Secretele istoriei

Semnificatiile bataliei navale de la Guadalcanal

Publicat: 04 feb. 2015
3

Esecul de a duce in Insula Guadalcanal cea mai mare parte a trupelor si a proviziilor din convoiul de transport a impiedicat Japonia sa mai incerce o alta ofensiva pentru a cuceri aerodromul Henderson Field. Marina Imperiala Japoneza nu a putut sa livreze decat proviziile necesare pentru subzistenta si un numar mic de soldati pentru inlocuirea celor de pe insula. Din cauza amenintarii continue pe care o reprezentau avioanele americane cu baza pe Henderson Field sau pe portavioane, japonezii au continuat sa foloseasca de sistemul Tokio Express pentru a livra ceea ce era necesar armatei din Guadalcanal.

Totusi, aceste provizii si ritmul de inlocuire a soldatilor nu erau suficiente penru a sustine armata de pe insula, care, pana pe 7 decembrie, a pierdut zilnic cate 50 de soldati din cauza malnutritiei, a bolilor si a ranilor cauzate de atacurile aeriene si de pe uscat executate de aliati. Pe 12 decembrie 1942, Marina Imperiala Japoneza a propus abandonarea Insulei Guadalcanal. In ciuda opozitiei initiale manifestate de sefii Armatei Imperiale Japoneze, care inca sperau ca mai pot recuceri insula, Statul Major General, cu aprobarea Imparatului Japoniei, a fost de acord, pe 31 decembrie, cu evacuarea tuturor fortelor de pe insula si stabilirea unei noi linii de aparare pentru Insulele Solomon in Stramtoarea Noua Georgie.

Vezi si Batalia de la Guadalcanal

Astfel, Batalia navala de la Guadalcanal a fost ultima incercare importanta a japonezilor de a prelua controlul asupra marii din jur si de a recuceri insula. Marina Statelor Unite ale Americii a fost capabila sa aprovizioneze armata din Guadalcanal, inclusiv cu doua divizii cu forte proaspete, pana la sfarsitul lunii decembrie 1942. Esecul in neutralizarea aerodromului Henderson Field a afectat efortul Japoniei de a se opune cuceririi insulei de catre aliati.

Ultima rezistenta a Japoniei in Campania din Guadalcanal a luat sfarsit pe 9 februarie 1943 cand soldatii care au supravietuit pe insula au fost evacuati in cadrul Operatiunii KE. Bazandu-se pe succesele impotriva Japoniei, inclusiv pe cel din Guadalcanal, aliatii au continuat lupta care s-a terminat cu infrangerea Japoniei si sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Presedintele Franklin Roosevelt a comentat astfel rezultatul bataliei: „S-ar parea ca a fost atins in sfarsit punctul de cotitura in acest razboi”.

Vezi si Batalia de la Insulele Santa Cruz

Istoricul Eric Hammel sintetizeaza astfel batalia navala de la Guadalcanal:

Pe 12 noiembrie 1942, Marina Imperiala avea nave mai bune si superioritate tactica. Dupa 15 noiembrie, conducatorii ei si-au pierdut curajul si strategia necesare pentru a face fata consolidarii Marinei Statelor Unite, precum si armelor din ce in ce mai bune pe care aceasta le detinea si a tacticii dobandite. Japonezii nu si-au revenit dupa evenimentele din noiembrie 1942, Marina Statelor Unite nu a mai dat inapoi dupa acest moment.

Generalul Alexander Vandegrift, comandantul trupelor din Guadalcanal, le multumeste marinarilor care au luptat:

Nu avem nicio indoiala ca inamicul a suferit o infrangere zdrobitoare. Ii multumim amiralului Kinkaid pentru internventia pe care a avut-o ieri. Ii multumim lui Lee pentru efortul urias de asta-noapte. Avioanele noastre au fost marete in lovirea adversarului. Aceste eforturi sunt apreciate, dar omagiul nostru se adreseaza lui Callaghan, Scott si acelor oameni deosebit de curajosi care, aproape fara speranta, s-au opus in primul atac si au asigurat calea pentru succesul care a urmat. Pentru ei, membrii CAF isi exprima adanca admiratie.

Adauga un comentariu