National

Șefii Jandarmeriei Române, puși sub urmărire penală de DNA. Ce acuzații li se aduc

Publicat: 19 sept. 2020
:efii Jandarmeriei au fost puși sub acuzare de DNA pentru că ar fi încasat ilegal sute de ore suplimentare

Anchetă de proporții la Jandarmeria Română. Conform unor informații apărute în presă, șefii instituției vor fi chemați la DNA, săptămâna viitoare, în calitate de suspecți. Mai exact, Șeful Jandarmeriei Române, colonelul Bogdan Enescu, și foștii șefi, colonelul Ionuț Cătălin Sindile și generalul Constantin Florea, au fost puși sub acuzare de DNA pentru că ar fi încasat ilegal sute de ore suplimentare.

Site-ul G4Media anunță că prejudiciul constatat de procurori ar fi de peste 80.000 de lei, conform unor surse din cadrul MAI. Sursa citată notează că DNA ar fi fost sesizată e către Direcția Generală de Audit Intern a Ministerului Afacerilor Interne, în urma verificărilor din luna iulie. Au fost solicitate atunci toate documentele oficiale privitoare la salariile încasate de şeful instituţiei, Bogdan Enescu, în perioada aprilie- iunie.

În prezent, la două luni distanță, șeful Jandarmeriei Române, colonelul Bogdan Enescu, și foștii șefi, colonelul Ionuț Cătălin Sindile și generalul Constantin Florea, au fost puși sub urmărire penală pentru infracțiunea de „uzurpare a funcției din Codul penal coroborate cu articolul 13 indice 2 din legea 78/2000 privind sancționarea faptelor de corupție”.

În iulie au fost întreprinse verificări la Jandarmeria Română, constatându-se că șeful acestei instituții, colonelul Bogdan Enescu, dar și doi foști șefi – colonelul Ionuț Cătălin Sindile și generalul Constantin Florea și-ar fi aprobat ilegal sute de ore suplimentare, în starea de urgență, și ar fi încasat încasat ilegal zeci de mii de lei.

Enescu, Sindile și Florea, citați pentru săptămâna viitoare la DNA

Cele trei nume importante din Jandarmerie au fost citate pentru săptămâna viitoare la DNA în calitate de suspecți, au declarat pentru G4media.ro surse din MAI. În cazul șefului Jandarmeriei, Bogdan Enescu, prejudiciul se ridică la peste 40.000 de lei. El și-ar fi aprobat singur efectuarea și plata a aproape 900 de ore suplimentare, fără acordul șefului ierarhic superior, adică al chestorului Bogdan Despescu.

Conform Codului Muncii, după efectuarea orelor suplimentare, angajatul are dreptul să își ia zile libere și, numai dacă în următoarele 60 de zile, nu i se dau zile libere, orele suplimentare îi sunt plătite, însă plafonat, în limita a 180 de ore suplimentare pe an. Nici aceste prevederi nu ar fi fost respectate de colonelul Enescu.

Enescu mai este acuzat că fi aprobat plata unor ore suplimentare pentru 2018 și 2019 către foștii șefi ai Jandarmeriei, Cătălin Sindile și Constantin Florea.

Din aceste date reiese faptul că Sindile a fost plătit pentru „orele suplimentare” efectuate inclusiv în seara zilei de 10 august 2018, când jandarmii coordonați și de el au gazat și bătut chiar și protestatarii de la mitingul Diasporei.

Comentarii
Adauga un comentariu