Actualitate

Şedinţă de urgenţă din cauza Covid-19. Ludovic Orban a convocat mai mulţi miniştri la Guvern

Publicat: 13 oct. 2020
Ludovic Orban, Raed Arafat si ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela iau parte la sedință

Premierul României, Ludovic Orban, va avea o întâlnire de lucru cu ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, și secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, la Guvern.

Întâlnirea va începe la ora 16.00, marţi, 13 octombrie 2020, la sediul Guvernului.

Premierul Ludovic Orban a spus, ieri, 12 octombrie 2020, că el va propune interzicerea tuturor evenimentelor private. De altfel, la nivelul guvernamental se discută despre introducerea unor noi restricții.

Ședință de urgență din cauza Covid-19

Surse guvernamentale au declarat că la nivelul Guvernului și al experților în sănătate se ia în calcul propunerea către CNSU de a se introduce obligativitatea purtării măștii peste tot în spații deschise acolo unde rata de infectare va fi de cel puțin 3 la mie. În acest moment se iau decizii la nivel județean în această privință, mai multe județe din țară anunțând deja că au introdus purtarea măștii ca obligație în toate spațiile deschise.

În București, autoritățile locale și Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență s-au arătat reticente în privința obligării cetățenilor să poarte masca, preferând în schimb să ia decizii de închidere a unor afaceri și a industriei spectacolelor.

Premierul va discuta cu miniștrii chemați astăzi la ședința și despre ordinul de ministru prin care se va dispune ca asimptomaticii să nu mai meargă la spitale, fiind tratați acasă, în contextul în care spitalele Covid sunt deja supra aglomerate.

Închiderea unităților de învățământ

Închiderea școlilor a fost luată în calcul ca scenariu de către autoritățile din București, însă nu s-a luat nicio decizie, după ce INSP a rectificat, în minus, rata de infectare anunțată pentru Capitală – 3,1 la mie. După ce au intervenit cei de la Guvern, care anunțaseră și ei la rândul lor, altă rată de infectare – 2,69 la mie – INSP a revenit cu o rată 2,65 la mie.

Decizia de a-i ține pe copii acasă este una delicată din punct de vedere politic, având în vedere că ne aflăm deja în precampanie electorală și subiectul poate fi speculat de către actorii politici. Klaus Iohannis a declarat în repetate rânduri însă că el nu este de acord cu închiderea școlilor și cu școala online, copiii având nevoie de educație într-un regim cât mai normal.

La fel de greu de luat pentru politicieni este și o decizie tranșantă în privința măștilor, deși alte țări au reușit să țină sub control evoluția infectărilor obligându-i pe cetățeni să le poarte în toate spațiile deschise.

Adauga un comentariu