Coronavirus

Semnal de alarmă tras de Răzvan Cherecheș: Degetele COVID

Publicat: 21 ian. 2021
degete COVID
Degetele COVID, un simptom al coronavirusului

Răzvan Cherecheş, profesor universitar la Iowa University, în SUA, şi director al departamentului de Sănătate Publică din cadrul Universității Babeş Bolyai din Cluj, trage un semnal de alarmă în legătură cu un simptom COVID-19 care începe să fie tot mai semnalat în literatura științifică.

Răzvan Cherecheș vorbește despre „degetele COVID“, un simptom ce apare mai ales la tineri și poate dura până la câteva luni.

„Un simptom COVID-19 care începe să fie tot mai semnalat în literatura științifică – degetele de COVID. Umflături roșii cu mâncărime intensă, ușor dureroase la atingere – tind să apară mai ales la tineri asimptomatici sau cu simptomatologie ușoară. Vestea bună – de obicei trec de la sine, fără tratament (dacă nu dispar, mergeți la un dermatolog)”, scrie Răzvan Cherecheş pe pagina sa de Facebook.

„Degetele COVID“, un simptom din ce în ce mai întâlnit la persoanele infectate cu coronavirus

Medicii consideră că „degetele COVID“ reprezintă un simptom din ce în ce mai întâlnit la persoanele infectate cu coronavirus.

Problema poate apărea atât la nivelul degetelor de la mâini, cât și la cele de la picioare. Cu toate acestea, este mult mai întâlnită la cele de la picioare. Acestea devin roșii și umflate, după care se transformă în violet. De asemenea, poate fi afectat un singur deget, sau chiar toate.

În cele mai multe din cazuri durerea nu este prezentă, problema fiind reprezentată doar de culoarea degetelor. Cu toate acestea, în cazul unui număr redus de persoane, pe degete pot apărea vezicule, mâncărimi sau dureri. Mai mult decât atât, în unele cazuri, degetele se pot umfla foarte tare și pot acumula infecție sub pielea afectată.

Cât durează simptomele „degetelor COVID“

Având în vedere că este un simptom descoperit relativ recent, nu există foarte multe date cu privire la durata simptomelor. Din primele date însă, se pare că acestea apar la o perioadă de o săptămână până la patru săptămâni de la infectare și pot persista timp de luni de zile.

Degetele COVID nu au nevoie de tratament, însă, în cazul în care apar mâncărimi sau dureri, poate fi folosită o cremă pe bază de cortizon.

Degetele albastre, simptom la pacienții COVID-19 persistent

Potrivit unui studiu al cercetătorilor de la Spitalul General din Massachusetts, din SUA, pacienții cu Covid-19 persistent pot avea degetele de la picioare albăstrui sau violet. Persistența Covid-19 se află printre preocupările de baza ale cercetătorilor: această formă lungă a bolii (care constituie aproximativ 10% din cazuri) se caracterizează prin simptome care nu dispar, chiar și după câteva luni – căderea părului, epuizare, dureri articulare, tinitus, tulburări de somn.

Degetele albastre, un simptom al Covid-19 persistent: de ce?

Oamenii de știință, care au lucrat împreună cu dermatologii americani din Liga Societăților Dermatologice și Academia Americană de Dermatologie, au remarcat că, între aprilie și august 2020, 1.000 de manifestări dermatologice ale infecției cu coronavirus Sars-Cov-2 au fost înregistrate în 39 de țări din întreaga lume. Dintre acești 1000 de pacienți, jumătate aveau degetele de la picioare albăstrui sau violet și 16% dintre ei au fost chiar spitalizați din acest motiv.

„La unii pacienți cu Covid-19, inflamația se dezvoltă la nivelul degetelor de la picioare, ceea ce face ca pielea și degetele de la picioare umflate să devină de culoare roșie – acestea pot deveni apoi albastre sau violete”, a explicat dermatologul dr. Esther Freeman.

 

Comentarii
Adauga un comentariu