Actualitate

Semnal de alarmă tras de Raed Arafat: „Avem persoane pozitive care poate că nici ele nu știu că sunt bolnave“

Publicat: 16 oct. 2020
Raed Arafat într-o conferință de presă
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență Raed Arafat

Raed Arafat, șeful DSU, a tras un semnal de alarmă în legătură cu persoanele care sunt infectate și nu știu acest lucru. Raed Arafat a declarat că cifra reală a cazurilor de bolnavi Covid-19 ar putea fi mult mai mare, deoarece unii oameni nu știu că au boala și merg pe stradă. Tocmai din acest motiv este absolut necesar ca oamenii să poarte masca pe față.

„La modul în care crește numărul sunt convins că aceste spitale vor trata pacienți Covid-19. Spitalele covid ar putea să nu mai fie suficiente, în ele sunt tot mai mulți pacienți. E normal în etapa următoare să avem paturi în plus. Nu toate unitățile spitalicești au spații pentru a realiza aceste circuite.  De exemplu ajunge un pacient după un accident, este operat, i se face test Covid și ne trezim că este pozitiv. El trebuie să continue tratamentul acolo. Pentru binele pacientului el trebuie să fie tratat în siguranță”, a declarat Raed Arafat.

Raed Arafat: „Avem persoane pozitive care poate că nici ele nu știu“

Secretarul de stat a precizat că sunt persoane infectate cu COVID-19 care poate că nici ele nu știu și de aceea trebuie purtată mască în fiecare zi.

„Este clar că avem persoane pozitive care poate că nici ele nu știu, de aia trebuie purtată mască în fiecare zi. Nu pot să vă zic un număr.  Cifra reală a cazurilor ar putea fi mai mare“, a menționat Raed Arafat.

Aproximativ 5% din populația României a fost deja infectată

Raed Arafat este de părere că aproximativ 5% din populația României a fost deja infectată, mulți fără să știe asta, dar infectând la rândul lor alte persoane.

„Cazurile testate pozitiv sunt mai puține decât cazurile generale, din cauza asta se pun reguli. Dacă am fi siguri că cei pe care îi testăm sunt singurii pozitivi, nu am mai purta mască, nu am mai avea măsuri de prevenire. Este clar că avem persoane pozitive, contagioase, asimptomatice, care nici ele nu știu că sunt contagioase.

Nu pot spune care e diferența, dar la un moment dat MS a dat prevalența pe parte de anticorpi de 4,5% – 5%. Asta înseamnă că 4,5% din populația României a fost deja expusă și infectată, dar mulți nici nu au știut, au crezut că e răceală simplă sau a apărut febra pe durată scurtă, dar ei au fost probabil infectați și au infectat și pe alții dacă nu au respectat regulile de prevenire”, a menționat Raed Arafat.

Spitalele suport Covid sunt aproape de capacitatea maximă

Șeful DSU este de părere că în scurt timp spitalele suport Covid ajung la capacitate maximă.

„Este normal ca celelalte să intre în faza următoare și se așteaptă să primească cazuri. Și nu vorbim de cazuri ușoare, ci de cele care au nevoie de oxigen și de tratament. Nu toate unitățile dețin spații, dar este normal să fie create circuite”, a adăugat Raed Arafat.

Secretarul de stat a mai spus că oamenii să nu mai sune la 112, fără a avea o urgență.

„Să nu apeleze la 112 doar pentru a fi testați, să nu sune doar pentru că au rămas fără gust sau miros. Asta încarcă foarte mult. Persoanele care au rămas acasă pozitive și se agravează situația, pot suna. 112 rămâne un număr excepțional pentru urgențe. Se simte presiunea, oamenii apelează la 112 pentru situații care nu sunt critice. Dacă este contact și nu are simptome, rămâne la domiciliu 14 zile”, a mai spus Raed Arafat.

Comentarii
Adauga un comentariu