International

Seful NATO a recunoscut: A fost curtat de KGB

Publicat: 07 oct. 2016
1
Secretarulgeneral al NATO, Jens Stoltenberg, care este cunoscut pentru pozitia sa antiRusia, a discutat in mod deschis in recent publicata sa autobiografie despre legaturile sale cu agentia de securitate sovietica KGB, avand numele de cod Steklov. Oficialul a scris ca de cateva ori a luat masa in oras cu un ofiter sovietic, aflat sub acoperire la Ambasada URSS din Oslo si ca a discutat cu el inclusiv teme politice.
Vezi si: 
In cartea sa “My story” (Povestea mea), fostul premier norvegian Stoltenberg a discutat, printre altele, despre modul in care a mentinut contacte apropiate cu personalul Ambasadei sovietice din Norvegia incepand cu sfarsitul anilor 1970. Conform propriei sale marturisiri, Stoltenberg deseori a mancat sandwich-uri cu creveti si a discutat despre politica impreuna cu personalul sovietic din sectorul de informatii, scrie epochtimes-romania.com.
Stoltenberg a fost convins ca Boris Kirillov, atasatul cultural al ambasadei sovietice din Oslo, facea parte din KGB, fiind insarcinat cu recrutarea agentilor norvegieni si a informatorilor confidentiali. Totusi, contactele regulate ale lui Stoltenberg cu Kirillov au continuat pana in anul 1990, cand a fost avertizat de serviciul pentru securitate al politiei norvegiene de interactiuni suplimentare.
“Ulterior, a iesit la iveala faptul ca datorita contactului cu Kirillov mi s-a facut un dosar si mi s-a dat un nume de cod in arhivele KGB. Numele de cod a fost Steklov”, a scris Stoltenberg in autobiografia sa. Conform postului de televiziune NRK, aceasta a fost o practica raspandita pentru persoane “aflate intr-un stadiu avansat de recrutare” sau erau deja considerate a fi unele dintre “contactele confidentiale” ale KGB.
In mod remarcabil, Stoltenberg l-a descris pe Kirillov ca pe un “interlocutor ce avea cunostinte si care era interesant”.Adauga un comentariu