Boli si tratamente

Semnele si tratamentul sindromului de soc toxic

Publicat: 09 aug. 2011
7

Sindromul de soc toxic (SST) este o boala rara, asociata cu o bacterie obisnuita. Desi cazuri ale acestui sindrom au fost inregistrate cu mult timp in urma, la sfarsitul anilor ’70 boala a reaparut, luand proportii epidemice in SUA. Medicii au identificat cateva sute de cazuri, intai la copii, apoi la femei tinere, inclusiv adolescente, care s-au imbolnavit grav in timpul menstruatiei.

Simptomele includeau febra ridicata, greata si stari de voma, diaree masiva, o scadere dramatica a tensiunii arteriale, iar uneori afectarea functiei renale sau hepatice. Pe masura ce cazurile se inmulteau, centrele pentru prevenirea si controlul bolilor au inceput sa se ocupe de aceasta boala „misterioasa”. In 1978 a fost identificata ca „sindrom de soc toxic”, iar in 1980, oamenii de stiinta au asociat-o utilizarii tampoanelor intravaginale.

Aproximativ 80% dintre persoanele afectate erau femei la menstruatie, iar in jur de 3% dintre cazurile inregistrate au fost mortale. Incidenta sindromului in randul adolescentelor a fost surprinzator de ridicata; in 1981, in 44% dintre cazurile de sindrom de soc toxic inregistrate la femei era vorba de tinere cu varste intre 10-19 ani.

Testele de laborator au identificat cauza ca fiind stafilococul auriu (Staphyhcoccus aureus). Surprinzator, acesta nu era prezent in fluxul sangvin, in schimb, sangele pacientelor cu sindrom de soc toxic continea exotoxine, toxine secretate de stafilococ si transmise in fluxul sangvin, unde cauzau simptomele severe ale bolii.

Cele mai frecvente simptome ale sindromului de soc toxic
Centrele pentru prevenirea si controlul bolilor din SUA au elaborat un set de simptome caracteristice acestui sindrom. Iata care sunt acestea:

– febra mare (peste 39 de grade Celsius);
– stari de voma;
– diaree;
– eruptie asemanatoare arsurilor provocate de expunerea la soare;
– scadere brusca a tensiunii arteriale;
– cojirea sau faramitarea pielii, uneori in palme sau talpi.

Alte indicii sunt durerile musculare, de cap, de gat, ochi injectati si stari de confuzie. Aparitia simptomelor poate fi brusca, dezvoltandu-se rapid de la o stare de disconfort la una de infirmitate serioasa.

Tratament
Atunci cand au fost sesizate primele cazuri, medicii nu au putut oferi pacientelor un alt tratament decat acela de sustinere. Antibioticele puteau distruge bacteria si preveni revenirea ei; dar toxinele secretate de bacterie avusesera deja o actiune daunatoare, astfel incat antibioticele nu puteau ameliora simptomele. Medicii au continuat, prin urmare, sa trateze simptomele, rehidratand organismul afectat de voma si diaree, efectuand dialize la pacientii a caror functie renala se oprise si prescriind antibiotice cu scopul de a impiedica revenirea bolii. Majoritatea pacientelor s-au simtit mai bine si, in final, s-au recuperat.

Si astazi se prescriu antibiotice, pentru a reduce numarul bacteriilor producatoare de toxine si pentru a preveni reaparitia bolii. In cazul varsaturilor, care determina deshidratare severa a organismului, sunt indicate uneori perfuzii.

Sfaturi pentru a preveni sindromul de soc toxic
Desi, teoretic, oricine este expus acestui sindrom, femeile care folosesc tampoane superabsorbante, in special adolescentele si femeile intre 20 si 30 de ani, par a avea un grad de risc crescut. Iata cateva sfaturi pentru a preveni aceasta boala:

1. Foloseste tampoane mai putin absorbante, care corespund necesitatilor tate.
In primele 2 zile de sangerare foloseste, eventual, tampoane „super”, apoi poti trece la tampoanele „normale” sau chiar „mini”, pe masura ce cantitatea de sange scade.

2. Alterneaza tampoanele intravaginale cu cele absorbante.
Daca vrei sa folosesti tampoane in timpul zilei, noaptea sau cand esti acasa poti folosi absorbante. Tampoanele au avantaje evidente – sunt inodore si nu murdaresc lenjeria de corp – dar, poate, ai mai putina nevoie de ele cand esti acasa, decat atunci cand iesi in oras.

3. Schimba tampoanele frecvent.
In mod normal, nu trebuie sa tii un tampon mai mult de 4 ore. De asemenea, nu folosi tampoane cand nu sangerezi.

Adauga un comentariu