Sanatate

Semnele unei fracturi sunt greu de identificat: Aspecte vizibile

Publicat: 17 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Semnele unei fracturi sunt greu de identificat Aspecte vizibile
Orice tip de fractură trebuie să fie verificată de către un medic

Accidentele se pot întâmpla chiar și în casă. Semnele unei fracturi sunt informații pe care toată lumea ar trebui să le cunoască.

De obicei, fracturile sunt o consecință a unei căderi cu impact necontrolat sau a unui accident provocat de către un obiect ce are caracterul de a vătăma o persoană. Acestea se pot întâmpla oriunde, iar o bună recunoaștere a situației poate să ajute mult, dacă nu chiar, să salveze o persoană.

grafica unde se observa o fractura la un deget
Aplicarea de presiune se lasă cu dureri profunde

Semnele unei fracturi sunt informații vitale

Semnele unei fracturi sunt în general inflamarea zonei (umflarea), durerea puternică și deformare la suprafața ariei respective. Poate că aceste 3 aspecte sunt puțin vagi, însă reprezintă cei mai buni factori în a determina dacă leziunea respectivă se constată sau nu cu fractură.

Chiar și doctorii întâmpină dificultăți în recunoașterea unui os rupt dacă nu se observă o deformare evidentă. Durerea și inflamarea sunt afecțiuni comune și pentru luxații sau dislocări ale oaselor din articulație. Scheletul uman are un număr mare de oase ce în cadrul unor activități pot deveni vulnerabile.

Totodată, există indici ajutători ce pot trimite mai ușor cu gândul la o fractură. Pe lângă prezentarea de mai sus, putem adăuga că semnele unei fracturi sunt și prezența unui sunet de plesnit / pocnit în momentul impactului sau observarea a unei vânătăi în zona respectivă, bineînțeles alături de inflamare și hipersensibilitate.

copil cu mana in ghips
Copiii sunt pacienți foarte frecvenți ai spitalelor din pricina fracturilor

S-a observat că persoana ce are parte de o fractură, va întâmpina un sentiment de durere în momentul în care se pune greutate sau presiune asupra rănii. De altfel, chiar și simpla mișcare ce folosește oasele respective, trebuie să provoace o durere considerabilă.

Iar în cazul cel mai ușor de identificat, însă nu și cel mai plăcut pentru persoana în cauză, semnele fracturii sunt date de o deformare. Osul poate căpăta o formă ciudată în urma impactului, iar în cazul unor fracturi severe apare ceea ce numim „fractură deschisă”. Iar acest lucru este datorită impactului puternic ce are capacitatea de a rupe osul, iar resturile sau fragmentele din os, vor trece prin carne și piele.

Adesea, după ce o persoană are parte de o fractură, aceasta poate simți din cauza șocului un sentiment de amețeală. Momentul în care creierul sesizează ruptura, va intra într-o stare de panică și vor fi trimise comenzi de secreție a unor hormoni (adrenalina și alții asemănători) cu scopul de a nu rămâne copleșiți de durere.

fractura la nivelul mainii
Fracturile închise sunt mai greu de identificat

Ce fel de oameni sunt predispuși la fracturi?

Fracturile pot apărea la orice persoană, indiferent de sex sau vârstă, însă factorul decisiv în populația cea mai vulnerabilă constă în duritatea osului. Acum, rezistența oaselor este cea ce variază cu detaliile spuse mai sus. Astfel, putem spune că bătrânii (mai ales cei ce suferă de osteoporoză sau alte maladii cu impact asupra rezistenței osoase) și copiii (ce sunt încă în creștere, iar oasele nu sunt complet dezvoltate) sunt cei ce se înregistrează în statistici ca fiind cei mai numeroși pacienți cu fracturi.

grafica cu un deget deformat la picior
Deformările osoase sunt aproape garantate în cazul persoanelor ce nu au parte de un consult medical

Dacă durerea este prezentă, însă fractura nu prezintă deformări vizibile la nivelul osului. Este bine de știut că se recomandă o vizită la medicul de familie sau spital (după caz și nivelul de durere). Osul poate să nu prezinte o fractură puternică, ci doar o fisură. Iar în acest caz, controlul unui medic este, de asemenea, o necesitate deoarece nu se dorește a fi ignorată niciun tip de fractură, datorită complicațiilor neplăcute ce pot apărea.

Există maladii în cadrul cărora frecvența fracturilor este foarte ridicată. Însă și maladiile articulațiilor pot determina o slăbire a durității osului (artrita, artroza, artrita psoriazică). Fracturile la nivelul gâtului și spatelui reprezintă o urgență din punct de vedere medical, iar sunatul la 112 nu trebuie să fie o ezitare!

Adauga un comentariu