Viata de cuplu

Semnele care iti arata ca te afli intr-o relatie toxica

Publicat: 19 feb. 2017
7
Iubirea nu mai e ce-a fost odata. Daca in urma cu ceva ani nevoile intr-un cuplu erau relativ limitate, in epoca moderna suntem din ce in ce mai greu de multumit, lucru care ne face sa fim greu “iubibili” sau sa ne placa relatiile toxice.
De multe ori, persoanele care nu suporta singuratatea prefera sa ramana captive  intr-o relatie toxica. “Astfel de persoane cred foarte mult in iubire, chiar daca au fost dezamagite in trecut, asa ca vor darui confort emotional partenerilor. Chiar daca vor observa cat de putin primesc, vor avea tendinta de a plusa. in timp, se vor epuiza psihic si vor tinde sa-si piarda motivatia si sa devina la randul lor dezamagiti, reci, distanti. Mai exista cazuri in care o persoana ” dezamagita” se va simti agresata de iubirea celuilalt si va avea tendinta sa se retraga si mai mult, iar aceasta traire va veni ca urmare a unei suferinte anterioare. O astfel de relatie este departe de a avea sanse sa devina una constructiva. Este o relatie toxica ce aduce doar suferinta in timp. Persoana care nu a invatat cum sa-si acceseze resursele si puterea va trage in jos si persoana de langa ea”, crede psihologul Laura Maria Cojocaru.
in general, persoanele greu “iubibile” sunt acelea care au suferit, de-a lungul timpului, dezamagiri, nu doar in viata sentimentala, dar si pe celelalte planuri. Acestea au incetat pur si simplu sa mai creada in oameni, in nevoia lor neconditionata de a iubi si vor vedea in orice o piedica in drumul catre fericire. “Poate au tot dreptul sa fie dezamagite, pentru ca au esuat intr-o relatie anterioara sau in viata profesionala. Cu toate astea, daca acea atitudine de blazare continua mult timp dupa eveniment, si chiar se accentueaza, nu viata mai e problema acelor persoane, ci atitudinea lor fata de viata”, crede specialistul.
“Experienta de viata inseamna, de fapt, sa invatam ceva util din intamplare, nu neaparat sa bifam multe pe agenda vietii, pentru ca mai apoi sa ne gasim scuze si sa devenim din ce in ce mai speriati. E important sa devenim mai atenti la nevoile si dorintele noastre, nu sa renuntam la „intamplarile” pe care viata ni le scoate in cale. Experienta de viata inseamna sa ne dam voie sa traim tot ce vine spre noi si sa transformam acea situatie in ceva benefic. Persoana care nu mai crede in iubire considera ca: iubirea nu exista, ca nu va dura, ca va fi din nou dezamagita, ca s-ar putea s-o doara, ca totul este trecator etc. Astfel, ea nu va fi dispusa sa mai acorde o sansa, deoarece nu este dispusa sa-si acorde ei insasi o sansa reala”, afirma psihologul Laura Maria Cojocaru.
Specialistul considera ca trei pasi sunt vitali ca sa nu cadem in cele doua capcane: a persoanei care nu mai vrea sa auda de iubire sau a celei care prefera sa se sufoce intr-o relatie toxica.
1.  Vindecarea emotionala necesita timp. “in primul rand trebuie sa asteptam un timp pentru a ne vindeca emotional, sa nu ne aruncam in urmatoarea relatie, pentru ca sunt sanse mari s-o determinam sa fie toxica! Cat timp sa asteptam? Vom simti cand suntem vindecati atunci cand vom crede din nou in iubire. Nevoia de iubire este o chestiune instinctiva si va reaparea cand nici nu ne asteptam”, este de parere psihologul.
2.  Dezamagirea, doar o capcana. “Trebuie sa invatam sa renuntam la dezamagire, deoarece este doar o capcana, o scuza ce ne face sa renuntam la a invata, a ne dezvolta, a cauta solutii! Trebuie sa facem tot ce ne sta in putinta pentru a ne vindeca ranile emotionale si trebuie sa ne reformulam credintele care ne mentin suferinta”, declara specialistul.
3.  Rolul observatorului. “Cea mai eficienta metoda este sa ne punem din cand in cand in rolul observatorului, asta pentru a vedea daca persoana de langa noi  a facut tot ce tine de ea (sau este macar dispusa sa faca) pentru a-si vindeca ranile anterioare, pentru a evita o relatie toxica. Detasarea emotionala ne permite o mai mare claritate si un acces rapid la resurse, respectiv la solutii”, conchide psihologul  Laura Maria Cojocaru.
sursa: gandul.info




Adauga un comentariu