International

Semne de pace in Siria. Kurzii isi negociaza autonomia cu guvernul de la Damasc

Publicat: 28 iul. 2018
1

Consiliul Democratic Sirian (SDC), aripa politica a grupului armat ”Fortele Democratice Siriene” (SDF), a declarat azi, 28 iulie, faptul ca aceasta grupare politica si Guvernul Sirian de la Damasc au decis in cadrul unei reuniuni sa formeze comitete pentru a negocia incetarea conflictului militar care macina aceasta tara din anul 2012.    

Comisiile vor "creiona o foaie de parcurs pentru o Siria democratica si descentralizata", a comunicat Consiliul Democratic Sirian citat de agentia de stiri Reuters.

Partidul Uniunii Democrate din Kurdistan (PYD), grupare politica care constituie coloana vertebrala a SDC, si aripa sa militara, Unitatile de Protectie a Populatiei (YPG), sunt considerate de Turcia ca filiale siriene ale Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

PKK este considerata ca organizatie terorista de catre autoritatile de la Ankara, SUA si Uniunea Europeana.

Guvernul Presedintelui sirian Bashar Assad a oscilat intre a colabora cu miscarea kurda si o ataca pe aceasta, datorita colaborari acesteia cu SUA.

Anul trecut, ministrul sirian de externe a declarat ca autonomia regiunilor kurde din Siria este "negociabila".

Damascul a criticat de asemenea ofensiva sprijinita de Turcia impotriva unei enclave kurde siriene Afrin, situata in Siria de nord-vest si a mentinut deschise caile de acces catre aceasta pe toata durata ofensivei armatei turce.

Adauga un comentariu