Eveniment-Social

Sedinta pe tema apei la Pascani. Vezi ce decizii s-au luat

Publicat: 05 aug. 2015

Legea 241 a suferit o serie de modificari si ca urmare in cursul zilei de ieri au fost invitati in sedinta la Pascani conducerea de la ApaVital cat si Prest Serv Apa Pascani. Este vorba despre directorul Mihail Dorus impreuna cu directorul economic si juridic de la ApaVital, directorul Aristotel Katighera si directorul economic de la Prest Serv Apa Pascani (PSA), iar din partea primariei a participat viceprimarul Vasile Axinte si directorul economic Gica Zanet. Sedinta s-a desfasurat pe parcursul a circa doua ore dupa care s-au desprins o serie de concluzii. „Am discutat despre problema de preluare a obiectelor de inventar, mijloace fixe, bunuri care apartin PSA-ului, cat si problema achitarii costului de epurare efectuate de PSA.

S-a stabilit ca in perioada urmatoare cei de la Prest Serv Apa sa inainteze o lista cu obiectele de inventar si mijloacele fixe care le au in proprietate si care nu a facut obiectul procesului-verbal de predare-primire, sa vedem care sunt necesare si pot fi achizitionate. Aici facem referire si la stocurile de piese de schimb din magazia PSA.

Legat de partea de achitare a costurilor de epurare s-a ajuns la intelegerea ca in perioada urmatoare conducerea PSA plus cei din conducerea ApaVital sa stabileasca procedeul de achitare a datoriilor in functie de apa facturata si consumata de catre locuitorii municipiului Pascani”, a precizat viceprimarul Axinte. Potrivit acestuia s-au mai purtat discutii legate de modul de incheiere a contractelor tinand cont de modificarile aparute in lege. „Am discutat despre contractele individuale, conditii, ce probleme sunt si cum reusim sa deblocam situatia contractelor la nivelul municipiului ca de maine locuitorii sa inteleaga care este fenomenul”, a mai spus vicele.

Locatarii nu pot investi in apometre radio pana nu au acordul de la ApaVital

Intrebat de tipul de apometru radio ce va putea fi utilizat la Pascani, directorul Dorus de la ApaVital nu a putut da un raspuns. „Nu pot sa va raspund azi exact pentru ca nu exista un singur tip, ci mai multe. E vorba de decizii tehnice pentru ApaVital, apoi decizii economice pentru clientii nostri. Este prea devreme sa va pot spune ce model. Este o decizie ce implica multa analiza. Daca maine reprezentantii sau reprezentantul unui condomeniu a unei scari, bloc, doreste sa incheie contract cu ApaVital este perfect posibil in mai putin de doua ore. Trebuie sa existe dorinta. Modificarile legislative aduse de Guvern nu face altceva decat sa legifereze ceea ce noi am promovat la Pascani mai bine de un an de zile neavand suport legal in acel moment. Legea aparuta in Monitorul Oficial vorbeste despre ASOCIATIE. Adunarea generala a asociatiei, acceptul scris al tuturor, deci legea nu face abstractie de asociatia de proprietari. Este inca luata in considerare de Legea 241 asa cum este modificata. Numai ca trebuie citita toata nu numai anumite pasaje”, a declarat Mihail Dorus.

Reprezentantul ApaVital spune ca cea mai ieftina si rapida varianta pentru cetateni ar fi ca toti proprietarii de scara sau de bloc sa ia o hotarare, sa mearga unii dintre ei cu o imputernicire la Tribunal si sa se constituie o asociatie. „Este cel mai ieftin ca sa ai contract cu ApaVital si de a intra in legalitate. Dupa acest model, daca nu este agreat, legea explica celelalte variante. Distributie pe verticala, ori orizontala sau cu citire radio. Daca e pe orizontal nu e nevoie de citire radio. Fiecare face cum doreste. Important este sa faca contract ca altfel vor fi debransati. Sustin ideea de asociatie de proprietari pentru ca va fi usor din punct de vedere al gestionarii curateniei pe scara, luminii, incalzirii. Vine salubritatea si veti avea aceeasi problema. Cate persoane sunt intr-o familie, cat plateste fiecare apartament. Prin asociatie de proprietari este mai usor. Legat de apometrele radio, in curand o sa facem public, dupa analiza de la ApaVital, contorul agreat. Sa vedem din punct de vedere tehnic cum le montezi, ce limitari au de temperaturi, volume, debit minim de pornire, erori si asa mai departe. Si apoi sa vedem de costuri. Degeaba le fac ieftine daca din punct de vedere tehnic nu corespund cu nimic din ce am eu. Eu am clasa C in momentul de fata la bransamentul blocului sau scarii si nu pot sa accept un contor de clasa B pentru ca erorile vor fi foarte mari dintre cele doua clase. Vom analiza si vom face public. Pana la solutia cu citirea radio mai sunt cativa pasi de parcurs si este necesar sa cada toti proprietarii de acord asupra sistemului si modelului de lucru pe scara si sa incerce sa stinga debitul. Vom intelege si vom accepta 2 sau 3 luni de esalonare la plata”, a incheiat directorul tehnic al operatorului judetean.

Sute de familii risca sa fie debransate de la sistemul de apa

ApaVital Iasi a vrut ca din aceasta saptamana sa treaca la debransarile blocurilor care nu au incheiate contracte cu operatorul de apa si canalizare. Decizia a fost oprita de catre conducerea primariei care a cerut in sedinta de astazi sa amane actiunea pana la sfarsitul lunii august cel tarziu. „Dupa discutiile de astazi am luat decizia sa nu mai facem debransari pana la sfarsitul lunii august, timp in care pascanenii sa inceapa sa incheie contracte cu ApaVital. Daca nu, atunci vom trece la debransari”, a precizat directorul tehnic Mihail Dorus de la ApaVital. „Nu mai este niciun impediment acum de a incheia contracte. Legea spune clar cum trebuie procedat, iar pascanenii trebuie sa aleaga. Fiecare sa spuna ce doreste. Vor apometre pe casa scarii sau apometre cu radio etc. Bineinteles, dupa ce ApaVital stabileste tipul de apometru. Mai multe detalii pot fi obtinute de la birourile ApaVital din Pascani. Dupa 31 august se trece la debransari”, a declarat viceprimarul municipiului, Vasile Axinte.
Astfel ca pascanenii au la dispozitie circa trei saptamani de zile sa ia o decizie, daca nu vor sa ramana fara apa.loading...

Adauga un comentariu