catre Ioan Danu, scopul acestuia este de a stabili cadrul desfasurarii activitatilor pentru separarea masurarii consumului de apa la nivel de apartament, in cazul condomeniilor si de a raspunde solicitarilor venite din partea asociatiilor de proprietari, condomenii fara asociatii de proprietari si a membrilor acestora privind aplicarea unei modalitati unitare de repartizare a consumului de apa inregistrat pe contorul de bransament. Un alt scop este acela de a responsabiliza pe principiul echilibrului prestatiilor, atat operatorul seviciului cat si utilizatorii, si de a da posibilitatea membrilor asociatiilor de proprietari, condomenii fara asociatii de proprietari, sa achite direct contravaloarea serviciului/prestatiilor de alimentare cu apa si de canalizare direct operatorului.
Un alt aspect urmarit prin acest proiect este acela de a evita aplicarea colectiva a sanctiunilor legale si contractuale.

Astfel, potrivit legii, conventiile de facturare individuala se pot incheia numai daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
a) sa fie aprobate in baza hotararilor adoptate de autoritatile deliberative ale unitatilor administrativ-teritoriale;
b) sa fie incheiate la nivelul intregului imobil/asociatie;
c) sa fie incheiate cu respectarea prevederilor contractului-cadru de furnizare/prestare a serviciului.
De asemenea, conventiile individuale trebuie sa cuprinda si clauze referitoare la modalitatea de determinare si plata, in condominiu, a cantitatilor de ape uzate si meteorice, dupa caz.
SC APAVITAL SA IASI, in calitate de operator regional in domeniul alimentarii cu apa a populatiei, furnizeaza servicii de alimentare cu apa si canalizare printr-un singur bransament si pentru ansambluri de locuinte care fie nu sunt condominii in sensul legii, fie unor condominii care nu sunt organizate in asociatii de proprietari. In aceasta situatie, furnizarea serviciilor de apa si canalizare si facturarea catre fiecare utilizator prin individualizarea consumurilor ar putea avea loc numai pe calea incheierii unei conventii de facturare individuala, dupa cum urmeaza:
a) in cazul ansamblurilor de locuinte ce nu sunt condominii si catre care
furnizarea apei se realizeaza printr-un singur bransament;
b) in cazul condominiilor in care nu exista asociatii de proprietari;
c) in cazul condominiilor in care exista asociatii de proprietari/locatari cu
personalitate juridica.

Primaria Pascani risca sa restituie banii europeni folositi in programul PIDU

Primavara aduce o noua serie de probleme municipalitatii. Cum vremea s-a incalzit, firmele implicate in programul PIDU, ce au castigat licitatia pentru modernizarea Esplanadei sau pentru asfaltarea strazilor din municipiu doresc sa inceapa lucrarile.

Acestia s-au prezentat la Primarie pentru a discuta cu cei din conducere pe probleme legate de santier. „Aceste firme au termene de finalizare a lucrarilor. Au venit si ne-au intrebat ce fac pentru ca trebuie sa se apuce de strazi, de trotuare, de esplanada si asa mai departe, iar noi nu avem bani sa schimbam reteaua cu conductele vechi de apa. Tot bugetul este dat peste cap din cauza acestei probleme. Unele investitii preconizate in anii anteriori ca le vom face in acest an a trebuit sa fie blocate. Plus ca ne-au fost luate si 4 milioane de lei de la buget. Suntem constransti de imprejurari sa investim cat mai repede in reteaua de apa si canalizare din zona vale. Daca nu riscam ca dupa ce se modernizeaza zona sa spargem asfaltul sau trotuarele pentru a carpi tevile”, a declarat viceprimarul municipiului Pascani, Vasile Axinte. Partea proasta este aceea ca proiectul este realizat din fonduri europene, iar in cazul in care se intervine cu modificari pe teren in termen de cinci ani de zile de la finalizare atunci Primaria este obligata sa restituie banii investiti.

Adauga un comentariu