Magazin

Semnele imbatranirii pot aparea mult mai DEVREME

Publicat: 07 iul. 2015
1
Primele semne de imbatranire pot fi detectate in jurul varstei de 25 de ani, releva o cercetare americana publicata luni in revista Proceedings of the National Academy of Sciences pe baza studierii metabolismului unui grup format din 954 de persoane nascute in Noua Zeelanda in anii 1972 – 1973, informeaza AFP. Ei au studiat sanatatea subiectilor la varstele de 26, 32 si 38 de ani fiind analizata starea rinichilor, ficatului, plamanilor, dintilor, vaselor de sange, metabolismului si sistemului imunitar.
Cu 18 seturi de date diferite pentru masurarea starii de sanatate si a nivelului de imbatranire, cercetatorii au stabilit o „varsta biologica” pentru fiecare participant, la implinirea varstei cronologice de 38 de ani. La aceeasi varsta, unii membri ai grupului studiat aveau un nivel de imbatranire biologica corespunzator unei persoane sub 30 de ani, iar altii ‘se apropiau’ de 60 de ani. Concentrandu-se asupra celor aflati intr-un proces de imbatranire rapida, ei au gasit semne ale imbatranirii si deteriorarii curand dupa varsta de 26 de ani, respectiv varsta cea mai timpurie la care au fost colectate datele pentru acest studiu. Cercetatorii au explicat ca acesti oameni aveau un proces de imbatranire biologica intr-un ritm de trei ani intr-unul singur, in timp ce cei mai multi dintre membrii grupului imbatraneau, asa cum era de asteptat, cu un an biologic intr-un an calendaristic sau chiar mai putin.
De asemenea, cei cu corpul imbatranit mai rapid au avut rezultate mai slabe la testele la care sunt supuse in general persoanele de peste 60 de ani, cum sunt cele de echilibru, coordonare si solutionare a problemelor, se arata in acest studiu. Constatarile dau speranta ca medicina ar putea sa incetineasca procesele de imbatranire si sa ofere oamenilor mai multi ani de activitate, spune Terrie Moffitt, autorul principal al studiului, profesor de psihologie si stiinte neurologice la Duke University.
Adauga un comentariu