Diverse

Semnificatia tuturor martorilor de pe bord. Ce inseamna fiecare

Publicat: 29 iun. 2018

Masinile moderne au tot mai multi martori de bord. Daca inainte aveam numai cateva luminite care se puteau aprinde, acum avem de ordinul zecilor. De la simplul bec aprins odata cu aprinderea farurilor, am ajuns la semnale luminoase care ne indica pana si faptul ca avem incalzirea in scaun activata.

Cu cat a evoluat sistemul electric al masinii, cu atat a devenit mai complicat si bordul acesteia. In prezent, tot mai multe ceasuri de bord sunt digitale, tocmai pentru a putea arata multitudinea de simboluri care anunta soferul ca ceva se intampla. Inainte, martorii de bord erau simple becuri care luminau un plastic transparent pe care era imprimat respectivul martor de bord: faza scurta, faza lunga, usa deschisa, bec ars, frana de mana ridicata si asa mai departe. Acum insa, martorii de bord iti arata absolut orice detaliu, de la inclinatia eleronului si presiunea in pneuri, pana la momentul in care trebuie sa schimbi treptele de viteza. Daca cumva nu stiai ce iti arata masina ta la un moment dat, iata aici cateva exemple de martori de bord si explicatia lor.

Martori de bord: 1. proiectoare de ceata fata pornite. 2. probleme la sistemul de servodirectie. 3. stopurile de ceata spate pornite. 4. lichidul de parbriz are nivel scazut. 5. placute de frana uzate.
6. pilotul automat e activat. 7. directia semnalizarii. 8. probleme la senzorul de lumina sau ploaie. 9. modul de iarna. 10. indicatorul de Info.

11. sistem auxiliar de incalzire la diesel. 12. avertizare de polei si gheata. 13. probleme la sistemul de pornire. 14. cheia nu este in masina. 15. baterie slaba la cheie. 16. avertizare de distanta fata de alta masina. 17. indicator de apasare a ambreiajului. 18. indicator de apasare a pedalei de frana. 19. volan blocat. 20. faza lunga pornita.

21. presiune scazuta in anvelope. 22. faza scurta sau pozitii pornite. 23. probleme la becurile farurilor / stopurilor / semnalelor. 24. probleme la stopurile de frana. 25. probleme la filtrul de particule in cazul masinilor diesel. 26. eroare / decuplare a mufei de la remorca. 27. probleme la suspensia pneumatica. 28. avertizare de intrare pe banda cealalta fara semnalizare (sistem anti somn). 29. probleme la catalizator. 30. martorul de centura de siguranta – centura nu este montata.

31. martor pentru lumina parcarii la masinile automate. 32. probleme la incarcare, alternator, baterie. 33. senzori de parcare porniti. 34. martor care anunta ca este necesara o vizita la service. 35. faruri adaptive pornite. 36. inclinatia farurilor. 37. probleme cu eleronul spate variabil. 38. probleme / declansarea acoperisului electric. 39. martor de airbag. 40. frana de mana este trasa.

41. apa in filtrul de combustibil. 42. airbagul dezactivat. 43. problema mecanica sau eroare electrica. 44. faza scurta pornita. 45. filtru de aer murdar, necesita inlocuire. 46. modul ECO pornit. 47. sistemul de asistenta la coborarea in panta pornit. 48. probleme la sistemul de racire. 49. probleem cu ABS-ul. 50. probleme cu filtrul de carburant.

51. portiera deschisa. 52. capota deschisa. 53. ai intrat pe rezerva de carburant, trebuie sa alimentezi. 54. probleme la cutia de viteze automata. 55. limitatorul de viteza este pornit. 56. probleme cu suspensii. 57. presiune de ulei scazuta. 58. dezaburire parbriz. 59. portbagaj deschis. 60. ESP-ul este oprit. 61. senzor de ploaie. 62. probleme la motor sau la noxe. 63. dezaburire luneta. 64. modul automat de stergere a parbrizului pornit.

Daca cumva am ratat vreun martor de bord si l-ai vazut tu la masina sau a altuia, ni-l pot arata si ne poti spune ce inseamna. Nu doar noua, ci tuturor care citesc aici. Pentru ca pe zi ce trece, tehnologia se dezvolta si automat apar martori de bord pentru masina respectiva. Ulterior, tehnologia se raspandeste si martorul luminos devine ceva popular, intalnit la toate masinile. Daca de exemplu, acum vedem martori de bord la marci precum Mercedes despre pilotul automat cu radar care franeaza singur, sau cu avertizare automata in cazul unei coliziuni iminente, in viitor le vom vedea pe toate autoturismele, chiar si cele romanesti. Oricum, un lucru e clar: nu strica deloc sa stii ce inseamna fiecare semn luminos pe care ti-l arata masina ta. Poate fi ceva important, iar rezolvarea la timp a problemei te poate salva de cheltuieli inutile si iti poate chiar salva viata.loading...

Adauga un comentariu