Actualitate

Șeful DSU, avertizează: „Este normal să asculți medicii și nu părerie neavizate”

Publicat: 15 iul. 2020
ALT=«Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență»
Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență,  solicită cetățenilor să nu se mai externeze fără acordul mediucului curant. De asemenea acesta face un apel către români să nu creadă toate informațiile care apar pe rețelele de socializare.

”Este o situație asupra căreia am avertizat. Noi am mai avut 3 cazuri, despre care știu, oameni care s-au externat, au ajuns acasă și ulterior au început să se simtă rău. La câte dezbateri au avut loc, la câte păreri neavizate s-au exprimat în spațiul public, oamenii au ajuns să considere că dacă stau pe picioare sunt ok. Este o situație gravă, pentru că oamenii pot merge acasă și pot avea simptome grave, chiar comă din cauza lipsei de aur.

Dacă medicii recomandă o supraveghere de câteva zile este normal să asculți medicii și nu părerie neavizate, care, din păcate, sunt extrem de puternic distribuit. Noi ne temeam să nu vină oameni din zonele roșii, dar uite că acum suntem în situația în care noi provenim din zona cu risc, ceea ce este normal pentru că deciziile s-au luat pe baza informațiilor științifice.”, a spus Raed Arafat.

Raed Arafat: „Nu introducem nicio restricție nouă, păstrăm aceleași măsuri”

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a declarat că, odată cu păstrarea stării de alertă din România nu vor fi introduse noi restricții iar măsurile de prevenție vor fi păstrate. De asemenea acesta a afirmat că proiectul de hotărâre și măsurile au fost aprobate de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU).

„Nu introducem nicio restricție nouă, păstrăm aceleași măsuri (…). S-a derulat procedura. Am avut grupul tehnico-științific și s-a realizat împreună cu Centrul Național de Comandă și Conducere a Intervenției, Nota de fundamentare, pe motivația de ce trebuie să fie prelungită starea de alertă și a măsurilor care trebuie să fie implementate pe parcursul stării de alertă. Proiectul de hotărâre și măsurile au fost aprobate în cadrul CNSU (Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă – n.red.) și urmează să supunem spre aprobare proiectul de hotărâre de guvern”, a declarat Raed Arafat.

Raed Arafat: „Îl laşi acasă cu simptome uşoare, după trei-patru zile bolnavul este în stop cardiac”

De asemenea acesta a vorbit despre un studiu realizat de oamenii de știință din cadrul Universității Yale care a demonstrat că peste 50% dintre infectările cu coronavirus sunt cauzate de coronavirus. Șeful DSU a menționat că, în alte state din lume care s-au confruntat cu pandemia de COVID-19, în cazul persoanelor infectate care sunt asimptomatice s-au folosit spaţii alternative, lăsarea acestora la domiciliu şi internarea, în prima fază.

„Îl laşi acasă cu simptome uşoare, după trei-patru zile bolnavul este în stop cardiac şi asta înseamnă că noi ne-am riscat viaţa mult mai mult, pentru că până intervine serviciul de urgenţă, până îl resuscitează, până îl duce la spital… dacă era în spital îl depistau mult mai repede şi îi salvau viaţa. Asta este informaţia care trebuie să ajungă la populaţie. Să nu inducem în eroare populaţia că noi îi închidem în puşcărie că sunt cu simptome uşoare fără să-i zicem «atenţie, că dacă mergeţi acasă nimeni nu garantează că după două-trei zile nu veţi fi în stop cardiac»”, a spus Raed Arafat.

Adauga un comentariu