Sfatul medicului

Semne ca o persoana sufera de hernie

Publicat: 18 oct. 2013
7

Simptomatologia herniilor este nespecifica si include:
jena, disconfort sau durere cu localizare inghinala, femurala sau ombilicala ce se accentueaza la aplecare, la ridicarea unor greutati sau la efortul de tuse (cand poate capata caracter viu, ascutit)
– pacientul descrie efectiv o proeminenta dureroasa; durerea este minima in cazul copiilor
– in cazul herniilor complicate apar precoce: varsaturi abundente ce ajung in final sa capete caracter fecaloid, meteorism abdominal si tegumentele abdominale apar destinse.
Medicul confirma prezenta herniei prin efectuarea unui examen clinic general centrat pe zona dureroasa descrisa de pacient. La examinarea fizica se constata o formatiune cu aspect tumoral localizata la nivelul unui punct slab al peretelui abdominal. Medicul va inspecta aceasta formatiune si va insista asupra evidentierii unor caracteristici definitorii pentru hernia necomplicata: expansiunea ei cand creste presiunea abdominala (la tuse) si reductibilitatea ei digitala (in ortostatism) si spontana (in clinostatism).

Unele hernii pot trece neobservate, in special cele ale copiilor mici, cand nu sunt insotite de simptomatologie dureroasa, de aceea medicul trebuie sa insiste in examinare si sa puna copilul sa tuseasca sau sa observe modificarile de forma ale abdomenului in timpul plansului.
Examenul general este important pentru evaluarea starii de sanatate si aduce informatii utile pentru prognostic, uneori orientand investigatiile si masurile terapeutice ulterioare.
Se recomanda investigarea aparatului respirator, digestiv, precum si efectuarea investigatiilor imagistice pentru depistarea unor eventuale afectiuni care au favorizat aparitia herniei.

 

Adauga un comentariu