National

Seful Romgaz, in conflict de interese si acuzat de coruptie

Publicat: 06 feb. 2013

Agentia Nationala de Integritate (ANI) a constatat ca seful Romgaz, Marcel Adrian Piteiu, a fost in conflict de interese, existand si indicii privind comiterea unor infractiuni asimilate celor de coruptie, dupa ce ar fi incheiat contracte cu o firma la care a fost administrator si care a obtinut beneficii de peste 66 milioane de lei, potrivit Mediafax.

Agentia Nationala de Integritate a anuntat miercuri, intr-un comunicat de presa, ca in urma evaluarilor a constatat existenta indiciilor referitoare la savarsirea infractiunilor de conflict de interese, precum si a celor asimilate infractiunilor de coruptie de catre Marcel Adrian Piteiu, director general al Societatii Nationale de Gaze Naturale Romgaz SA Medias.

Potrivit ANI, Marcel Adrian Piteiu, in exercitarea atributiilor de serviciu in calitate de reprezentant legal al SNGN Romgaz SA Medias, „a participat la luarea deciziilor si a indeplinit acte in procesul de atribuire a contractelor de achizitii publice, prin aprobarea de  referate de necesitate, documentatii de atribuire, rapoarte si hotarari privind desemnarea ofertelor castigatoare si prin incheierea de contracte comerciale cu SC APROV SA Medias”, societate la care a detinut, in perioada 2001 – 2005, calitatea de administrator, beneficiul patrimonial obtinut de firma fiind de 66.454.374,17 lei (aproximativ 15.218.442 de euro).

Marcel Adrian Piteiu a detinut succesiv, in perioada 18 martie 2005 – 19 ianuarie 2009, in cadrul SNGN Romgaz SA Medias, functiile de director general adjunct (incepand cu data de 18 martie 2005), director la Directia Explorare (incepand din 15 iunie 2007) si director general (incepand din 19 ianuarie 2009). Totodata, Piteiu a detinut si functia de administrator in cadrul societatii APROV SA Medias, in perioada 07 noiembrie 2001 – 25 mai 2005, a precizat ANI.

ANI a dispus sesizarea organelor judiciare competente cu privire la posibila savarsire de catre Marcel Adrian Piteiu a infractiunii de conflict de interese, precum si a infractiunilor asimilate celor de coruptie.

Potrivit Codului Penal, conflictul de interese consta in indeplinirea, in exercitiul atributiilor de serviciu, a unui act ori participarea la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, sotul sau, o ruda ori un afin pana la gradul II inclusiv,  sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii cinci ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de servicii sau foloase de orice natura.

Marcel Adrian Piteiu a fost informat, la 1 februarie 2012, despre declansarea procedurii de evaluare, elementele identificate si drepturile de a fi asistat sau reprezentat de un avocat si de a prezenta date sau informatii pe care le considera necesare. La data de 8 mai 2012, Piteiu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, a precizat ANI.loading...

Adauga un comentariu