Vocea farmacistului

Semne ca ai lipsa de calciu

Publicat: 24 iul. 2013
Lipsa de calciu este usor simptomatica pentru ca acest mineral prezinta functii foarte importante in organism, fiind practic indispensabil vietii.
Calciul participa la o serie de procese foarte importante in orhanism:
– are implicatii in functiile muschiului inimii;
– calciul este indispensabil musculaturii scheletice si musculaturii netede din peretii vaselor si organelor interne;
– sporeste sanatatea oaselor si previne o serie de afectiuni osoase;
– calciu intervine in reglarea unor functii endocrine pein stimularea/scaderea secretiei unor hormoni;
– influenteaza functiile nervoase si functiile cerebrale;
– calciul intervine in sanatatea pielii, unghiilor si parului;
– calciul previne osteoporoza etc.
Lipsa de calciu – semne si simptome
Tulburari comportamentale
Lipsa de calciu poate da diferse tulburari comportamentale, de la anxietate si irascibilitate pana la depresii si halucinatii.
Tulburari nervoase
Lipsa de calciu se poate manifesta prin tremor, palpitatii, insomnie sau somnolenta, lipotimie (lesinul de cateva secunde care nu implica si pierderea totala a starii de constienta), pirderi de memorie si scaderea capacitatii de memorare si a atentiei.
Lipsa de calciu pate duce si la aparitia simptomelor ca senzatie de amorteala la nivelul membrelor, furnicaturi in degete, palme sau picioare.
Tulburari musculare
Atat usculatura triatica schetica dar si cea neteda sau cardiaca sufera dereglari in cazul lipsei de calciu. Calciul este un minereu ce intervine in procesele contractile ale fibrelor musculare, dar si in reglarea potentialului de membrana in cazul fibrelor muschilor cardiaci (miocard) – prevenind astfel tahicardia si aritmiile.
Lipsa de calciu duce la aparitia spasmelor musculare, resimtite ca dureri foarte puternice manifestate prin contractura musculara prelungita (de obicei la nivelul gambelor) care dureaza de la secunde la minute, apoi dispare spontan. De asemenea lipsa de calciu se manifesta si prin “zbaterea” ochilor sau a buzelor. Tremorul poate fi de asemenea prezent.
Tot din cauza alterarii musculaturii pot sa apara so tulburari gastro-intestinale atat prin influentarea sistemului nervos vegetativ cat si prin tulburarea functiilor musculaturii netede a organelor digestive.
Afectiuni osoase
Calciul este implicat in rahitism (la copil) sau acromegalie (la adult). Lipsa de calciu poate duce la intarzieri ale cresterii osoase si la formarea distrofica a oaselor – “matanii costale”, cap asimetri, stern proeminent sau incavat etc. Scheletul poate suferi deformari reversibile sau ireversibile, poate sa apara osteoporoza ori lipsa de calciu poate predispune la fracturi.
Tulburari ale sanatatii pielii, unghiilor si parului
Lipsa de calciu duce la uscarea si ingrosarea pielii, dar si la unghii fragile, care se exfoliaza usor. Lipsa de calciu influenteaza si sanatatea firului de par: acesta cade mai mult, se subtiaza, devine friabil. Cresterea parului si unghiilor poate fi intarziata.
Spasmofilia
Lipsa de calciu poate produce tulburari pana la aparitia spasmofiliei, frecventa in randul femeilor tinere.
Lipsa poftei de mancare
Lipsa de calciu duce la scaderea poftei de mancare, ceea ce atrage fatigabilitatea. Persoanele cu lipsa de calciu au in general si alte carente nutritionale, sunt astenie, se simt obosite, slabite, obosesc usor la eforturi mici.
Tulburari cardiace
Calciul influenteaza frecventa si ritmul cardiac. Astfel persoanele care sufera de lipsa de calciu pot acuza palpitatii, pot face aritmii sau tahicardii.
Tulburari menstruale
Femeile care au lipsa de calciu sufera tulburari enstruale atat prin afectarea functiilor organelor genitale, cat si prin tulburarea functiei endocrine ale acestor organe. Femeia are sangerari mai pronuntate, care dureaza mai mult, iar durerile menstruale sunt accentuate.


loading...

Adauga un comentariu