Sanatate

Semnele care îți arată că ai probleme cu glanda tiroidă: Cum se tratează hipertiroidismul

Publicat: 10 iun. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Tiroida este o glandă situată în mijlocul gâtului, care produce doi hormoni, tiriododotironina și tiroxina, ce reglează metabolismul organismului. Există mai multe semne care îți arată că ai probleme cu glanda tiroidă, atunci când este afectat modul în care organismul utilizează și stochează energie.

Funcția tiroidiană este controlată de o glandă din creier, cunoscută sub numele de glanda pituitară, care produce hormonul stimulator tiroidian, ce stimulează tiroida pentru a produce cei doi hormoni amintiți.

Atunci când glanda tiroidă nu produce suficienți hormone pentru a regal metabolismul, vorbim despre hipotiroidie, cea mai frecventă tulburare a funcției tiroidiene.

Semnele care îți arată că ai probleme cu glanda tiroidă: Care sunt cauzele

Hipertiroidismul poate fi cauzat de alte probleme ale tiroidei sau de administrarea unor medicamente.

Una dintre bolile care cauzează probleme cu glanda tiroidă este boala Graves. Aceasta poate fi determinată de mai mulți factori precum vârsta, starea de sănătate a sistemului imunitar, predispoziția genetică și hormonii sexuali. Persoanele care suferă de boala Graves au gușă, adică glanda tiroidă mărită și o producție hormonală excesivă.

O altă boală care apare la persoanele mai în vârstă este gușa nodulară toxică sau boala Plummer și apare, de obicei, dacă există un deficit de iod. La această boală, hipertiroidismul apare ca un simptom și se manifestă prin tiroidă mărită, cu noduli care produc mai mulți hormoni tiroidieni.

Hipertiroidism temporar poate fi provocat și de tiroidită, care se manifestă printr-o producție excesivă de hormoni tiroidieni, care ajung în sânge, urmând o încetinire a producție hormonale.

De asemenea, consumul de alimente bogate în iod și luarea unor suplimente care conțin iod pot cauza hipertiroidism, mai ales la persoanele predispuse genetic la această boală.

Simptomele hipertiroidismului

Hipertiroidismul are ca principale simptome glanda tiroidă mărită, care se observă ușor, având formă de gușă, intoleranță la căldură din cauza metabolismului accelerat, oboseală excesivă, schimbări ale dispoziției, cu forme de anxietate, depresie, insomnie și nervozitate, transpirație excesivă și sete, senzația de foame constantă, palpitații, tremurul mâinilor.

Persoanele care au probleme cu glanda tiroidă mai pot acuza slăbiciune muscular, diaree, anomalii menstruale și infertilitate la femei și infertilitate, la bărbați.

La vârstnici, problemele cu glanda tiroidă au ca simptome depresie, insuficiență cardiac, fibrilație atrială, anxietate și epuizare fizică sau pierderea în greutate.

Tratament pentru problemele cu glanda tiroidă

Chiar dacă o persoană are simptomele prezentate, analizele de sânge trebuie să confirme diagnosticul. Astfel se verifică nivelurile sanguine ale hormonului stimulator tiroidian și a tiroxinei.

Cazurile de hipotiroidie sunt cronice și este necesar un tratament pe toată durata vieții, deoarece trebuie menținută producerea de tiriododotironină și tiroxină în limite normale.

Tratamentul este de substituție hormonală, începând cu doze mici, pentru a nu modifica rapid parametrii metabolici cu consecințe potențial grave asupra inimii.

La aproxiamtiv 2 săptămâni de la începerea tratamentului simptomele încep să se amelioreze. În cazul persoanelor cu simptome mai severe, ar putea fi necesare mai multe luni de tratament pentru recuperarea integrală.

Hipertiroidismul netratat poate duce la afecțiuni cardiace, osteoporoză, afecțiuni oculare, piele inflamată și umflată, dar și criza tireotoxică.

Adauga un comentariu