Sfatul medicului

Semnele timpurii de diabet se citesc si in ochi. Iata ce boli de ochi sunt legate de diabet

Publicat: 21 nov. 2018
25

Stiati ca un consult oftalmologic ofera adesea cea mai scurta sansa de a detecta diabetul chiar de la debut? Vederea neclara poate fi un semn de avertizare pentru diabetul de tip 1 sau de tip 2, cu toate ca unele persoane cu tipul 2 nu aveau acest simptom. Acest lucru este temporar si vederea poate reveni la normal dupa ce nivel de zahar din sange este controlat. Asigurati-va ca mergeti periodic la medicul oftalmolog pentru a preveni bolile. Pentru cei care au diabet de tip 1 de cel putin 5 ani, aceasta inseamna o data pe an pentru un examen care inlcude si dilatarea pupilara (picaturile pentru ochi dilata pupila, iar asta permite medicului oftalmolog sa vada mai bine si sa puna un diagnostic mai precis. Persoanele diagnosticate cu diabet zaharat de tip 2 trebuie, de asemenea, sa faca un astfel de examen ocular care sa includa dilatarea pupilara, anual.

Persoanele care nu au fost diagnosticate cu diabet trebuie sa mearga la consult fie anual, fie din doi in doi ani, in functie de recomandarea medicului. Femeile gravide trebuie sa mearga la un consult oftalmologic in timpul primelor trei luni de sarcina. Oftalmologul poate ajuta la determinarea factorilor de risc pentru dezvoltarea diabetului gestational (diabet zaharat in timpul sarcinii), care poate ridica temporar glicemia si complica nasterea. Avand diabet gestational, de asemenea, creste riscul unui diabet de tip 2 – care poate fi detectat in timpul unui screening oftalmologic.

Afectiunile oculare legate de diabet zaharat includ cataracta sau obturarea cristalinului; glaucom sau cresterea presiunii lichidului in ochi, ceea ce provoaca leziuni nervoase optice si, uneori, pierderea vederii; si retinopatie diabetica sau deteriorarea vaselor de sange la nivelul retinei (principala cauza de orbire la adultii americani).

Adauga un comentariu