Actualitate

Semnal de alarmă tras de medicul Radu Țincu: „În trei săptămâni vom vedea pacienți în curtea spitalelor și apoi pe stradă!“

Publicat: 26 nov. 2020
Radu Țincu la spital
Radu Țincu, medic de terapie intensivă la Secția ATI a Spitalului „Floreasca“ din Capitală

Radu Țincu, medic de terapie intensivă la Spitalul „Floreasca“ din București, trage un semnal de alarmă în legătură cu situația locurilor din spitalele COVID din România. Radu Țincu susține că, de la o zi la alta sistemul medical românesc se apropie periculos de mult de limita la care nu va mai putea primi noi pacienți.

Reacția sa vine după ce mai multe persoane au postat pe Facebook imagini și filmulețe cu pacienți care sunt tratați pe holurile spitalelor sau în corturi în spitalele din România.

„Cel mai important este ce capacitate are spitalul. Nu mă interesează indicii epidemiologici, dacă oamenii mor în fața spitalului. Va trebui să-i corelăm cu capacitatea sistemului sanitar de a-i prelua. Am văzut imaginile de la Balș din hol, peste trei săptămâni o să le vedem în curte și ulterior pe strada de lângă spital. Nu putem merge până în acel punct”, a declarat Radu Țincu.

Radu Țincu: „Cu cât vom ajunge mai repede la capacitatea maximă, cu atât mortalitatea va crește“

Medicul de terapie intensivă a precizat că numărul mare de decese de la ATI este cauzat de patologiile cronice, netratate în prealabil, cu care vin bolnavii din țara noastră în comparație cu afecțiunile mult mai ușoare ale pacienților din statele europene.

„Trebuie spus care e mortalitatea europeană. Ea variază între 60 și 80%, dar e modelată de capacitatea fiecărei țări de a gestiona. Văd doi factori. Patologiile cronice asociate. Toți vârstnicii din Europa au, dar severitatea și modul în care au fost îngrijiți diferă. Un bolnav cu hipertensiune care nu merge doi ani la medic se va degrada mult mai repede decât unul care merge lunar sau la trei luni pentru evaluările periodice.

Alt aspect ține de sistemul sanitar. Perspectiva este diferită. Cu cât vom ajunge mai repede la capacitatea maximă a sistemului sanitar, ceea ce se întâmplă, cu atât mortalitatea va crește, pentru că bolnavii vor aștepta mai mult pentru a fi preluați și vor fi mult mai degradați“, a mneționat Radu Țincu.

Spitale vechi și criza de personal

Medicul de la Spitalul „Floreasca“ consideră că două mari probleme cu care se confruntă sistemul medical românesc sunt spitalele vechi și criza de personal.

„Dacă discutăm de performanța sistemului sanitar discutăm de două aspecte: spitale vechi, spitale supraaglomerate de pacienți, în care nu se pot implementa circuite funcționale și este evident că vom avea secundar infecții nosocomiale. Discutăm și de un deficit de personal medical. Acesta este foarte real și se va reflecta în calitatea actului medical. Dacă zece pacienți ATI sunt îngrijiți de două asistente sunt îngrijiți într-un fel, dacă vor fi îngrijiți de zece, vor fi în alt fel”, a mai spus Radu Țincu.

„Reticența față de vaccinarea anti COVID-19 va duce la eșecul acestei campanii!“

Altfel, Radu Țincu este de părere că autoritățile nu promovează corect ideea vaccinării împotriva noului coronavirus și atunci unii oameni sunt reticenți.

„În momentul în care un vaccin va primi aprobarea cel mai probabil va trece toate etapele și va primi avize favorabile, fiind sigur. În același timp, acest mod în care s-a propus vaccinarea, a reprezentat și a stat la baza acestei reticențe a populației. Nu doar în rândul profesorilor sunt reticențe, ci și în rândul medicilor sunt oameni care nu vor să se vaccineze anti-COVID pentru că modalitatea în care s-a prezentat acest vaccin mi s-a părut destul de superficială. În primul rând trebuie să înțelegem cu ce se ne vaccinăm“, a declarat Radu Țincu.

Comentarii
Adauga un comentariu