Mama si copilul

Semne ca cel mic este obosit

Publicat: 22 apr. 2019
7

Semnul cel mai caracteristic al starii de oboseala este reducerea capacitatii de lucru. Cantitativ, dar, mai ales, calitativ, activitatea elevilor este modificata, randamentul muncii scolare nemaifiind satisfacator. Odata cu instalarea oboselii, scade capacitatea de rezolvare a sarcinilor care se bazeaza pe procesele de diferentiere fina si de sinteza, de gandire analitica, sustin medicii specialisti. „Operatiile de calcul si de diferentiere gramaticala a unor cuvinte par a fi cel mai intens afectate. Copilul face cu greu trecerea unui material receptionat din primul în al doilea sistem de semnalizare. Descrierea unor obiecte concrete, a unor imagini, a unor figuri se face cu mare dificultate atunci cand copilul este obosit. Capacitatea de fixare a materialului este redusa; atentia este mai putin persistenta, copilul se concentreaza cu greu asupra materialului predat“, sustine dr. Mariana Pasarescu, medic primar sanatate publica si management sanitar în cadrul Autoritatii de Sanatate Publica Dolj.

Copiii obositi devin neascultatori si indisciplinati. Sunt permanent agitati si îsi gasesc cu greu un loc stabil în clasa. Cand oboseala este mai intensa, reactiile scolarilor la observatiile si sanctiunile parintilor si profesorilor sunt adesea mai intense, uneori chiar paradoxale, aparent de neînteles! Astfel ca la sanctiuni severe, drastice, copiii obositi pot raspunde cu indiferenta sau, din contra, la interventii si observatii mult mai blande pot sa reactioneze exploziv, uneori violent si disproportionat, de neînteles pentru cei care nu cunosc semnele oboselii prin suprasolicitare.

Este firesc ca un efort mai intens în perioada tezelor sau a examenelor sa-i oboseasca pe elevi si sa determine aparitia unei senzatii de oboseala, care se face simtita la sfarsitul activitatii de clasa sau dupa pregatirea lectiilor pentru ziua urmatoare. Totusi, daca oboseala devine persistenta, poate avea repercusiuni asupra starii de sanatate. „Sa dam atentie mai ales acelor acuze de oboseala care apar dimineata, dupa somn, si care dureaza zile ori saptamani la rand. Semnele de oboseala sunt legate în primul rand de functiile sistemului nervos, dar si de functiile celorlalte organe si sisteme, ca urmare a oboselii sistemului nervos în principal. Scolarii obositi au pulsul mai rapid, unora le scade presiunea sangelui arterial, în timp ce în cazul altora poate sa creasca peste valorile normale; starile durabile de oboseala pot fi acompaniate de tulburari endocrine: hipertiroidii usoare, tulburari ale ciclului menstrual la fete, slabirea functiei suprarenale“, a mai spus dr. Mariana Pasarescu.

Atata vreme cat starile de oboseala dispar dupa ce copilul se odihneste, parintele poate sa stea linistit. Daca nu se întampla acest lucru, atunci trebuie verificat daca nu cumva copilul este bolnav, subalimentat, stresat sau epuizat nervos, daca temperatura în camera de studiu este prea mare sau prea mica sau lumina prea slaba. Celulele nervoase se opresc spontan din lucru, intrand într-o stare denumita de Pavlov „inhibitie de protectie“, atunci cand sunt solicitate la un efort care depaseste capacitatea lor de rezistenta. Inhibitia de protectie protejeaza celula de asaltul excitantilor din toate partile si îi da posibilitatea sa-si refaca rezervele energetice pierdute în timpul lucrului. Celulele nervoase si musculare au nevoie, de asemenea, de glucoza, pentru o buna functionare.

Adauga un comentariu