Eveniment-Social

Sefii Universitatii Cuza lanseaza o noua provocare culturala pentru oras

Publicat: 03 sept. 2015
1

@ Initiativa extrem de incitanta si de o mare importanta culturala a actualei conduceri de la Universitatea Cuza @ Daca se va materializa, aceasta ar putea avea un impact cultural aparte pentru intreaga comunitate locala 

Reprezentantii Universitatii Alexandru Ioan Cuza (UAIC) Iasi au decis sa initieze un proiect inedit, ce are in centru cunoscutul turn de apa al institutiei de invatamant superior. Acesta dateaza de la 1896 si a fost modernizat in urma cu cativa ani. Daca, acum, aici au loc activitati didactice sau simpozioane, intentia de viitor a conducerii UAIC este de a extinde muzeul unitatii educationale.

Citeste si: Conferinta inedita la Muzeul Universitatii Cuza Iasi

„Da, este o mai veche idee a noastra de a extinde aici activitatea muzeului nostru. Ar fi ceva extrem de frumos si, cu siguranta, extrem de relevant pentru turistii care ar ajunge la Iasi. Vom vedea ceea ce se va putea infaptui, pana la urma, in aceasta cladire monument si simbol din oras”, a transmis Bogdan Eduard Plescan, coordonatorul Directiei General Administrative de la Cuza. Vechiul turn de apa este o constructie ce-si pastreaza arhitectura initiala si, in plus, are o suprastructura din metal si sticla, beneficiind si de un lift exterior.

Citeste si: Celebra cladire istorica din Iasi, pe lista celor mai importante monumente din lume

Turnul a fost ridicat in 1896. Arhitectul francez Louis Blanc, care a realizat proiectul constructiei, a fost premiat pentru acesta, la finalul secolului al XIX-lea, tocmai la Expozitia Internationala de la Paris. Mai mult, turnul a fost declarat oficial monument al arhitecturii industriale, atat din Romania, cat si in intreaga Europa. Ca inaltime, este cea mai inalta caldire din Copou si ofera o priveliste panoramica a unei mari parti a citadelei. Mai mult, acum dispune de doua sali de conferinta ultra-moderne aflate la peste 15 metri inaltime.

Citeste si: Imagini incredibile dintr-o celebra cladire din Iasi! Apel disperat pentru salvarea acesteia de la prabusire – GALERIE FOTO

Comentarii
  • Abureli si fabulatii plescaniste, dezmat pe banii universitatii, in timp ce facultati si institutii anexa ale aceleiasi universitati se autodemoleaza, din „lipsa de fonduri”.
    Au desfigurat turnul de apa cu o oribila palarie de sticla si monstruos de scump lift exterior, sub pretextul salvarii arhitecturii, care nu se mai vede de sub adugirile facute impotriva bunului gust si al oricaror norme de conservare arhitectonica.
    Iar despre „activitatile didactice si simpozioane”, au fost desigur, dar nu mai mult de 10 ore pe an, ceea ce nu justifica in nici un fel muntele de bani spalat pentru aceasta „investitie”. De altfel spatiul nu este adecvat pentru asa ceva, singura sa utilitate este ca „birou” al pompierului universitatii.

Adauga un comentariu