Actualitate

Șeful Senatului îl avertizează pe Klaus Iohannis după anunțarea trecerii la stare de alertă: „Drepturile fundamentale nu pot fi restrânse de autoritățile locale“

Publicat: 04 mai 2020
1

Șeful interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, anunță că libertățile românilor nu vor putea fi restrânse de autoritățile locale, din 15 mai, odată cu intrarea în stare de alertă.

Senatorul Robert Cazanciuc a declarat, luni, că unele măsuri pe care le-a anunţat preşedintele Klaus Iohannis, după data de 15 mai, nu sunt atributul Guvernului sau al autorităţilor locale, de aceea ar fi necesară o lege în Parlament pentru a putea fi impuse anumite restricţii pe timpul stării de alertă. ”Starea de alertă nu înseamnă că drepturile fundamentale pot fi limitate printr-o decizie a autorităţilor locale”, a spus Cazanciuc.

„Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat relaxarea unor măsuri după 15 mai, dar nu ştim dacă această relaxare nu o să pună în pericol sănătatea românilor. Nu ştim dacă ceea ce a anunţat preşedintele, măsurile, pot fi luate la nivelul Guvernului sau a autorităţilor locale. Starea de alertă nu înseamnă că drepturile fundamentale pot fi limitate printr-o decizie a autorităţilor locale, pentru că starea de alertă este, în principiu, atributul administraţiei locale, cu un aviz al Ministerului Afacerilor Interne. Constituţia nu a fost suspendată, art 53 este în vigoare, dreptul la libera circulaţie poate fi restricţionat doar prin lege”, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, senatorul PSD Robert Cazanciuc.

Potrivit acestuia, restricţia unor drepturi fundamentale se poate face doar prin lege.

”De aceea cred că cineva va trebui să vină în Parlament cu o lege”, a mai spus senatorul social-democrat.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni starea de urgenţă nu va fi prelungită, iar din 15 mai mai va fi înlocuită de starea de alertă. Conform preşedintelui, deplasările vor fi permise în interiorul localităţii, ”dar nu e bine să exagerăm”, iar purtarea măştii în spaţii publice închise şi în mijloacele de transport în comun va fi obligatorie.

Adauga un comentariu