Eveniment-Social

Seminar de reabilitare orala pentru perfectionarea medicinei dentare cu bani europeni – FOTO, VIDEO

Publicat: 01 mart. 2012

Zeci de persoane, studenti, dar si specialisti in medicina dentara au participat ieri la seminarul stiintificReabilitarea Orala de la A la Z„, din cadrul proiectului POSDRU Centru de Formare Specialisti si Resurse in Reabilitarea Orala„. Managerul proiectului si, totodata, decanul Facultatii de Medicina Dentara, prof. univ. dr. Norina Consuela Forna, a fost persoana care a coordonat actiunea de educare si formare profesionala. „Acest seminar reprezinta un punct forte al derularii proiectului nostru pe reabilitare, care are in vedere nu numai formarea de specialisti in domeniul reabilitarii, cat si de instruire a studentilor, lucru de care avem nevoie cel mai mult. Pacientii au nevoie de aceasta reabilitare intrucat patologia este diversificata, este vasta, iar dincolo de aceasta, pacientul care se adreseaza medicului stomatolog trebuie sa vina nu numai in urgenta, ci intr-o rezolvare globala a situatiei”, a spus managerul proiectului, punctand totodata faptul ca fiecare domeniu din specialitatea medicinei dentare co-participa la reabilitarea completa si definitiva a unui caz.

Pe acest proiect s-au aplicat echipamente de ultima performanta in investigarea pacientului, precum axiografia computerizata, dar si echipamente care sa realizeze tratamente si interventii de maxima acuratete si precizie (ex. robotica in implantologie). Potrivit unor statistici, urmare a investigarii pacientilor, o problema la nivelul judetului Iasi, care necesita o mai mare atentie din partea specialistilor dentari, o constituie prezenta edentatiilor, pornind de la pierderea molarilor de 12 ani si chiar de 6 ani. Acest lucru face ca pacientii sa devina mult mai devreme candidati la proteza dentara. „Bolnavii nu se prezinta din timp la tratamentele acestor molari, ajungandu-se la extractie, si trebuie sa-si rezolve problema fie prin proteza mobila, fie prin implant”, a mai spus prof. univ. dr. Norina Consuela Forna.

De asemenea, potrivit managerului proiectului, in ultimii patru ani, printr-o serie de programe, la nivelul judetului Iasi s-au realizat 1.250 de implanturi de molari, gratuite.

Printre subiectele abordate in cadrul seminarului s-au numarat: managementul clinico-terapeutic in hipersensibilitatea dentinara cervicala, considerente anatomice in reabilitarea suportului osos la pacientii edentati cu pierdere de substanta si nu numai. Proiectul este cofinantat din Fondul Social European.loading...

Comentarii
Adauga un comentariu