National

Semnal de alarmă tras de medicul Adrian Marinescu: „Este mai mult decât alarmantă situația de la Terapie Intensivă“

Publicat: 30 iul. 2020
Adrian Marinescu
Adrian Marinescu

Medicul Adrian Marinescu, specialist în boli infecțioase la Institutul „Matei Balș”, trage un semnal de alarmă în legătură cu situația de la Terapie Intensivă. Reacția medicului vine după bilanțul record transmis astăzi de Grupul de Comunicare Strategică.

„E mai mult decât alarmant că jumătate din locuri de la ATI sunt ocupate. Să vedem ce se va întâmpla în următoarele săptămâni. Să sperăm ca acest stop-joc și măsurile luate în ultimul timp, vor avea efecte. Luna august va fi foarte grea dacă mergem pe aceeași creștere”, a spus medicul Adrian Marinescu.

Semnal de alarmă tras de medicul Adrian Marinescu: Purtarea măștii de protecție în spații deschise s-ar impune în mai multe județe

Specialistul în boli infecțioase la Institutul „Matei Balș” spune despre măsura purtării măștii de protecție în spațiile deschise, că aceasta s-ar impune în mai multe județe ale țării.

„Este o măsură cu siguranță eficientă. Și înainte se spunea că nu purtăm mască în spațiile deschise, atunci când putem asigura o distanțare corespunzătoare. Dacă vorbim de o zonă aglomerată fără distanțare, masca trebuie purtată de acum o lună, două, trei. Acum vine obligativitatea”, precizează medicul Adrian Marinescu.

Medicul de la Institutul „Matei Balș” consideră că toți cetățenii, agenții economici și autoritățile trebuie să fie prudenți în această perioadă.

„Toți am obosit. Toți ne-am săturat de aceste luni, scenariul de acum nu-l vrea nimeni. Dar trebuie să înțelegem că dacă nu face fiecare ce are de făcut, o să fie mai rău”, zice Adrian Marinescu.

Oamenii trebuie să respecte regulile de distanțare și de igienă

Medicul primar boli infecțioase la Spitalul ”Matei Balș” susține că este o situație grea și că oamenii trebuie să respecte regulile de distanțare și de igienă.

„Trebuie să facem în așa fel încât să nu fie și mai greu. Adică acele măsuri despre care cred că auzim de zeci, sute de ori într-o zi, cred că e obligatoriu să le punem în practică. Masca trebuie purtată corect, să acopere gura și nasul obligatoriu, să respectăm distanțarea de minimum 1,5 m, mai bine 2 metri, să evităm gesturile sociale, să respectăm regulile de igienă și, în general, să evităm contactul prelungit cu cineva. Lucrurile acestea trebuie aduse la nivel de rutină”, a spus Adrian Marinescu.

Respectarea normelor de bază trebuie să devină o rutină în viața noastră

Medicul de la ”Matei Balș” susține că respectarea normelor de bază trebuie să devină o rutină în viața noastră și să ne obișnuim cu ideea că nu vom scăpa prea ușor de COVID-19.

”Numărul mare de infectări dintr-o zi înseamnă că peste 150 de pacienți, din București, de exemplu, trebuie să ajungă la spitalele dedicate și, sigur, spitalele suport. E o presiune foarte mare. Spitalul Matei Balș, în cele mai multe dintre momente, funcționează cu zero locuri, se fac unele locuri, se ocupă imediat, deci e o situație grea. Nu trebuie să ne gândim că se pot gestiona extrem de ușor la infinit, deocamdată rezolvăm, există un echilibru, dar dacă așa vom merge și-n săptămânile următoare, cu același număr mare de infectări, vom avea probleme, pentru că, de aici, se vor selecta cazurile severe, va crește numărul de pacienți în terapie intensivă, unde oricum e capacitatea maximă atinsă”, precizează Adrian Marinescu.

Adauga un comentariu