Actualitate

Sefi de la CFR Iasi, intr-o grupare mafiota

Publicat: 08 sept. 2011
1

@ Mai multi sefi din cadrul CFR Iasi au fost monitorizati si interceptati de serviciile secrete pentru ca s-ar fi ocupat cu traficul de tigari din Republica Moldova in Romania @ O parte dintre acestia, ce-i drept mai marunti, au fost retinuti in urma unei anchete traznet, coordonata de procurorii DIICOT Iasi @ Tigarile erau comercializate atat prin intermediul magazinelor, cat si al vanzatorilor ambulanti @ Prejudiciul este de ordinul miliardelor de lei vechi @ Capul retelei este un sef de tura de la comanda personal @ Seful Serviciului Asistenta Clienti si Inspectie a fost luat si el la intrebari, dar nu si retinut @ Procurorii sustin ca din retea faceau parte 12 angajati de la CFR Iasi @ De la impiegati sau mecanici de locomotiva, tigarile ajungeau la sefii de tura sau ale diferitelor servicii din cadrul CFR @ Se banuieste ca si politistii de frontiera si vamesii erau implicati @ O infirmiera a fost racolata pentru a vinde tigari

O retea de crima organizata, specializata in contrabanda cu tigari, avea sediul chiar in birourile de la CFR Iasi. Desi pare greu de crezut, principalii capi ai retelei sunt sefi in cadrul regionalei iesene a CFR Calatori si Infrastructura.

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism Iasi (DIICOT) au facut mai multe perchezitii in cautarea tigarilor ascunse de lucratorii de la CFR si de subordonatii lor. Au fost efectuate 26 de perchezitii in diferite zone ale Iasului. Dintre acestea, sase au avut loc in birourile si halele de la CFR Iasi. Ieri dupa-amiaza, procurorii au dus cinci membri ai retelei in fata judecatorilor de la Tribunalul Iasi pentru emiterea mandatelor de arestare preventiva. Surpriza a fost destul de mare. Magistratii au refuzat sa-i aresteze pe cei cinci acuzati si au luat masura interdictiei de a parasi localitatea. Pe lista celor dusi in fata instantei se numara: Costel Tuiu, considerat liderul retelei, Gelu Aniculaesei, Petronela Holera, Galina Vidrascu si Victor Rusu.

Reteaua avea un sistem destul de simplu de functionare: mecanicii de locomotiva, impiegatii, sefii de tura, controlorii se ocupau de introducerea tigarilor in tara din Republica Moldova, iar alte persoane se ocupau de comercializarea lor. S-a format o adevarata retea de vanzatori ambulanti, din mana in mana, prin intermediul careia s-ar fi produs sume de ordinul miliardelor de lei vechi.

Monitorizati intens

Informatia potrivit careia mai multi angajati de la CFR Iasi se ocupa cu traficul de tigari a ajuns la urechile procurorilor la inceputul anului. Au inceput imediat verificarile si monitorizarile celor suspectati de comiterea unei asemenea infractiuni. Pentru gasirea unor probe suficiente, s-a apelat si la ajutorul serviciilor secrete, care au intrat pe fir si au inceput sa asculte telefoanele si sa faca monitorizari operative. In cele din urma, anchetatorii au stabilit ca din retea faceau parte 12 angajati de la CFR Iasi.

Lucrand de multi ani in cadrul companiei de transport, ei stiau bine reteta de produs bani din comercializarea tigarilor aduse de peste Prut. Le cumparau de acolo, le ascundeau in diferite compartimente special amenajate in tren si le introduceau in tara. „In urma anchetei efectuate a reiesit ca tigarile erau ascunse in trenul care circula pe ruta Ungheni – Iasi. Unii dintre cei cercetati in dosar au avut o atitudine de recunoastere, altii au declarat ca sunt nevinovati. Pana in prezent, nu s-a stabilit un prejudiu exact rezultat din activitatea infractionala a grupului, insa vom stabili si acest aspect. Pana acum, au dost audiati peste 20 de invinuiti in acest dosar”, a declarat procurorul Daniel Horodniceanu, din cadrul DIICOT Iasi.
In urma cu doua zile a fost gasit un numar destul de mare de tigari in trenul Ungheni – Iasi. Numarul pachetelor care ar fi fost aduse din Republica Moldova si plasate in Romania poate ajunge la aproape 100 de mii.

Structura retelei

Tigarile erau comercializate atat prin intermediul diferitelor magazine din Iasi, cat si cu ajutorul vanzatorilor ambulanti. Costel Tuiu, sef de tura comanda personal din cadrul CFR Calatori, era cel care avea grija ca toate lucrurile sa mearga bine. Se putea trece cu ele in Romania doar atunci cand erau la lucru doar anumiti politisti de frontiera si vamesi care aveau grija sa controleze trenul. Deocamdata nu au fost implicati in dosar si vamesii sau politistii de frontiera care lasau cu buna stiinta ca tigarile sa fie introduse in tara, insa este foarte probabil ca ancheta sa se extinta si asupra lor.

Un alt pion al retelei, pentru care anchetatorii nu au cerut arestarea deoarece nu sunt probe suficiente ca ar fi obtinut bani din comercializarea tigarilor, este Vasile Bulbuc, seful serviciului asistenta clienti si inspectie. Si acesta a fost ridicat de mascati si dus la audieri.
Gelu Aniculaesei, impiegat, era mana dreapta a lui Costel Tuiu. El se ocupa de caratul tigarilor si depozitarea lor pentru a fi date mai departe catre Petronela Holera sau Galina Vidrascu.

Si-a dat foc la apartament

Aceasta din urma este protagonista unui incident neasteptat. In momentul in care au batut politistii la usa pentru a efectua perchezitia, Galina Vidrascu a dat foc la tigarile pe care le avea in casa. Este vorba de aproximativ 4.000 de pachete aduse cu ajutorul angajatilor de la CFR Iasi din Republica Moldova. Apartamentul femeii a fost la un pas sa ia foc in intregime ca urmare a incercarii de a scapa de tigari. Pompierii au ajuns destul de repede la fata locului si au reusit sa stinga flacarile.

O parte din tigari erau comercializate si prin intemediul unei infirmiere de la Spitalul de Pneumologie.

Comentarii
  • Domnule ziarist nu fi rau intentionat sau nedocumentat! Nu ponegri toti slariatii CFR pentru ca majoritatea muncesc de le crapa pielea pe ei si salariile sunt de mizerie. Acesti indivizi sunt de la CFR CALATORI IASI, iar acel sef este protejatul directorului Axinia cel care are grija de „nasi”

  • uraaaaa in sfarsit ai cazut GELU ANECULAESEI ca toata lumea se intreba de unde are bani pentru casa ce si o construieste in satul Bordea, comuna Grajduri judetul Iasi, are o vila acolo de se sperie lumea , o viata muncesti legal si nu-ti permiti sa ai macar jumatate din ea

  • Mocirla existentiala in care se balacaresc foarte multi romani este mai lesne de remarcat la marile societati de stat unde de la opinca la vladica toate posturile se ocupa pe principiul traficului de influenta si al spagii. Este clar ca astfel de salariati sunt in primul rand preocupati de obtinerea prin toate mijloacele de foloase necuvenite. S-a ajuns pana acolo ca ocupari de posturi ,promovari si anumite favoritisme sa aiba ,,afisate taxele la vedere”. Caracatita pleaca de la minister si ajunge pana la acesti nefericiti care scot castanele din foc pentru sefii care i-au partea leului fara riscuri. Daca procurorii si-ar da silinta ar descoperi lucruri mult mai interesante, fenomenul ,,nasul” sau cel prezentat in articol sunt fleacuri.

  • Se vede clar ca „cineva”a vrut sa-i „faca”pe acestia si pe unii din ei care sunt nevinovati.Baietii cuminti sant intotdeauna lucrati iar personaje ca Babuc care sta numai cu mana intinsa de f.multi ani de zile,sunt lasate in pace sa vorbeasca numai prostii pe la sedintele de siguranta circulatiei.

  • … dar pe agancile care te iau cu asalt pe treptele care leafa zona Hala cu zona Cucu, capatul tramvaiului 6, nu le intervieveaza DIICOT? De unde au astea tigari si cum le vand in vazul tuturor, cantandu-ti la ureche „tigari, tigari, tigari”??? Pe acolo nu trec politisti sau astea platesc taxa pentru comertul ambulant???Vorbim de 5 luni de traficul de tigari dar in Cucu ele isi fac treaba fara probleme!

  • libidinosul de babuc,daca o singura data se mai da la nevasta-mea,il fac eunuc>>si daca mai vine dupa parale la sefii de tren,puscaria il mananca>>>>>>>>>

Adauga un comentariu