Politic

Senatorul Florin Constantinescu: „FMI confirma performantele economice ale Romaniei”

Publicat: 02 apr. 2014
Senatorul pascanean Florin Constantinescu este de parere ca Fondul Monerar International (FMI) a confirmat performanta Romaniei in domeniul economic. Senatorul isi sutine afirmatia pe baza aprobarii acordurilor cu Romania, Florin Constantinescu fiind de parere ca FMI a transmis Romaniei un mesaj de incredere care confirma performanta economica inregistrata in anul 2013. Totodata, senatorul PSD reaminteste ca, saptamana trecuta, Consiliul Director al FMI a aprobat prima si a doua evaluare a acordului preventiv incheiat anul trecut cu Romania, punand la dispozitia statului doua transe cumuland 436.3 milioane de euro. 
Florin Constantinescu a facut referire si la afirmatiile directorului general adjunct al FMI, David Lipton, potrivit carora „Romania face progrese in cadrul acordului preventiv. Cresterea economica a atins in 2013 cel mai ridicat nivel de dupa criza, deficitul de cont curent s-a redus semnificativ, iar inflatia a scazut la un minim istoric. Cu toate acestea, economia si sectorul financiar raman vulnerabile la socuri. Implementarea riguroasa a programului este esentiala pentru pastrarea stabilitatii macroeconomice in acest an electoral”. De asemenea, Florin Constantinescu, Presedinte al Comisiei pentru transporturi si energie, a trecut in revista principalele prioritati pentru 2014 si progresele obtinute anul trecut.
„Reprezentantii FMI au precizat ca, printre prioritatile pentru 2014 trebuie amintite imbunatatirea cheltuielilor de capital, colectarea mai buna a veniturilor si implementarea unui sistem de control al cheltuielilor. Exista nevoia unor actiuni suplimentare de reforma in sanatate si de protejare a familiilor sarace. Reformele structurale au progresat in sectorul energie si transporturi. De asemenea, reprezentantii FMI recomanda intarirea transmisiei politicii monetare. Sistemul bancar ramane bine capitalizat, dar autoritatile trebuie sa accelereze rezolvarea problemei creditelor neperformante si sa supravegheze indeaproape riscurile legate de dezangajarea bancilor mama.
In ceea ce priveste cresterea economica, am avut cele mai bune date din ultimii 5 ani. In ceea ce priveste inflatia, am avut cel mai mic procent de dupa 1989. La inceputul anului 2014 cifrele ne arata ca suntem pe un drum corect: investitiile straine au crescut cu 8%, productia industriala a crescut cu mai mult de 10% fata de aceeasi perioada a anului trecut, consumul a crescut cu 6% in ianuarie 2014, exporturile au crescut, de asemenea, cu 6%. Mesajul de incredere transmis saptamana trecuta de FMI ne onoreaza. Insa acest mesaj ne si responsabilizeaza mai mult. Romania trebuie sa creasca si sa se dezvolte din punct de vedere economic, pentru ca numai asa vom avea bunastare. (…) Este important sa ne pastram competitivitatea si sa sprijinim productia industriala si exporturile. De asemenea, trebuie continuat ritmul de absorbtie a fondurilor europene. (…) Pastrarea preturilor la energie in mod constant reprezinta in mod sigur un factor esential de competitivitate pentru Romania”, afirma social-democratul.


loading...

Adauga un comentariu