International

Seful Facebook, Mark Zuckerberg, explica rolul criptomonedei Libra

Publicat: 27 iun. 2019
Editia PDF
14 Oct. 2019

Fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, a spus ca vrea ca numarul companiilor fondatoare ale criptomonedei Libra sa ajunga la 100 cand aceasta se va lansa, in anul 2020, si a explicat care va fi rolul acestei monede virtuale si a sistemului financiar din jurul ei.

„Am anuntat – impreuna cu alte 27 de companii, pentru ca nu suntem doar noi – fondarea Asociatiei Libra, pentru a ajuta la construirea unei cripomonede si a unei infrastructuri  financiare care sa ofere incluziune fianciara si mai mult acces la sistemul financiar miliardelor de oameni care nu au un cont bancar sau abilitatea de a face plati usor de pe telefon. Asta nu e ceva pe care o companie o poate face de una singura. Libra este o organziatie independenta, avem 1 vot si speram ca la lansare vom avea 100 de companii co-fondatoare si noi vom fi una dintre voci”, spus Zuckerberg, miercuri.

El a raspuns si celor care au cerut spargerea Facebook in mai multe companii mai mici, ca urmare a scandalurilor legate de manipularea politica pe retea.

Zuckerberg a spus ca divizarea Facebook nu este o solutie, ba dimpotriva. „E gresit. Poti sa te uiti la alte retele sociale: Twitter, Reddit, toate aceste servicii sunt mai mici ca noi. Ele nu sufera de interferenta in alegeri sau probleme de dezinformare? Ba da. Deci nu poti sa spui ca daca Facebook va fi impartita in mai multe retele mai mici nu vom avea aceste probleme. Le vom avea si vom fi mai slab echipati sa luptam cu ele”.
 
De asemenea, miliardarul a afirmat ca prin fuziunea cu firme mai mari unele companii ajung sa aiba acces la resurse pentru a dezvolta si mai mult inovatia. El a dat exemplul serviciilor cumparate de Facebook: Instagram si WhatsApp.

„Cand am cumparat Instagram, cred ca avea 13 oameni. Nu lansase inca o aplicatie pe sistemul de operare Android, era foarte controversata cand am cumparat-o. Jon Stewart (vedeta TV – nr.) a spus atunci: Facebook a cumparat Insta pentru 1 miliard. Bani?! Lumea credea atunci ca Instagram era o aplicatie buna de pus filtre la poze. Era plina de spam. Si Instagram ni s-a alaturat si i-am pus sistemul nostru antispam. Avand resursele Facebook in spate, oamenii de la Instagram pot spune ca s-a dezvoltat intr-o platfoma mult mai bogata si ca a ajuns la mai multi oameni decat vreodata”.
 

„La WhatsApp a fost la fel. Lua 1 dolar taxa la inrolare. Cand am cumparat-o, nu mai percepe acel dolar si mai multi oameni o pot folosi. Probabil ca fondatorii Whatsapp ar fi de acord cu asta: daca nu o achizitionam noi, ar fi fost buna la transmiterea de mesaje text. Acum lucram la un sistem de plati pe WhatsApp. Asta nu s-ar fi intamplat pe cont propriu, avand in vedere directiile pe care erau ei si resursele lor”.   
„Da, unele fuziuni sunt rele pentru inovatie. Acestea nu au fost”, a concluzionat Mark Zuckerberg.

El a facut aceste afirmatii la Aspen Ideas Festival, organizat de Institutul Aspen, in camusul sau din localitatea cu acelasi nume, in statul american Colorado.

Facebook a anuntat proiectul unei criptomonede, Libra, care va putea fi folosita din 2020 in aplicatiile sale de mesagerie Messenger si WhatsApp, dar si ca aplicatie de sine statatoare.

Compania americana de tehnologie spune ca Libra va putea fi folosita pentru a cumpara diverse lucruri, dar si pentru a trimite bani la fel de usor precum trimiterea unui mesaj.

Libra ar trebui sa ofere din primul trimestru al lui 2020 un nou mijloc de plata ce va fi o alternativa la circuitele bancare traditionale si se vrea a fi „piatra de temelie” a unui nou sistem financiar care sa nu fie ingreunat de diverse monede nationale.

Utilizatorii vor avea pe smartphone-uri un ”portofel electronic” numit Calibra care va fi integrat direct in aplictiile Messenger si WhatsApp pentru a putea face diverse cumparaturi si a putea trimite sau primi bani.

Facebook spune ca in timp oamenii ar putea folosi Calibra pentru a plati facturi, pentru a cumpara o cafea sau pentru a scana un cod si a folosi apoi transportul in comun fara a avea nevoie de cartela de la operatorul de transport.

Facebook promite ca moneda va fi cat se poate de sigura fiindca va fi sub aceleasi criterii de verificare si anti-frauda folosite de banci si de emitentii de carduri. Compania spune ca vor fi utilizate sisteme automatizate ce vor depista activitatile dubioase, dar ca va exista si suport tehnic, in caz ca cineva isi pierde telefonul sau isi uita parola. Facebook promite ca daca cineva va pierde Libra din cauza unui acces fraudulos pe contul unui user, aceea persoana va fi despagubita.

Facebook a convins mai multe companii, precum Uber, MasterCard, Visa sau Booking.com, sa se alature proictului sau pe blockchain si sa investeasca milioane de dolari in acest proiect, pe care reteaua de socializare l-a tinut secret pana acum.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit