Boli si tratamente

Semnele intoxicatiei cu nitrati

Publicat: 22 dec. 2011
7

Intoxicarea alimentara cu nitrati sau cu nitriti poate fi acuta sau cronica. Cazurile de intoxicare acuta au un caracter intamplator. Ele apar de obicei, in urma folosirii gresite a sarurilor de nitrati si nitriti in locul sarii de bucatarie. Intoxicarea cronica este cauzata de consumul sistematic de produse alimentare cu un continut foarte mare de nitrati.

Sursele de nitrati/nitriti provin din: apa, vegetale, lapte si produsele lactate, carnea si produsele din carne, precum si din tot felul de aditivi alimentari cunoscuti sub numele generic de „E”-uri, cum ar fi E249, E250, E251, E252 etc. 

In apa de baut, concentratiile maxime admise au fost stabilite tinandu-se seama de efectul lor methemoglobinemizant, aparitia methemoglobinemiei a fost intalnita numai in cazul consumului de apa cu concentratii crescute de nitrati, limita admisa de Organizatia Mondiala a Sanatatii fiind de 50 mg/l.

Simptomele intoxicarii cu nitrati si nitriti sunt:
– dureri de cap;
– greturi;
– voma;
– ameteli;
– cianozarea buzelor, a fetei;
– slabiciune totala;
– in cazuri grave pot aparea convulsii si pierderea cunostintei.

Aceste simptome pot aparea la 1-6 ore de la consumul produselor alimentare. Iata cateva legume si concentratia minima/maxima de nitrati (mg/kg):

– castraveti 88/528
– vinete 88/264
– mazare 22/86
– pepene verde 44/572
– varza alba 66/2860
– gulie 176/2640
– dovlecei 396/707
– ceapa verde 44/1320
– ceapa 66/880
– morcov 176/2200
– patrunjel verde 1760/1892
– salata 396/2860
– sfecla rosie 44/2640
– cartofi 44/968
– fasole 22/880
– usturoi 44/308
– spanac 660/3960





Adauga un comentariu